Faktum är att det inte finns några exempel i Bibeln på att Jesus avvisar fulbön, alltså riktig bön: Bön om hjälp när en älskad dotter ligger för döden, trots att den som ber hör till ett helt annat folk, borde be till en helt annan Gud; bön om syn; bön om befrielse från de eviga blödningarnas utanförskap och plåga; bön om att någon gång få ta sin säng och gå, desperat vädjan först till andra, snälla, lyft upp mig på taket, snälla, se min utsträckta hand, jag bönar och ber, sänk ner mig framför honom. Nej, Jesus verkar inte ha något emot fulbön, tvärtom.
Fulbön är finbön för Jesus.
Finbön, alltså det han kallar hycklarbön, det har han däremot svårt för. De som står och ber där folk ser dem, för att det ser fint ut. De som ber måttfullt och liksom håller sig på ytan. De som tål att betraktas när de ber, utan mascara som rinner. Nej, då föredrar Jesus fulbön, den som inte lämpar sig för andras blickar; ”när du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be till din fader som är i det fördolda.”
Som så ofta kräver Jesus kräver mycket, han kräver det som är svårt. Men det är svårt och mycket just för att det går rakt emot de krav som ställs på oss i andra sammanhang. Han kräver av oss att vi ska omfamna vårt eget och andras fulbönsjag. Han förväntar sig att den som följer honom ska ha en radikalt annorlunda syn på beroende än den vi matas med i prestationssamhället.
Att be verkar handla om att träna sig i att omfamna alla varelsers ömsesidiga beroende. Att be är att bejaka sin beroendeställning, att bara vara en liten del av helheten. Det går emot många av de krav som ställs på oss i vardagen och låter oss därför ana en annan form av samvaro, det Jesus kallar ett himmelrike. En tillsammansvaro där fulbön blir finbön, där ömsesidigt beroende är kärlek och ett tecken på att vi älskar varandra såsom Gud har älskat oss.
Petra Carlsson
Professor i systematisk teologi och präst