Klimatmötet avslutat: Det här kom länderna fram till

Klimatmötet Egypten

Klimataktivister i Sharm el-Sheikh uppmanar världens ledare att hålla fast vid 1,5-gradersmålet. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Under söndagen avslutades klimattoppmötet COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten. Förhandlingarna avslutades två dagarna efter utsatt tid men nu har ett slutdokumentet klubbats igenom. Här är de viktigaste punkterna som länderna kommit överens om.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Klimatmötet Egypten

Klimataktivister i Sharm el-Sheikh uppmanar världens ledare att hålla fast vid 1,5-gradersmålet. Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

- Vi åkte ner med höga ambitioner och förväntningar på att parterna skulle fortsätta i den positiva anda som vi hade förra året i Glasgow. Jag är besviken över att inte fler länder hade samma ambitionsnivå. Tillsammans med mina EU-kollegor har jag genom min förhandlingsroll gjort mitt yttersta för att vi ska nå ett ambitiöst resultat, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i ett pressmeddelande från Miljödepartementet. 

Kritik från flera håll

Den nya regeringens klimatpolitik har mötts av kritik från flera håll. På hemmaplan har kritiken handlat om beslutet att lägga ned miljödepartementet. I och med klimattoppmötet har Sveriges klimatpolitik även fått kritik av utomstående aktörer så som miljöorganisationen Climate Action Network som sagt att Sverige blockerat viktiga beslut. Något som Romina Pourmokhtari inte håller med om, hon håller inte med om den bilden.

Huruvida bilden av Sveriges klimatpolitik påverkats återstår att se men nu är i alla fall länderna klara med förhandlingarna. 

Här är de viktigaste punkterna:

Skador och förluster

Mötet enades om att inrätta en fond för skador och förluster där fattigare länder som faller offer för det extremväder som förvärras av de rikare ländernas utsläpp ska kompenseras. Frågan har varit både uppmärksammad och omtvistad.

Hur mycket pengar som ska gå in i fonden och vem som kommer få ta del av det är fortfarande oklart.

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på COP27 i Sharm El-Sheikh. Foto: Henrik Montgomery / TT  

Utsläpp

Förhoppningen var att COP27 skulle enas om ytterligare utsläppsminskningar, efter överenskommelsen på det senaste mötet i Glasgow. Men ingen ny överenskommelse har gjorts som skyndar på minskningarna. Inte heller nämns något om att fasa ut eller fasa ner användningen av fossila bränslen.

Däremot finns en uppmaning till alla deltagarländer att minska förbränningen och skynda på utveckling för "grön teknologi".

Oförmågan att enas om ytterligare utsläppsminskningar beskrivs av experter som ett misslyckande.

"Jag har svårt att se att någon ens kan argumentera för att 1,5-gradersmålet fortfarande är möjligt", sade till exempel James Dyke, från Exeter University’s Global Systems Institute.

Dyke har fått medhåll av flera experter på plats.

Anpassningar till en varmare planet

En varmare planet innebär också att utsatta länder måste anpassa sig för att kunna hantera översvämningar, torkperioder, stormar och missväxt. Några mindre åtaganden har COP27 beslutat om – det handlar bland annat om mer pengar till de fonder som finansierar brandförsvar, skyddsvallar, flytt av samhällen och vattenskydd vid vägar. Det är dock fortfarande oklart om det finns några specificerade belopp, och hur stora de är.

Många forskare har pekat att behovet rör sig om enorma summor.