"Jag var tvungen att ge upp i förtid båda kvällarna"

Åsa Öckerman, Linda Sjöö och Bert Löndahl

Åsa Öckerman, Linda Sjöö och Bert Löndahl berättar hur de ser på att kyrkomötet håller på in på småtimmarna. Foto: Magnus Aronsson / IKON

Ska kyrkomötena bli längre, är det värt pengarna? Eller ska fler motioner strykas och mötena effektiviseras. Åsikterna skiljer sig åt.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Åsa Öckerman, Linda Sjöö och Bert Löndahl

Åsa Öckerman, Linda Sjöö och Bert Löndahl berättar hur de ser på att kyrkomötet håller på in på småtimmarna. Foto: Magnus Aronsson / IKON

 Åsa Öckerman, Miljöpartister i Svenska kyrkan

- Det var alldeles för långa kvällar. Jag var tvungen att ge upp i förtid båda kvällarna. Jag orkade inte, trots att jag vill lyssna på alla anföranden, men jag klarade inte 14 timmar. Risken är också att många nyvalda skräms bort. Jag tycker att det är ett hot mot den demokratiska processen. 

Åsa Öckerman

-Det är viktigt att höra många röster och jag tycker att få inlägg var onödiga. Jag tror på lyssnande och dialog. Men det vore svårt att korta inläggens längd och replikerna höjer kvaliteten på debatten.

Blir det för dyrt kanske man kunde flytta kyrkomötet någonstans där det är billigare att vara.

 

-Jag tror att en dag till kan lösa problemen. Blir det för dyrt kanske man kunde flytta kyrkomötet någonstans där det är billigare att vara. När kyrkans ekonomi försämras kommer man att behöva söka billigare alternativ, det kan man man ju göra redan nu.

- På kyrkomötets avslutningsgudstjänst var det skamligt få kyrkomötesledamöter som deltog. Kanske en tredjedel. Men jag förstår det, många var nog trötta.


Linda Sjöö, Vänstern i Svenska kyrkan

- Det är problematiskt att sitta så länge. Viktiga motioner kan komma sent på kvällen. Alla ledamöter orkar inte arbeta så sent så det blir ett demokratiproblem.

Linda Sjöö

- Men jag tror inte att man ska förlänga kyrkomötet. Den tid som finns används, och mötena brukar bli kortare senare under mandatperioden.

Man ska nog inte förlänga talartiderna, utan jag tycker att anförandena ska stramas upp.

- Kanske kan man korta kyrkomötet om man stryker alla motioner med förslag som kyrkomötet inte har rätt att besluta om, sådant som ska bestämmas på församlings- eller stiftsnivå.

- Man ska nog inte förlänga talartiderna, utan jag tycker att anförandena ska stramas upp. Men diskussionerna i kyrkomötet var spännande så det är svårt att korta dem.  
 

 Berth Löndahl, Frimodig kyrka

- Det är inte acceptabelt att förhandlingarna håller på efter klockan 22. Presidiet blir trött, många ledamöter också och en del lämnar förhandlingarna, och att det blir sent påverkar förhandlingarna dagen efter

Bert Löndahl

också.

- Man borde lägga till en dag till session två. Jag har också motionerat om att talartiderna borde förlängas, åtminstone för motionärerna och för utskottens företrädare så att de hinner motivera och förtydliga - om det behövs. Bristen på tid är besvärande i den demokratiska processen

Det är inte acceptabelt att förhandlingarna håller på efter klockan 22.

- Det skulle kosta att förlänga kyrkomötet, men om man samtidigt kortar de tematiska kyrkomötena några dagar kan man spara en del på dem.

- I debatten om motion 71 och 83 (I motion 71 föreslogs att prästkandidater ska säga ja till att viga samkönade för att få prästvigas, i 83 att präster som inte viger samkönade ska kunna avkragas. Reds. anm.) var 52 ledamöter uppe i talarstolen. Det är det största antalet talare under någon debatt de 13 år jag varit med, så den var ett undantag. Dessutom var många socialdemokrater uppe i talarstolen, det är också ovanligt.