Så kan resan till Qatar eller Palestina diktaturkompenseras

Många turister har tagit sig till Qatar för att se fotbolls-VM för herrar. Nu erbjuder organisationen Civil right defenders att diktaturkompensera sig resa. En vecka i Qatar kostar 364 kronor. Foto: Ashley Landis/TT

Efter några år av klimatkompensation kan resenärer nu också dikaturkompensera sina resor. Förväntade utgifter, moms och landets demokratiska status vägs ihop och ger en summa att donera till arbete för mänskliga rättigheter. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Många turister har tagit sig till Qatar för att se fotbolls-VM för herrar. Nu erbjuder organisationen Civil right defenders att diktaturkompensera sig resa. En vecka i Qatar kostar 364 kronor. Foto: Ashley Landis/TT

Organisationen Civil right defenders ger nu alla som ska på semester till en diktatur möjlighet att diktaturkompensera. 

– Flera av vinterns toppdestinationer för svenskar som åker på semester är odemokratiska länder eller till och med diktaturer. Det vi gjort är att ta fram en möjlighet för människor att stötta demokrati och mänskliga rättigheter genom att kompensera för de här resorna, säger  Anna Magnard, insamlingschef på Civil rights defenders till Global bar magazine

På en egen flik på Civil right defenders hemsida kan den som ska ut och resa välja destination, antal dagar och hur stort sällskapet är. Tryck på en knapp och en summa dyker upp på hur mycket du ska betala för att diktaturkompensera. 

Demokratisk status påverkar kostnaden

Anna Magnard förklarar i Global bar magazine att summan räknas ut genom att väga ihop landets demokratiska status, moms och förväntade utgifter. Den demokratiska statusen fås genom data från forskningsinstitutet Varieties of Democracy och förväntade utgifter från Tillväxtverkets beräkningar av svenska turisters genomsnittliga dagsutgifter vid utlandssemestrar.

För tio dagar på Zanzibar föreslås resenären att kompensera 1 375 kronor, för fem dagar i Dubai 263 kronor. Ett av de dyraste länderna är Belarus där en veckas semester kostar 1 538 kronor.  

– Vi säger inte att man ska, eller inte ska, resa. Men om man reser så är det viktigt att vara medveten om den demokratiska situationen i landet. Det här är ett sätt för oss att sprida information och uppmuntra de som väljer att resa att stötta demokratisk utveckling i länderna de besöker, säger  Anna Magnard, insamlingschef på Civil rights defenders till Global bar magazine. 

Ett alternativ till att klimatkompensera

Just nu pågår “diktaturkompensera” som en insamlingskampanj och pengarna går till Civil rights defenders arbete. Organisationen bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt. 

Kampanjen anspelar på konceptet klimatkompensera som bland annat erbjuds av många flygbolag i samband med att man bokar resor hos dem. Genom att betala en summa kompenserar flygbolaget för utsläpp som resan orsakar genom åtgärder som att plantera träd.

Fakta: Så mycket kostar en vecka i...

  • Qatar: 364 kronor
  • Nordkorea: 670 kronor
  • Egypten: 982 kronor
  • Palestina/Västbanken: 1 097 kronor
  • Uganda: 1 135 kronor 
  • Ryssland: 1 293 kronor
  • Belarus: 1 538 kronor