Act vill minska klimatavtryck med fler på plats

act

Arbetet med att minska Svenska kyrkans internationella arbetes klimatavtryck innefattar fler delar. Under pandemin har den internationella avdelningen och Act Svenska kyrkan gjort en omfattande digital omställning.

Mer personal på plats i Act Svenska kyrkans samarbetsländer och färre flygresor från personal på kyrkokansliet. Så vill kyrkostyrelsen minska klimatavtrycket inom internationell mission och diakoni. Men den viktigaste omställningen, säger Erik Lysén, är fler digitala möten. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
act

Arbetet med att minska Svenska kyrkans internationella arbetes klimatavtryck innefattar fler delar. Under pandemin har den internationella avdelningen och Act Svenska kyrkan gjort en omfattande digital omställning.

Till kyrkomötet 2022 har kyrkostyrelsen lämnat en skrivelse om verksamhet och ekonomi år 2023 – 2025. En av målbilderna som presenteras där är: “År 2030 finns ett stärkt engagemang i Svenska kyrkan för ett hållbart samhälle i Sverige och i världen.” 

Det här berör verksamheten inom internationell mission och diakoni, ett område som innefattar bland annat Act Svenska kyrkan. 

Idag finns 117 heltidstjänster på kyrkokansliets internationella avdelning och 10 – 15 utsända medarbetare. Innan 2025 är målet att man ska vara under 100 medarbetare på kyrkokansliet och 20 till 25 medarbetare på plats i samarbetsländer runt om i världen. 

Medarbetare på plats ger bättre uppföljning

“Med mer personal lokalt i programländer och ett minskat resande från programansvariga som arbetar i Sverige kommer klimatavtrycket på sikt också att kunna minska.” skriver kyrkostyrelsen i sin skrivelse. 

– Idag har vi många medarbetare på kyrkokansliet som reser för att följa upp insatserna vi har tillsammans med partners i de olika länderna, men genom att ha medarbetare där ute mer blir det kortare restid och därigenom mindre utsläpp, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan. 

– Det gör det också möjligt att vara i närmare kontakt med partnerprogram utan att göra de här längre resorna. Så det hänger delvis ihop med klimatet, men det blir också större kvalitet i vår uppföljning av verksamheten och och de insatser vi har med samarbetspartners får starkare lokal anknytning. 

Siktar mot mer personal med lokalkännedom

När man ökar antalet medarbetare på plats i programländer handlar det inte bara om utsänd personal. Act Svenska kyrkan arbetar också för att anställa fler lokala medarbetare.

–  De kan kontexten och känner sitt sammanhang bättre. Redan idag har vi lokalbefolkning som representanter för Act Svenska kyrkan i Latinamerika och Mellanöstern, säger Erik Lysén. 

resenärer

Förhoppningen med att ha personal lokalt i programländer är att dra ner på resande från Sverige, vilket på sikt ska minska klimatavtrycket. Foto: izusek

Majoriteten av möten digitala

Arbetet med att minska Svenska kyrkans internationella arbetes klimatavtryck innefattar också fler delar. Under pandemin har den internationella avdelningen och Act Svenska kyrkan gjort en omfattande digital omställning. Majoriteten av mötena man har med ekumeniska nätverk som Act-alliansen och lutherska världsförbundet är digitala och även i Sverige har man ökat antalet digitala möten med stift och församlingar. 

– Klimatarbetet har olika dimensioner, både egen omställning och vad vi gör tillsammans med de ekumeniska nätverken. Vi bedriver även påverkansarbete mot Sverige, EU och de globala klimatförhandlingarna. Och det gör vi också gemensamt inom Act-alliansen. Men man måste börja med sig själv först, säger Erik Lysén.

Minskad resebudget

Omställningen märks även i budgeten. Innan pandemin hade kyrkokansliet internationella avdelning en resebudget på nio miljoner kronor. Inför 2023 budgeterar man sex miljoner kronor. 

– Genom att sätta budgeten lägre, tvingar vi fram ett digitalt arbetssätt, säger Erik Lysén och poängterar att den internationella avdelningens insatser är en del av hela den nationella nivåns arbete med Svenska kyrkans färdplan för klimatet.

Fakta: Svenska kyrkans färdplan för klimatet

Färdplanen siktar mot tre effektmål som ska vara uppfyllda senast 2030.

1. Svenska kyrkan ska vara klimatneutral senast år 2030.

2. Svenska kyrkan ska verka för den värderingsförändring som mänskligheten behöver åstadkomma samt lyfta andliga och existentiella aspekter
av klimatkrisen.

3. Svenska kyrkan ska bidra
till klimaträttvisa.