Maria Hansson tycker inte att antalen utköp i kyrkan skiljer sig nämnvärt mot andra branscher, men hon reagerar på summorna.
– En miljon per person är väldigt mycket. Förut har summorna varit mindre, mellan sex månadslöner till ett år.
– Men allt handlar om vad arbetsgivaren kan bevisa. Om det inte finns saklig grund för uppsägning eller avsked brukar det gå att få ut rätt så mycket pengar.
Ylva Wåhlin är jurist på Kyrkans akademikerförbund och har tidigare arbetat på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Hon säger att det under de senaste åren köpts ut flera kyrkoherdar för stora pastorat och flera domprostar med hög lön, vilket drar upp snittet.
Men hon håller med om att nivåerna höjs ju svagare skäl som finns för uppsägning.
– Kommer man så långt som till en uppsägning eller börjar prata om ett utköp har man stängt andra dörrar och det har sagts många gånger under årens lopp att man i Svenska kyrkan går lite väl snabbt fram med att stänga de dörrarna.
Vad gäller skillnaden mellan yrkesgrupperna säger Ylva Wåhlin att de utköpta barntimmeledarna kan vara en effekt av att kyrkan under perioden 2015–2019 gjort en satsning på barn- och ungdomsverksamheten och velat ha fler utbildade församlingspedagoger.
– Det kan vara så att man helt enkelt omreglerade de befattningarna och betalade lite extra i avgångsvederlag till dem som varit barntimmeledare.
De utköpta prästerna tror Ylva Wåhlin delvis handlar om ledarskapsfrågor.
– Kyrkoherdar ska behärska så många olika områden. Allt från personal, fastigheter och organisation till teologi. Det är väldigt stora krav. Sedan har vi den återkommande frågan om kyrkoherdens samverkan med kyrkoråd. Det är svårt ibland.
– Bland de övriga prästerna kan det finnas en del mellanchefer med samordningsfunktioner. Jag tror Svenska kyrkan behöver satsa lite mer på församlingsherdefunktionen för att göra mer tydligt vilka förväntningar som finns där.