Efter friskoleförslag: Sveriges kristna råd skriver öppet brev till skolministern

Presidiet i Sveriges kristna råd (Daniel Alm, Anders Arborelius, Benjamin Dioscoros Atas, Antje Jackelén och Sofia Camnerin) vill prata med skolministern Lina Axelsson Kihlblom (nedre mitten) om konfessionella friskolor. Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson, Lars Schröder/TT

Sveriges kristna råd är oroliga för regeringens skolpolitik. I ett svar på ett förslag som försvårar för konfessionella friskolor bjuder man in skolministern till samtal.

"Vi har mycket att prata om", skriver de.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Presidiet i Sveriges kristna råd (Daniel Alm, Anders Arborelius, Benjamin Dioscoros Atas, Antje Jackelén och Sofia Camnerin) vill prata med skolministern Lina Axelsson Kihlblom (nedre mitten) om konfessionella friskolor. Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson, Lars Schröder/TT

I förra veckan skrev Kyrkans Tidning om att regeringen beslutat att lägga ett förslag som skulle innebära ett etableringsstopp för konfessionella friskolor, och ett stopp för sådana befintliga skolor att utöka sin verksamhet.

Nu kommer en replik till skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) från presidiet i Sveriges kristna råd, SKR.

Vi oroas för att en politik som relativt entydigt signalerar att religion inte hör hemma i offentligheten, tappar blicken för viktiga värden som då skulle gå förlorade, skriver de i ett öppet brev.

Brevet är undertecknat av Daniel Alm (pingströrelsen), Antje Jackelén (Svenska kyrkan), Anders Arborelius (katolska kyrkan), Benjamin Dioscoros Atas (syrisk-ortodoxa kyrkan) och Sofia Camnerin (generalsekreterare i SKR).

Påminner om Europakonventionen

Kyrkoledarna önskar ett möte med skolministern för vidare samtal, ”vi har mycket att prata om”, skriver de, och påminner om Europakonventionens ord om religionsfrihet. Där slås det fast att staten ska respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa övertygelse.

Religionsfrihet handlar både om rätten att få utöva sin religion som rätten att få slippa, menar de, och påminner om en tidigare undersökning, gjord av SKR, som visade att hälften av Sveriges kristna elever upplevt kränkande behandling på grund av sin tro. 

De skriver vidare att även om det finns problem bland konfessionella skolor så måste ”den rimliga åtgärden måste vara att stävja problem där de finns, snarare än att motverka konfessionella friskolor generellt”, och att de uppfattar regeringens linje som ”att religionens närvaro i skolan i första hand är ett problem som måste hanteras”.

Sverige har idag ett 70-tal konfessionella friskolor.