Roberth Krantz, Socialdemokraterna
– Det återstår ett antal frågor att reda ut, vilket nivå ska spärren vara på och så vidare, men jag tror att det är bra och nödvändigt att utreda det här. Jag ser ett behov för att få ett fungerande kyrkomötet och säkerställa en god demokratisk hantering.
Har du förståelse för att de mindre grupperna kan känna sig hotade?
– Det har jag och naturligtvis blir det väldigt många nomingeringsgrupper som inte skulle beredas plats, beroende vilken nivå procentspärren man kommer fram till. I debatten i går utgick man från tanken om att ha en spärr på tre eller fyra procent,.
– Motionen som vi nu har röstat igenom innehöll två punkter och där kan man också konstatera att även om kyrkomötet hade sagt nej till delen om procentspärr, men hade sagt ja till hantering av utjämningsmandat, hade det också inneburit att några av de grupper som finns nu inte skulle ha funnits med i nästa kyrkomötet.
– Genom att ta ett mandat, ta en plats, får man tillträde till talarstolen och kan lyfta fram sina förslag, men har man inte plats i utskottsarbetet så blir möjligheten att faktiskt påverka ganska begränsade.
Axel W Karlsson, Alternativ för Sverige
– Det som är viktigt är att Svenska kyrkans medlemmar blir riktigt representerade i kyrkomötet. Och risken är att representationen av Svenska kyrkans medlemmar blir sämre med en procentspärr. Och förmodligen kommer människor då att lämna kyrkan om de inte känner sig representerade. Jag tycker att så många grupper som möjligt ska vara representerade. Därför är vi mot procentspärr och för nationella listor också. Nu ska frågan utredas, så sista ordet är inte sagt ännu.
Åsa Rehndell, Himmel och jord
– Utreda får man göra, men det är synd om det blir så. Himmel och jord hade inte kommit in om det funnits en procentspärr nu. Och alla ska bli representerade på något sätt.
– Jag vet att det var många som ville rösta på oss som blev medlemmar för att kunna göra det och att en del valde att inte gå ur för att kunna rösta på oss. Man behöver ta ställning till om man vill ha ett medlemstapp för att folk inte känner sig representerade eller om vill vi ha ett ökat antal medlemmar, eller i alla fall att folk stannar kvar för att de känner sig lyssnade på. Det tycker jag är det viktigaste. Och det är ganska många grupper som hade riskerat att försvinna, jag tycker inte det blir en demokratisk process på samma sätt.
Lena Östholm Munkberg, Miljöpartister i Svenska kyrkan
– Går man in och lägger en spärr är det risk att man tar bort en del av de demokratiska möjligheterna. Ska vi ha ett demokratiskt forum så måste vi tillåta olikheter, för annars kan det inte spegla samhället och det tycker vi är viktigt.
Marcus Romedahl, Fria liberaler i Svenska kyrkan
– Vi tycker inte att det är en bra idé. Vi har jobbat mot detta för det leder till att människor, att mindre grupper får svårt att representeras. De stora nomineringsgrupperna får mer mandat på bekostnad av det små. Det kan också drabba det lokala engagemanget i de fall det finns en liten grupp som kanske har ett starkt stöd i en del av Sverige, men inte lika mycket i storstadsområdena eller tvärtom.