När konflikten i Israel och Palestina blossar upp får det konsekvenser i Sverige. På regeringens uppdrag har Brottsförebyggande rådet (Brå) gjort en analys av anmälda hatbrott med antisemitiska förtecken. Myndigheten har jämfört antalet hatbrott som anmälts mellan den 7 oktober och den 31 december 2023 med motsvarande period 2022. Det visar sig att de anmälda brotten ökat nästan femfaldigt, från 24 till 110 anmälda hatbrott.
Tydlig koppling till kriget i Gaza
Jon Lundgren, utredare på Brå, säger i ett pressmeddelande att det i många fall finns en direkt koppling till Gazakriget.
– Det handlar bland annat om antisemitiska plakat och uttalanden i samband med demonstrationer, men även hot och kränkningar mot enskilda individer som utifrån sin judiska bakgrund beskyllts för Israels ageranden i Gaza.
Aron Verständig, som är ordförande i Judiska centralrådet, är inte förvånad över rapportens slutsatser. Många judar vittnar om att hatbrotten ökat.
- Det märkte vi redan samma dag som Hamas attack den 7 oktober, då människor i Sverige firade den öppet, säger han till Kyrkans Tidning.
Judisk krönika skickas dolt
Antisemitismen kan ta sig olika uttryck. Det kan handla om att elever och studenter blir påhoppade av klasskamrater, eller skadegörelse av judiska helgedomar. Enligt Aron Verständig förekommer mycket antisemitism på sociala medier.
- Det finns många som inte längre vågar vara öppna med sin tillhörighet. Ett exempel på det är att Judisk krönika nu har börjat skicka ut magasinet i kuvert. Det var så många som hörde av sig till redaktionen och bad om det, för att de kände sig otrygga.
Judiska centralrådet uppmanar alla att anmäla hatbrott, men Aron Verständig vet att många som drabbats avstår.
- Den som anmäler måste stå som målsägare i polisanmälan, det gör att den som till exempel bor i en mindre stad kanske avstår för att man inte vill att det ska bli offentligt.
Marginell ökning av islamofobiska hatbrott
Brå har även undersökt anmälningar av islamofobiska hatbrott under samma period. Där finns en ökning, men den är betydligt mindre. Av de hatbrottsmarkerade anmälningar som kom in mellan 7 oktober och 31 december 2023 klassades 62 som islamofobiska. Det är något fler jämfört med motsvarande period 2022 då 50 anmälningar med ett sådant motiv identifierades.