Under onsdagsförmiddagen beslutade kyrkomötet att det åter blir ett tematiskt kyrkomöte, och att det blir år 2024. Temat blir ”Kyrkan i det offentliga rummet”,. Kyrkomötet sa nej till att begränsa antalet tematiska kyrkomöten till ett per mandatperiod. Det är upp till kyrkomötet att bestämma antalet tematiska kyrkomöten, blev beslutet.
"Tematiska möten kan politisera kyrkan"
Under tisdag eftermiddag diskuterades några frågor som behandlats av organisationsutskottet. En var kyrkomötets arbetsformer då bland annat presidiets skrivelse om att ändra i kyrkoordningen så att tematiska kyrkomöten möjliggörs avhandlades. Utskottet stödjer förslaget, men vill se en lite annan formulering. Utskottet bejakar också förslaget att det 2024 ska hållas ett tematiskt kyrkomöte på temat Kyrkan i det offentliga rummet.
Det ledde till ett replikskifte mellan Petter Nilsson, Sverigedemokraterna, och Wanja Lundby-Wedin, Socialdemokraterna.
Petter Nilsson yrkade bifall på sin reservation mot utskottets förslag. Han tyckte att kyrkomötet borde kräva att teman tydligt ska ha koppling till kyrkans grunduppdrag: gudstjänst, diakoni, mission och teologisk undervisning.
- Svenska kyrkan måste få vara kyrka, jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att har tematiska kyrkomöten som angränsar mer åt politik.
"Kyrkan ska vara politisk, men aldrig partipolitisk"
Wanja Lundby-Wedin sa sig bli oroad av detta:
- Kyrkan ska vara politisk, men aldrig partipolitisk. Kyrkan måste finnas med som en röst i samhället, sa hon och tillade att hon inte såg en motsättning mellan att vara en kyrka i det offentliga rummet och att arbeta med inomkyrkliga frågor.
Petter Nilsson replikerade:
- Alla ska vara välkomna i Svenska kyrkan och om det är så att man skulle politisera så att man gör det svårt för människor att känna sig hemma i Svenska kyrkan blir det splittring. Därför menar jag att vi ska lägga fokus på kärnuppdraget.
En annan frågan handlade om att skriva in i kyrkoordningen att kyrkokansliet har mandat att tillhandahålla administrativa tjänster till enheter på lokal- och stiftsnivå.
Inget annat förslag än det som utskottet lagt fram presenterades. Utskottet vill att skrivelsen införs och under onsdag förmiddag beslutade kyrkomötet att det blir så.
- Vikten av frivillighet när det gäller användning kvarstår och att finansiering sker genom avgift, sa Sven Gunnar Persson, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk), som företrädde utskottet under debatten.