Domkyrkan kan vinna ett av svensk arkitekturs främsta priser

Det arkitektoniska verket Hage som Domkyrkan i Lund beställt till den stadsdel de finns med och formar. Foto: Peter Westrup

Lunds domkyrka beställde ett arkitektoniskt verk. Nu kan det komma att vinna ett av svensk arkitekturs främsta priser.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Det arkitektoniska verket Hage som Domkyrkan i Lund beställt till den stadsdel de finns med och formar. Foto: Peter Westrup

Råängen i det nya området Brunnshög i Lund finns ett uppmärksammat utomhusrum. Det är det arkitektoniska verket och trädgården Hage som är tänkt att vara startskottet för framtida bebyggelse i området. Nu har det nominerats till det hedervärda arkitekturpriset Kasper Salin-priset 2022. Bakom beställningen av verket står Lunds domkyrka.

- Det känns väldigt roligt och hedrande, säger Lena Sjöstrand, präst i Lunds domkyrka som finns med som teolog i stadsutvecklingsprojektet.

Svenska kyrkan är en av markägarna i det framväxande Brunnshög och tanken är att uppföra bostäder och eventuell service i egen regi.

Därför blev namnet Hage

Lena Sjöstrand berättar om namnet och tanken bakom Hage. 

- Vi ville ta fasta på mellanrummen i en stadsdel. Ännu är det inte mycket bebyggelse i området, men framöver när det växer upp byggnader här kommer just denna plats inte att tas i anspråk av bostäder. Så det kommer att uppfattas som ett mellanrum mer senare, säger hon. 

Lena Sjöstrand

- Vi har en tanke att vi vill koppla namnet till andra byggnader här som kommer att få namnen Loge och Skola, och då tyckte vi att Hage passar bra. Inte i betydelsen begränsning utan som en växtplats. Dessutom är det samma innebörd på norska, trädgård, hage.

Vann stadsbyggnadspris förra året

Det där med norska är viktigt eftersom det är två norrmän som ritat trädgården: Geir Brendeland och Olav Kristoffersen.

- Vi förde samtal med några olika arkitekter om vem som skulle åta sig projektet och vi fastnade för dem. I samtal med dem responderade de som vi hade tänkt oss projektet. Sen är det ett plus att de har kopplingar till undervisning eftersom Lunds domkyrka har en historisk koppling till skolan.

Förra året vann Hage Lunds stadsbyggnadspris. Och nu är alltså trädgården nominerad bland fyra andra arkitekturprojekt till Kasper Salin-priset. Vem som vinner avslöjas 13 mars. 

Fakta: Kasper Salin-priset

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges till byggherren och arkitekten.

Källa: Sveriges arkitekter

Fakta: Juryns motivering

Hage i Råängen är beläget i den nya stadsdelen Brunnshög, som även inkluderar forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. I kraft av att vara en av de större markägarna avser Svenska Kyrkan att uppföra bostäder och eventuell service i egen regi. Hage är det första nedslaget på platsen.

Projektet har ett anslag med en ren och stark ton – så kan man påbörja byggandet av en ny stad. Här lyfts betydelsen av de väl övervägda strategiska prioriteringarna i stadsbyggandet. Arkitekten skapar ett definierat rum utomhus som i sin gestalt och sina beståndsdelar bär idéer om den goda staden, genom att säkerställa platsen för det gemensamma. Kanske som en nytolkning av allmänningen som företeelse?

Ett aktivt återbruk av material tillsammans med det goda hantverket kombineras till en helhet, där exempelvis taket utförts som en nitad konstruktion. Det är känsligt och kärleksfullt och berättar något viktigt för oss. 

Hage från sidan. Ännu finns inte mycket bebyggelse runt omkring, men när det kommer ska Hage vara ett från bostäder fredat "mellanrum" i stadsdelen. Foto: Peter Westrup.