Vetskapen om att många sörjande kommer till kyrkor och kyrkogårdar under allhelgona gör att församlingar har omfattande program under hela helgen. Det är vanligt med extra bemanning för att det ska finnas någon att prata med för alla som har behov av det. Det finns också tradition på många platser att man på söndagen, Alla själars dag, har en minnesgudstjänst där namnet på alla församlingsbor som avlidit under året läses upp.
I Stockholm har SL satt in extra turer under lördagen till Skogskyrkorgården och Norra begravingsplatsen för att möta upp det förväntade besökstrycket.
Nedsläckt kyrkogård
I Nederluleå församling släcks all elektrisk belysning på kyrkogården mellan den 4 och 7 november, för att levande ljus ska synas ordentlig. Istället stärker man upp med extra marschaller och lyktor. Under helgen kommer präster och diakoner finnas tillgängliga på kyrkogården och i Stillhetens kapell i Gammelstad för samtal.
– Om man jämför med hur många som besöker en gudstjänst under julhelgen så är det betydligt fler som besöker en kyrkogård under allhelgona än kyrkan under julen, därför är många av församlingens anställda i tjänst den här helgen för att finnas till hands för dem som saknar och sörjer, säger kyrkoherde Hans Johansson i ett pressmeddelande från Nederluleå församling.
På fredagen den 4 november ordnas en reflexvandring för alla barn på kyrkogården i Nederluleå. Barnen kommer att få ficklampor för att kunna hitta reflexänglar som hänger i träden.
– Det är viktigt att även ha fokus på barn och unga en sådan här helg. Död och sorg väcker så många funderingar och känslor, säger pedagogen Christina Purnell i ett pressmeddelandet.
Ljus delas ut på stadens gator och torg
På flera ställen i landet kommer man under vecka 44 kunna mötas av personal från kyrkan som delar ut ljus på gator och torg. Bland annat i Örebro pastorat, som satsar stort under allhelgonahelgen. 3 000 ljus ska delas ut under veckan och förhoppningen är att ljuset kan vara en påminnelse om att man inte är ensam i sorgen.
På lördag går ett fackeltåg från Längbro kyrka till minneslunden. Fackeltåget har blivit tradition för församlingen och brukar locka till sig 1 000 deltagare. Innan fackeltåget firas gudstjänst för små och stora där tankar och frågor om döden, saknaden och sorgen utgår från barnens perspektiv.
"Allhelgona handlar om minnen"
I Brösarp-Tranås församling är det tradition med en ljusgudstjänst på lördag kl 18.
– Det är en fin gudstjänst i skenet från ljuset. Alla får möjlighet att gå fram och tända ett ljus för det de vill, säger Åsa Modin, präst i Brösarp-Tranås församling.
I år medverkar församlingens kör med sånger från Kristina från Duvemåla.
– I Kamfer och lavendel gräver Kristina i amerikakofferten och pratar om att det doftar hemma. Hon sitter där med barnen och tänker på alla minnen från sin hembygd. Och mycket handlar om minnen under allhelgona. Vad är minnen för något? Hur blir det för oss när vi tänker på minnen? säger Åsa Modin.
Digital ljuständning
För den som inte har möjlighet att besöka kyrkogården finns Bönewebben. På Bönewebben kan man tända ljus och skriva en hälsning till någon man vill minnas. Ljusen som tänds placeras ut på en interaktiv karta.
– Funktionen med ljuständning är för mig väldigt stark. Det finns en sorts frihet i att kunna sätta ljus på en karta, säger Charlotte Frycklund, nätpräst, i ett pressmeddelande.
– Om du vill be för Ukraina kan du sätta ditt ljus där, eller om du vill minnas din mormor som ligger begravd på hemortens kyrkogård kan du tända ditt ljus där. Sorgen går kanske inte över men den kan ändra form. Det är vackert att se alla ljus som tänds på ljuskartan och påminnas om att vi inte är ensamma i sorgen och saknaden,