Efter jordbävningen: Kyrkorna öppnar för kristna och muslimer

Jordbävningen lämnade stor förödelse efter sig i norra Syrien. Det är en bild från provinsen Aleppo som drabbades hårt. Kyrkorna i området arbetar för att hjälpa både kristna och muslimer. Foto: Ghaith Alsayed

Hans barn blev så traumatiserade att de inte längre vågar bo hemma. Men Safir Salim är kvar i Aleppo och hjälper, med stöd av Act Svenska kyrkan, tusentals av jordbävningens offer.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Jordbävningen lämnade stor förödelse efter sig i norra Syrien. Det är en bild från provinsen Aleppo som drabbades hårt. Kyrkorna i området arbetar för att hjälpa både kristna och muslimer. Foto: Ghaith Alsayed

Den syriska staden Aleppo har gått igenom ett helvetiskt inbördeskrig. Nu drabbades befolkningen också hårt av jordbävningen.

 Folk här säger till Gud: Varför drabbar allt detta Syrien? säger Safir Salim, som arbetar för Middle East Council of Churches (MECC), en samarbetspartner till Act Svenska kyrkan.

Sifforna över antalet offer är osäkra, men närmare 6 000 människor kan ha dött i nordvästra Syrien på grund av jordbävningen. Safir Salim berättar för Kyrkans Tidning att det första skalvet inträffade när de flesta låg i sina sängar.

 Först kändes det som ett normalt skalv, men det bara fortsatte och växte och växte.

Byggnader rasade samman

När skalvet var över sprang människor ut på gatorna. Safir Salim bar sina barn ut på gatan utan skor.

Safir Salim

 Det andra skalvet kom omkring 20 minuter senare, och då började fler byggnader att falla ihop.

Alla hann inte ute. Safir Salim har vänner som dog när byggnader föll ihop. 

 Det är många som chockades, säger han.

De flesta vågade inte återvända till sina hus, utan stannade utomhus de första nätterna trots att kölden var svår i Aleppo.

 Kyrkorna öppnade sina dörrar, men många sov i parker och på gatorna. Kölden var det svåraste att hantera. Och sjukhusen var överfyllda, med få doktorer och ingen elektricitet, säger han.

Hundratusentals utan hem

Skalvet inträffade den 6 februari och sedan dess har situationen förändrats. Myndigheterna har börjat att inspektera bostadshus för att bedöma vilka som är säkra att återvända till. Men många hus döms ut, och ägarna blir hemlösa.

 I Aleppo är det hundratusentals som inte har något hem.

Många är också rädda för nya skalv. Hans egna barn är traumatiserade och vågar inte längre bo i Aleppo, utan Safir Salim har skickat ut dem till en by på landet.

 Människor har på sig skorna hela tiden, redo att springa ut. Ingen känner sig lugn, ingen får tillräckligt med sömn. Människor är nedslagna. Efter 12 år av krig så är det ingen som har motståndskraft för en till katastrof.

Kyrkorna hjälper

Syrien befinner sig på flera sätt i en svårare situation än Turkiet, som också drabbades hårt av jordbävningen. Landets ekonomi är i spillror på grund av inbördeskriget, pandemin, och västvärldens sanktioner.

Men kyrkorna kan bistå med hjälp, och har spelat en viktig roll efter jordbävningen. Precis efter jordbävningen öppnade kyrkorna sina dörrar och tusentals kristna och muslimer sökte sin tillflykt där. Nu distribuerar MECC matpaket. Behoven är dock enorma. Det finns inte tillräckligt med mat, mediciner och filtar. Han besöker skolor där det nu kan vara 40 familjer inrymda i ett klassrum. Sjuka äldre bor tillsammans med barn.

 Vi delar ut hundratals matpaket, men skulle behöva dela ut tusentals. Människor är så hungriga. När vi besökte en skola så började människor att slåss om paketen, säger han.

Många drömmer om att lämna Aleppo, men människor är utfattiga och har inte möjlighet att resa bort. Enligt Safir Salim behövs det nu främst ekonomiskt stöd för att människor ska kunna återuppbygga sina liv.

 Det behövs pengar så att människor kan hyra bostäder, och restaurera de som förstörts. Men det behövs också matpaket, säger Safir Salim.

Fakta: Jordbävningen i Turkiet och Syrien

Jordbävningen, som hade sitt epicentrum i södra Turkiet, är det allvarligaste i världen det senaste decenniet. Minst 46 000 har dött och över hundratusen personer har skadats. Över två miljoner ska ha flytt sina hus.

Det stora antalet dödsfall beror främst på att byggnader inte uppförts enligt de normer som finns för att klara jordskalv.

Jordbävningen Syrien Turkiet

Illustration: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Act Svenska kyrkans arbete i Syrien

  • Act Svenska kyrkan hjälper jordbävningsoffer i norra Syrien genom Middle East Council of Churches (MECC) samt lokala partners i nordvästra Syrien. Då riskerna är stora för organisationer i området berättar Act Svenska kyrkan inte vilka de lokala organisationerna är. Samverkan med organisationerna är långsiktig. Situationen i Syrien var en av världens största humanitära kriser redan innan jordbävningen.
     
  • Act har nu avsatt 2 miljoner kronor till Syrien. Har även ansökt om 2,5 miljoner från Radiohjälpen, men inget beslut har fattats om dem.
     
  • Akutstöd har getts i form av: tält, filtar, madrasser, mat, hygienartiklar, vatten, psykosocialt stöd, hjälppaket för barn, stormkök, mediciner och uppsamlingscentra som bland annat försöker återförena familjer. På sikt planeras långsiktiga insatser då behoven i norra Syrien kommer att vara enorma under flera år.

act

Källa: Svenska kyrkan