Reflektioner och lärdomar från östra Tyskland

Mikael Mogren

I sin krönika från Tyskland delar Mikael Mogren med sig av sina möten och intryck. På bilden MagdeburgFoto: Marcus Gustafsson och Getty 

Mikael Mogren, biskop i Västerås, är på plats i Tyskland för sin termin av fördjupning. För Kyrkans Tidning skriver han om tankar och känslor som väckts i samband med besöket. "Här möter jag bedjande, kämpande människor som har tränats av diktaturer och hårt motstånd. Deras kristna tro är trofast och konkret och kylan tar de med ro."

På väg till universitetet i München tar jag en sväng österut. Februari till maj har jag blivit beviljad fördjupningstid och då passar jag på att besöka kamrater från studentåren som är präster i östra Tyskland. Vi har följts åt genom decennierna. Efter murens fall lärde vi känna varandra som utbytesstudenter och redan i nian på högstadiet hade jag varit på skolresa till DDR och fått en aning om vad det betyder att leva i en kommunistdiktatur. Diktaturen upphörde 1990 och sedan dess har mina vänner blivit församlingspräster och flyttat in i prästgårdar. Hos dem bor jag när jag kommer på besök.

Tidigare när jag varit hos dem har vi firat gudstjänst i ”vinterkyrkor” när det har varit kallt. Die Winterkirche brukar vara en församlingssal eller ett rum under läktaren där det går att hålla varmt. I Magdeburg finns många vinterkyrkor, men de används inte längre som förr. Under pandemin ville ingen sitta i vinterkyrkan, eftersom det var för trångt, och den uppfattningen har hållit i sig. Jag frågar församlingsprästen Ronny Hillebrand och han förklarar:

– Omsorgen om varandra är viktig. Hos oss är tillräckligt många rädda för att sitta tillsammans i ett mindre rum. Det kom med pandemin och på många håll har församlingarna inte velat gå  tillbaka till vinterkyrkorna. Därför firar vi gudstjänst i våra stora kyrkor, även om de saknar uppvärmning.

En lärdom från östra Tyskland är att kalla kyrkor inte är det samma som stängda kyrkor.

En söndag firar jag gudstjänst i Ottersleben. Där finns en reslig medeltidskyrka som ligger mitt i byn, inte långt från Magdeburg. Jag har med mig en filt för säkerhets skull och den behövs. Det är så utkylt inne i kyrkan att andedräkten vitnar när vi sjunger. Deltagarna gör ingen sak av kylan utan beter sig precis som alla andra söndagar. Gudstjänsten varar en timma och när vi efteråt kommer ut på kyrkogården känns luften mild.

En lärdom från östra Tyskland är att kalla kyrkor inte är det samma som stängda kyrkor. Det måste inte vara varmt i kyrkan för att den ska hållas öppen. Jag trivs med de kristna i östra Tyskland. Här möter jag bedjande, kämpande människor som har tränats av diktaturer och hårt motstånd. Deras kristna tro är trofast och konkret och kylan tar de med ro.

Även Magdeburg har varit med om mycket. En gång var staden vid Elbes strand stilig som Göteborg: Under andra världskriget bombades den till nästan 90 procent och ur ruinerna växte en ny industristad med stor andel flyktingar från öst. I dag har befolkningen minskat kraftigt och många av fabrikerna är nedlagda. Två procent av invånarna är katoliker och åtta procent tillhör den evangeliska kyrkan.

De låga medlemstalen sätter spår i kyrkolivet. För präster finns knappt några heltidstjänster i församlingarna att söka. De präster jag träffar får halvtidslön och med den ska de ta hand om fyra-fem församlingar. Övriga medarbetare i församlingen arbetar Ehrenamtlich – alltså volontärt, eller också är de timanställda. En av de timanställda församlingsarbetarna är organisten Thomas Beissert. Sin försörjning får han som biträdande chef på en kyrklig förskola med över tvåhundra barn. På söndagarna spelar han orgel i gudstjänsten. Jag frågar honom om kylan och hur den påverkar instrumenten och han svarar att de mår bra.

Kyrkorna där han arbetar värms aldrig upp, varken till jul eller påsk, och därför klarar sig både orgeln, cembalon och pianot utmärkt. Min fråga är också hur det går för honom själv i kylan, han som ska spela. Thomas svarar att han gör som alla andra kyrkogångare, han klär sig ordentligt med flera lager. En söndag när han skulle  var tjänstgöra var det rekordkallt. Då visade termometern på orgelläktaren minus 4.2 grader.

– Jag brukar klara kylan även om tangenterna är iskalla, säger Thomas Beissert, men den söndagen satte jag mig på händerna medan prästen predikade.

Mikael Mogren

Mikael Mogren

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Ragnhild Johansson
Tack för intressant artikel som ger perspektiv!
Gunborg Nilsson
Tack! Din beskrivning om yttre kyla -blir en berättelse där tyngdpunkten blir värmen mellan människor.
Maria Dahlin
Tack, Mikael för att du skriver och delar som du gör! Kyrkan i östra Tyskland har något viktigt att lära oss. Det är också min erfarenhet, även om den är långt mindre och mer begränsad än jag förstår att din är. Jag var också på besök i forna i DDR, 1987, som tonåring och har även återvänt flera gånger till olika platser. I somras gjorde vår familj en resa där vi bl.a. kom till Wismar. Där finns flera stora kyrkor från Hansatiden, eller kanske snarare fanns. En av dem skadades under kriget, men den största skadan tillfogade dåvarande DDR-styret genom att spränga de delar som fanns kvar. Kvar står idag ett högt och mäktigt torn, där också spåren från tidigare murverk/ anslutande kyrkorum kan ses. På platsen där kyrkorummet en gång låg har man efter murens fall, låtit bygga upp murarna och pelarna till ca 1 meters höjd. Där ute firar man ibland gudstjänst, om jag förstod det hela rätt. Det finns också en liten kyrka, uppförd av murstenar från den stora kyrkan, strax intill. När vi var där övade en liten orkester-ensamble därinne, tonerna nådde ända ut till den öppna kyrkplatsen i den gamla kyrkan, och vi kunde inte låta bli att följa musiken in i den nyarekyrkan. Det finns hopp!