Till kyrkomötet 2022 har kyrkostyrelsen lämnat en skrivelse om verksamhet och ekonomi år 2023 – 2025. En av målbilderna som presenteras där är: “År 2030 finns ett stärkt engagemang i Svenska kyrkan för ett hållbart samhälle i Sverige och i världen.”
Det här berör verksamheten inom internationell mission och diakoni, ett område som innefattar bland annat Act Svenska kyrkan.
Idag finns 117 heltidstjänster på kyrkokansliets internationella avdelning och 10 – 15 utsända medarbetare. Innan 2025 är målet att man ska vara under 100 medarbetare på kyrkokansliet och 20 till 25 medarbetare på plats i samarbetsländer runt om i världen.
Medarbetare på plats ger bättre uppföljning
“Med mer personal lokalt i programländer och ett minskat resande från programansvariga som arbetar i Sverige kommer klimatavtrycket på sikt också att kunna minska.” skriver kyrkostyrelsen i sin skrivelse.
– Idag har vi många medarbetare på kyrkokansliet som reser för att följa upp insatserna vi har tillsammans med partners i de olika länderna, men genom att ha medarbetare där ute mer blir det kortare restid och därigenom mindre utsläpp, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.
– Det gör det också möjligt att vara i närmare kontakt med partnerprogram utan att göra de här längre resorna. Så det hänger delvis ihop med klimatet, men det blir också större kvalitet i vår uppföljning av verksamheten och och de insatser vi har med samarbetspartners får starkare lokal anknytning.
Siktar mot mer personal med lokalkännedom
När man ökar antalet medarbetare på plats i programländer handlar det inte bara om utsänd personal. Act Svenska kyrkan arbetar också för att anställa fler lokala medarbetare.
– De kan kontexten och känner sitt sammanhang bättre. Redan idag har vi lokalbefolkning som representanter för Act Svenska kyrkan i Latinamerika och Mellanöstern, säger Erik Lysén.