"En av de tuffaste klimatförhandlingarna som ägt rum"

Amanda Björksell, Svenska kyrkans unga, är på plats under klimatförhandlingarna på COP27 som representant för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer.

COP27 är i full gång i Egypten. Svenska kyrkan är på plats när världens ledare ska diskutera utsläppsminskningar och klimaträttvisa. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Amanda Björksell, Svenska kyrkans unga, är på plats under klimatförhandlingarna på COP27 som representant för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer.

Klimattoppmötet COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten den 6 till 18 november. Under mötet samlas beslutsfattare från hela världen för att diskutera hur man ska lösa klimatkrisen.

"Finns en oro"

– Det finns en oro för att detta ska bli en av de tuffaste globala klimatförhandlingarna som har ägt rum. Det handlar om att tillståndet i världen är så präglat av olika kriser som inträffar samtidigt och dessvärre samspelar, säger Margareta Koltai, policyrådgivare för klimaträttvisa på Act Svenska kyrkan. 

De tidigare COP-mötena har främst handlat om att komma överens om vad som ska stå i olika avtal. På COP27 är fokus på hur väl länder arbetar med sin åtaganden och vilka konkreta åtgärder som behövs för att nå Parisavtalet.

–  Vår roll som kyrka är att hålla hoppet levande. Ett trotsigt hopp som manar till handling. För det finns all anledning att känna oro för hur det ska gå i klimatförhandlingarna i år. Jag är djupt oroad, säger Margareta Koltai.

Förluster och skador hetaste frågan

En ny fråga som har seglat upp som ett av mötets viktigaste är den om ersättning för klimatrelaterade förluster och skador. Att de som har genomlevt svåra klimatkatastrofer ska kompenseras för att kunna återhämta sig. 

– Det här är en fråga som kan stjälpa hela klimatavtalet. För många  fattiga länder kommer inte att gå med på att fasa ut fossila bränslen om de inte samtidigt får stöd till att ställa om, och i tillägg även stöd och kompensation för de skador och förluster som redan inträffat, säger Margareta Koltai.

Förutom Margareta Koltai, består Svenska kyrkans delegation på plats av Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift, Eva Ekelund, policychef på Act Svenska kyrkan och Bassem Maher, Act Svenska kyrkan representant i Egypten. 

Samarbetar med Kyrkornas världsråd

Svenska kyrkan har observatörsstatus under mötet. Då deltar man inte i förhandlingarna, men likväl kan man ha en viktig roll att spela.  

– Vid sidan om förhandlingarna pågår det hela tiden samtal om lösningar. Det finns kringarrangemang där bland annat Kyrkornas världsråd samlar ekumeniska och även interreligiösa ledare för att tillsammans formulera budskap som manar världens ledare att höja ambitionerna för omsorg om Skapelsen och klimaträttvisa, berättar Margareta Koltai.

"Finns mycket energi i ungdomsrörelsen"

En som sitter med i förhandlingsrummet är Amanda Björksell. Hon nominerades av Svenska kyrkans unga att bli representant för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU och hon har åkt med den svenska delegationen till Sharm el-Sheikh. 

– Dagarna här är väldigt intensiva. Man går upp, äter frukost och sen är man på arenan hela dagen. Men det är jättehäftigt att få vara med och få lyfta ungas röster. Det är en hel del unga här och det finns mycket energi i ungdomsrörelsen som är här, säger Amanda Björksell. 

Jag är rädd för att vi inte ska kunna både minska utsläppen och prata om hur vi ska hantera konsekvenserna.

Som ungdomsrepresentant lyssnar man på förhandlingarna. Man försöker fånga upp en bredd av svenska ungdomars åsikter som förs fram till beslutsfattarna och kommunicerar tillbaka till ungdomsrörelsen om beslut som har tagits. 

– Det som märks är att man vill att den här COP:en ska handla om implementering, men också ett stärkt fokus på anpassning, skador och förluster, alltså klimatförändringarnas konsekvenser. Det tycker unga civilsamhället är jättebra, för vi behöver mer klimaträttvisa i förhandlingarna. Samtidigt finns risken att man då inte pratar lika mycket om utsläppsminskningar. Jag är rädd för att vi inte ska kunna både minska utsläppen och prata om hur vi ska hantera konsekvenserna.

Saknar existentiella perspektiv

Som aktiv i Svenska kyrkan och i Svenska kyrkans unga klimatarbete är Amanda Björksell van vid att existentiella och andliga perspektiv får ta plats. Det är en dimension som hon saknar under COP-mötena. 

– Religiösa aktörer och unga troende behövs i de här sammanhanget. Om vi ska klara det här behöver vi prata om vår relation till naturen och vi behöver ett språk som våra religiösa ledare och unga har, säger hon.