Sena kvällar på kyrkomötet - så kan de undvikas

Många talare, inte onormalt många motioner, gjorde kvällarna sena. Foto: Marcus Gustafsson

På måndagen varade kyrkomötesdebatten till klockan 23.30, på tisdagen slutade den just före midnatt. Nils Warmland, administrativ chef för kyrkomötet, berättar varför och vad som kan göras åt det.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Många talare, inte onormalt många motioner, gjorde kvällarna sena. Foto: Marcus Gustafsson

- De sena kvällarna berodde på att det var många på talarlistan i varje ärende, inte på antalet ärenden. I år var det inte extremt många motioner, men den här frågan handlar också om motionernas innehåll.

 Är det ett problem med långa kvällspass?

- Det är ett problem om inte kyrkomötets ärenden ges förutsättningar för god behandling, eller om det upplevs så. Vi brukar alternera så att olika utskott får kvällspassen olika år, men det är ju en klen tröst för den som får sin motion debatterad sent på kvällen inför en halvtom plenisal.

Kan man förlänga kyrkomötet?

- Det är kyrkomötet självt som äger frågan om antalet arbetsdagar. Det som är reglerat i kyrkoordningen är grundupplägget med två kyrkomötessessioner och att det får vara högst tio sammanträdesdagar per år.

- Nuvarande upplägg omfattar sju arvodesberättigade dagar – fyra under session ett och tre under session två.

 Kan kyrkomötet under session ett säga "Nu är det många motioner, nu förlänger vi session två"?

Nils Warmland

- Nej, det är för sent, främst av planeringsmässiga och logistiska skäl.

Vad skulle det kosta att förlänga kyrkomötet?

- En extra kyrkomötesdag kostar cirka 1,6 miljoner kronor, utöver personalkostnader. De tunga posterna är ledamotsarvoden, logi, lokaler, teknik och mat. Till största delen handlar det om startkostnader för varje arbetsdag, så därför blir det inte någon större ekonomisk skillnad om man utökar med en hel eller en halv arbetsdag.

- Men vi har upptäckt att nyvalda kyrkomöten tenderar att vara mer debattglada. Benägenheten att gå upp i talarstolen är vanligtvis större första året i mandatperioden än senare. Också kyrkomötena 2014 och 2018 hade sena kvällsförhandlingar.

- En spaning är att nuvarande kyrkomötet kan komma att starta en diskussion om man i framtiden ska flytta en arbetsdag från session ett till session två.

Den tid som finns utnyttjas

 - Dock är det inte säkert att fler arbetsdagar i plenum automatiskt innebär kortare arbetsdagar. Tidigare erfarenhet från när kyrkomötet hade fler dagar under session två är att den tid som står till förfogande också utnyttjas, så någonstans finns det frågor om grupp- och ledamotsdisciplin kopplade till detta.

-Ledamöterna måste fråga sig om de alltid måste gå upp och tala, eller om det kan räcka med till exempel ett instämmande i mötesverktyget?

Finns det något annat sätt att förkorta debatterna?

-Att ha kortare talartider kan vara en modell. För egen del tror jag kyrkomötet skulle må bra av lite rappare debatter. Det är kanske inte alltid det tillförs så mycket nytt mellan minut två och minut tre i anförandena. Jag kan tilltalas av till exempel partikongresser som ofta har högre tempo i talarstolarna.

-Samtidigt har jag stor respekt för att vissa frågor verkligen behöver fördjupas och förklaras, och det är ju en åsikt som också finns bland flera ledamöter. Det fanns en motion i år om att utöka talartiderna, som avslogs.