Efter branden i kyrkan: "Det känns verkligen"

Kyrkvärden Inger Söderberg var den som ringde efter räddningstjänsten när en förbipasserande upptäckt rök i kyrkan.  Foto: Mikael Johansson

Inger Söderberg är kyrkvärd i Sjösås nya kyrka. Hon är en av dem som engagerat sig i kyrkan som hon dessutom bor granne med. "Det är mitt liv och nu finns det inte längre, det har brunnit upp", säger hon till Kyrkans Tidning efter branden. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Kyrkvärden Inger Söderberg var den som ringde efter räddningstjänsten när en förbipasserande upptäckt rök i kyrkan.  Foto: Mikael Johansson

Lördagen den 3 september utbröt en kraftig brand i Sjösås nya kyrka. Kyrkan gick inte att rädda, nu finns bara ett skal kvar. Det är svårt att föreställa sig att för mindre än en vecka sedan var kyrkbänkarna fulla med folk som samlats för begravning. Nu finns inget tak, inget golv och inga kyrkbänkar kvar. Det pyr från rasmassorna. 

Sjösås nya kyrka norr om Växjö blev totalförstörd i den kraftiga branden som bröt ut på lördagen. Foto: Mikael M Johansson

"Blir dödens symbol"

– Det känns verkligen. Den lilla pärlan, att vakna varje morgon och titta på den vackra spiran, det är borta. Och sen blir det dödens symbol i stället, säger Inger Söderberg.

Inger Söderberg är kyrkvärd, har venia och har lett många gudstjänster i kyrkan. Hon engagerar sig i språkcafé, sitter i församlingsrådet och är inventarieansvarig. Dessutom bor hon granne med kyrkan.  

Hon var den som först larmade 112 när en brand bröt ut i kyrkan strax efter klockan 12 lördagen den 3 september. 

En kvinna som besökt den omkringliggande kyrkogården noterade rök. Hon hade ingen telefon på sig och tog sig istället till Inger Söderberg, som ringde efter brandkåren. 

Så ser det ut inne i kyrkan efter att branden släckts. En del inventarier kunde räddas, men en dopfunt från 1200-talet är troligen förstörd. Foto: Mikael M Johansson

Gick inte att rädda

Personal från Braås brandstation var snabbt på plats och efter dem kom fler enheter från Växjö, men kyrkan gick inte att rädda. 

– Jag känner inte att vi hade kunnat göra något annorlunda, vi hade de förutsättningar vi hade, säger brandmannen Martin Evhammar.  

Martin Evhammar skickades från Värends räddningstjänst i Växjö. Hans första uppgift på plats var att lokalisera branden. 

Inger Söderberg visar bilder från en utställning som gjordes till kyrkans 150-årsjubileum. Många i hennes egen släkt har gift sig eller döpts i kyrkan.  Foto: Mikael M Johansson

Var branden startade är inte fastställt, men Martin Evhammars mätningar med värmekamera visade att på kyrkans tak, precis där taket möter tornet, var det som varmast. 

Medeltida krucifix räddades

Martin Evhammar

Martin Evhammar och hans kollegor tog sig in i den brinnande kyrkan och kunde där notera att värmen var centrerad på samma plats även på insidan. Vid området kring läktaren härjade branden som kraftigast. 

Inne i kyrkan fick brandmännen i uppgift att ta ner ett medeltida krucifix från väggen. 

– Strax efter fick vi order om att ta oss in i sakristian och plocka ut så mycket av möjligt av det vi trodde var av värde. Vi fick inget speciellt att leta efter, utan vi tog med det vi kunde, säger Martin Evhammar. 

Föremålen behöver saneras

Brandmännen räddade kandelabrar, kors, gamla tidskrifter och böcker. Föremålen var täckta av sot när de plockades ut av brandmännen, men Martin Evhammar tror att de i övrigt har klarat sig undan brandpåverkan. De förvaras för tillfället i Braås församlingshem och ska saneras och konserveras. 

– Jag är glad att vi lyckades få ut de föremålen som var värdefulla och viktiga, det är en liten ljusglimt i allt det tråkiga, säger Martin Evhammar. 

Orsaken bakom branden är ännu inte känd. Polisen rubricerar det inträffade som grov mordbrand under utredningen. Foto: Mikael M Johansson

Inger Söderberg berättar att hon nyligen skrev en ny inventarielista, men att den skulle kunna behövas till en brand fanns aldrig en tanke på. 

– Kyrkor brinner inte, säger hon. 

Inte ens när hon såg röken bolma upp från kyrkan föreställde hon sig att förödelsen skulle bli så totalt. 

– När de sa att de skulle sluta spruta vatten, för att det var ingen idé och låta det brinna ner istället, då förstod jag.

Hölls gudstjänster en gång i månaden

Sjösås nya kyrka, som i folkmun även kallas Viås kyrka, invigdes 1865 efter order från biskop Esaias Tegnér om att en större kyrka behövdes i socknen. Kyrkan liknade andra så kallade Tegnérlador i trakten, alla från samma tidsperiod och byggda på order av Tegnér.

– Det kommer då och då, när man får tid själv. Det känns tomt, säger tidigare kyrkoherden Johan Lindstrand. Foto: Mikael M Johansson

I dag bor runt 25 personer i byn Viås, där Sjösås nya kyrka ligger, men vid tiden av kyrkans uppförande var byn betydligt större. Invånarantalet låg på runt 1 200 personer och det fanns affär, kommunhus och skola. 

– Alla var beordrade att göra dagsverken här och släpa hit virket och stenen. Det gjorde att det blev deras kyrka väldigt konkret, berättar Johan Lindstrand. Han är tidigare kyrkoherde i församlingen, men tjänstgör numera som komminister. 

Fram tills i lördags firades gudstjänst i kyrkan ungefär en gång i månaden och den användes även till förrättningar och som en högtidskyrka när mycket folk väntades.  

Gudstjänst i församlingshemmets trädgård

På onsdag 7 september kommer en gudstjänst att hållas i församlingshemmets trädgård, på andra sidan vägen från den nedbrunna kyrka. Medverkar gör pastoralchef Daniel Sjöö och Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift. 

– Det är en minnesgudstjänst där vi samlar ihop det vi har känt och samtidigt ser att församlingen finns kvar och Gud finns med oss. Vi inte vet så mycket om vad som kommer hända med byggnaden, men här finns en framtid. Livet går vidare här och då måste även det andliga livet gå vidare, säger Johan Lindstrand. 

På måndagen pyrde de fortfarande i rasmassorna i det som tidigare varit Sjösås nya kyrka. Foto: Mikael M Johansson

För Johan Lindstrand och Inger Söderberg har det varit tunga dagar. På lördagen strömmade mycket folk till kyrkan och det var till dessa kända ansikten man vände sig. 

– Folk hade så mycket att berätta, det var helt otroligt. Till slut orkade man inte mer, säger Inger Söderberg. 

Inte haft tid att ta in det inträffade 

Att själva ta in det som har hänt, att kyrkan som de vigt så stor det av sina liv till, har de knappt haft tid till. 

– Det kommer då och då, när man får tid själv. Det känns tomt, säger Johan Lindstrand. 

– Det är mitt liv och nu finns det inte längre, det har brunnit upp, säger Inger Söderberg. 

Branden utbröt vid 12-tiden på lördagen. Två timmar senare stod det klart att kyrkan inte skulle gå att rädda. Foto: Mikael M Johansson

I två dygn efter branden fanns polis på plats i kyrkan och vaktade så att ingen tog sig innanför avspärrningarna de satt upp. På måndagseftermiddagen överlämnade polisen istället till kyrkan att själva sätta upp staket och ha väktare på plats. 

Rubriceras som grov mordbrand

Händelsen har rubricerats som grov mordbrand, men polisen berättar att det är en rutinmässig rubricering och att det inte finns några indikationer på att brott har begåtts. För att kunna utreda vad som har hänt behöver man göra en teknisk undersökning, men det är inte möjligt i nuläget på grund av rasrisken.  

Vad som ska hända med den uppbrunna kyrkan har församlingen inte tagit något beslut om, men redan florerar det idéer bland personal och förtroendevalda. Det kan blir en ruin, ett kapell kan byggas eller så återuppbyggas den helt och hållet. 

En återuppbyggnad är dock inte något som Johan Lindstrand ser som eftersträvansvärt. 

– Man får ändå vara krass och se behovet. Dels bor det inte så många i den här delen av socknen längre och dessutom, i Sjösås församling idag finns det två medeltida kyrkor och en Tegnérlada, så vi är inte precis utan gudstjänstlokaler. 

En kraftig brand bröt på lördagen ut i Sjösås nya kyrka norr om Växjö. Foto: Mikael M Johansson