Den enda utvägen: Sälja kyrkan

Grängesberg

Beslutet att sälja den stora 70-talsbyggnad som Grängesbergs kyrka är, är inte fattat än. Men det är tio för och en emot i kyrkorådet, och med den klara majoriteten finns en förväntan att kyrkofullmäktige går på kyrkorådets linje.  Foto: Marcus Gustafsson

Att sälja kyrkobyggnader för att inte tvingas göra sig av med personal, är ett vanligt resonemang för församlingar i ekonomiskt tuffa tider. Gränge-Säfsnäs för samling står mitt i försäljningen av Grängesbergs kyrka och möter mestadels besvikelse. 

I södra Dalarna ligger samhället Grängesberg, under förra århundradet en blomstrande gruvstad med malmbrytning fram till 90-talet. Idag bor strax över 2000 personer i tätorten. Bryggeriföretaget Spendrups är hjärtat i samhället och bruksmentaliteten hänger kvar hos ortsborna. 

 Anna-Karin Andersson

Svenska kyrkan jobbar för att vara en nyckelspelare i denna utflyttningsort, men med medlemstapp och dyra driftkostnader står kyrkan inför fler svårigheter som kräver ett val: dra ner på personal eller att sälja av byggnader. De har valt att gå på den senare linjen och planerar att sälja tre fastigheter för att rädda ekonomin för åtminstone fem år framåt. 

– Det är driften vi behöver bli av med, och kyrkan i Grängesberg kostar i drift motsvarande en tjänst. Varför ska vi ha kvar lokaler om ingen skulle kunna driva någon verksamhet i fastigheten, säger Anna-Karin Andersson, kyrkorådets ordförande i Gränge-Säfsnäs församling.

Ingen verksamhet

Det är en snökylig och rå dag i Grängesberg i början av november där bilarna täckts av ispansar och tågen ställs in. Men när vi kommit in i kyrkan möts vi av värme, trots att den till största del varit avstängd under ett års tid. 

– Vi har inte haft någon verksamhet här det senaste året, men vi hade ett informationsmöte i förrgår där alla intresserade fick komma och höra om kyrkans framtidsplaner. 

Beslutet att sälja den stora 70-talsbyggnad som Grängesbergs kyrka är, är inte fattat än. Men det är tio för och en emot i kyrkorådet, och med den klara majoriteten finns en förväntan att kyrkofullmäktige går på kyrkorådets linje. 

"Minns hur det var förr"

– Ingen vill detta, varken anställda, förtroendevalda eller de boende i Grängesberg. Många minns hur det var förr med full fart här: barn- och ungdomsverksamhet, syförening, vigslar, gudstjänster, säger Roland Persson, kyrkogårds- och fastighetschef som också sitter med. 

Roland Persson

Men med sämre ekonomi fick Grängesberg församling gå ihop med Grangärde och Säfsnäs församlingar och bilda ett enförsamlingspastorat. Efter det såldes Kyrkans hus i Säfsnäs och två prästgårdar i Grangärde och Säfsnäs år 2007, vilket väckte stora känslor hos folket på bygden. Även fast ingen vill se ytterligare en försäljning så märker Anna-Karin och Roland snarare en uppgivenhet hos medlemmar och församlingsbor inför försäljningen av Grängesbergs kyrka. 

– Det var förvånansvärt tyst när detta kom ut. De är ledsna, men förstående. Även om de inte besöker kyrkan så mycket, vill de kunna titta upp och se den stå där. Men vi var ändå förberedda på att folk skulle ringa och maila om detta och trodde att vi skulle möta mer motstånd än bara att folk är ledsna, säger Anna-Karin. 

Behöver sälja

Samtidigt kommer beskedet till medlemmar och församlingsbor inte som en blixt från en klar himmel, då ledningen annonserat att man sett över fastighetsbeståndet och kommer behöva sälja byggnader, lägger Roland till. 

I detta ekonomiskt tuffa läge finns två vägar att gå, berättar de: antingen sänka utgifterna eller höja intäkterna. Men att höja skatten skulle kunna vara att väcka den björn som sover. 

– Många som inte besöker kyrkan särskilt ofta kan tycka att det då får vara nog. Så skattehöjningar har kyrkorådet varit väldigt försiktiga med, säger Roland.

Grängebergs kyrka

Anna-Karin Andersson, kyrkorådets ordförande och Roland Persson, kyrkogårds- och fastighetschef i Gränge-Säfsnäs församling, utanför Grängebergs kyrka. Foto: Marcus Gustafsson

Arbetsmiljöproblem

Det som skyndat på processen och valet att sälja just Grängesbergs kyrka är dels att den alltid legat lite avsides i samhället och aldrig blivit en naturlig spontan mötesplats, dels att det skulle bli för dyrt att återställa källarvåningen där församlingen nyligen sanerat efter ett arbetsmiljöproblem orsakat av en ditlimmad heltäckningsmatta.

Tidigare var barnverksamheten stor i kyrkan och de höll till nere i källaren. Men den verksamheten är borta nu.

– Det är en frisk miljö där nere nu, men det skulle kosta 800 000 att lägga en ny matta. När vi la korten på bordet över vilka verksamheter vi har blev det påtagligt att när källaren inte nyttjas får vi samma driftkostnad, men kan bara använda halva huset, säger Roland. 

Byggnaden är praktisk med bra kontors- och samlingslokaler, ligger inte på en kyrkogård och ser inte ut som en typiskt kyrka. Det tror de är en fördel i en eventuell försäljning. Mäklaren tror att kyrkan kan säljas, men idag finns ingen indikation åt var det lutar för ny ägare. Och vad kyrkan skulle kunna säljas för är ännu inte klart.

– Vi hoppas och tror att det finns intressenter. Men vi väntar med att undersöka vad marknaden säger först när beslutet vunnit laga kraft, säger Roland.

Omvandla verksamheterna

Framöver, om försäljningen går igenom, kommer församlingen att ha gudstjänster och en del andra verksamheter i ett kapell bara ett stenkast från Grängesbergs kyrka. Dit kommer troligen också en del av interiör och tavlor att flyttas. Församlingen planerar också att hyra in sig i disponentparken som är ett socialt företag med bed and breakfast och kafé, och som ligger mer centralt. Där ska de ha barnverksamhet.

– Vi jobbar med att ha begreppet kyrka kvar, att vår personal finns här i Grängesberg och att kyrka inte behöver vara denna byggnad. Det är en kommunikationsfråga och vi har en väg uppåt, säger Anna-Karin.

– Men vi skulle inte sälja kyrkan om vi inte hade kapellet. Vi vill så hjärtans gärna betona att Svenska kyrkan inte kommer att lämna Grängesberg. Vi måste bara omvandla verksamheten.

Fakta: Grängesbergs kyrka

  • Invigdes 1974.
  • Kyrkan byggdes efter det att församlingen fått avslag på att flytta den gamla kyrkan som stod på gruvmark och riskerade att rasa. Istället skulle den rivas. Men på 80-talet köptes den av Trunnagården i Orsa och flyttades dit.
  • Beslutet är inte fattat i kyrkofullmäktige men med 10 röster för och 1 emot, väntas kyrkan samt sockenstugan i byn och församlingshemmet i Säfsnäs att avyttras. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift