Här storsatsas det på julotta

Carin Åblad Lundström

Carin Åblad Lundström visar krubban på altaret i Nysätra kyrka, en av tio medeltida kyrkor i församlingen där julotta ska firas. Foto: Mikael M Johansson

Krig i Europa, energikris, fortsatt försiktighet genom pandemin, inflation med tunnare plånböcker. ”Vi behöver ljus i mörkret och kyrkan måste bli tydligare bärare av hoppet”, säger kyrkoherde Carin Åblad Lundström som sjösatt projektet Gå med Gud.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Jul
Carin Åblad Lundström

Carin Åblad Lundström visar krubban på altaret i Nysätra kyrka, en av tio medeltida kyrkor i församlingen där julotta ska firas. Foto: Mikael M Johansson

– Det var kallt i stallet för Maria och Josef också. Jag tror nog att vi klarar av att sitta i kallställda kyrkor när vi firar gudstjänst. Vi får sätta på oss varma kläder bara.

Kyrkoherde Carin Åblad Lundström ställer fram krubban på altaret. Jesusbarnet får vänta bakom stallet tills det är dags för ­honom att komma fram, lagom till julottan. Vaktmästare Kalle Håkansson ser till att ljus och ljusstakar finns på plats.

Vi befinner oss i Nysätra kyrka från 1400-talet. Mitt emot ligger församlingshemmet Kyrkstugan där kaféet serverar både afternoon tea, fika och luncher – varje dag på sommaren och på söndagarna under lågsäsong.

Här i församlingen finns ytterligare nio medeltida kyrkor samt den moderna Mariakyrkan i församlingsgården i Örsundsbro och utekyrkan Andrum som kom till under pandemin.

Firas i alla tio medeltida kyrkor

I alla tio medeltida kyrkor kommer julotta att firas på juldagen, antingen klockan 6.30 eller 8. Grötfrukost kommer att serveras i de två församlingshemmen. Hur bemanningen ska klaras av när antalet fast anställda medarbetare minskat i och med pandemin ska vi strax återkomma till.

Lagunda församling

"Allt handlar om julens budskap. Då står vi med foten i evangeliet och historien och blickar framåt in i vår tid. Då förlorar vi inte hoppet”, säger kyrkoherde Carin Åblad Lundström i Lagunda församling. Foto: Mikael M Johansson

Lagunda församling i Uppsala stift är en stadsnära landsbygdsförsamling. Huvudorten Örsundsbro har 2,5 mil till Upp­sala, två mil till Enköping och drygt 7 mil till Stockhom. Församlingen ligger i det geografiska område som heter Fjärdhundraland som också marknadsförs som ­Sveriges Toscana med vidsträckta åkrar, gods och gårdar och hantverksmässig matproduktion.

2010 lades tio församlingar med varsin kyrka samman till en ­storförsamling. ­Gudstjänsterna lystes samman och det lokala tunnades ur. En viss spänning kom med förändringen, berättar Carin Åblad Lundström.

Ganska snart efter att hon började arbeta i Lagunda församling 2014 hörde hon församlingsbor säga: ”Den dagen jag får gå i julotta i min egen kyrka, då ska jag börja gå i kyrkan igen.”

– Utan att på något sätt recensera företrädare och tidigare kyrkoråd, kan jag säga att processen med sammanläggningen upplevdes som lite för snabb av en del. Det fanns församlingsbor som kyrkan tappade i och med sammanslagningen.

– På papperet såg det bra ut men församlingen hängde inte med. Och nu har vi landat i att vi måste ta steg tillbaka.

En pedagogisk tanke

För att återupptäcka det lokala initierade Carin Åblad Lundström projektet ”Gå med Gud” där kyrkornas tillgänglighet är en viktig del. I somras hölls exempelvis visningshelger i alla tio medeltida kyrkor och nu har ett guidematerial vidareutvecklats till julkort. Alla boende i församlingen får informationskorten och syftet är att de ska känna stolthet över och samhörighet med sin egen kyrka.

Texterna på korten består av fyra delar, en existentiell del, en teologisk fördjupning, en del andlighet och en bön. Riktade satsningar i varje kyrka görs också vid allhelgonahelgen, jul och advent samt till påsk.

– Syftet med projektet är helt enkelt att människor ska gå med Gud. Vi riktar oss till nutidsmänniskan som står mitt i en tradition och en historia här. Det här handlar om mig och mitt liv, säger Carin Åblad Lundström, och visar upp julkortet från Fröslunda kyrka med den medeltida trästatyn Maria med barnet.

– Det är det här det handlar om. Det här hade kunnat vara jag, när jag bar mitt barn.

Lagunda församling

Vaktmästare Kalle Håkansson tänder ljus i Nysätra kyrka. Foto: Mikael M Johansson

Som tidigare kaplan för undervisning i Uppsala domkyrka har ­Carin Åblad Lundström en pedagogisk tanke bakom mycket av vad hon gör.

– Nu när det är så mycket elände överallt, vill vi satsa. Vi ska komma människorna närmare, informera om alla våra fantastiska kyrkor. Vi måste våga testa ett nytt tänkande i Svenska kyrkan. Även om församlingar slås samman till storpastorat eller stora församlingar måste vi värna det lokala. Människor vill ha det lilla sammanhanget, de vill gå till sin egen kyrka.

Väckte känslor att halvera personalen

Pandemin har påverkat Lag­unda församling på flera sätt. När äldre församlingsbor fyller år har församlingen tidigare haft som tradition att uppvakta med gamla skänkta kaffekoppar med en planterad blomma – i återbrukets anda.

– Nu när vi ringer upp och frågar om vi får komma med en blomma får vi ofta nej. Många äldre har blivit försiktiga. Det har hänt något med oss och den här fortsatta sociala isoleringen måste vi hantera.

2014, när Carin Åblad Lundström började, uppgick antalet fasta heltidsanställda till 17 och säsongsanställda till två. I år är motsvarande antal nio heltider och tre säsonganställda. Processen skyndades på av pandemin. Nya upplägg har införts, som att kyrkvärdar har ersatt anställda vaktmästare på söndagar.

Julkort

Efter sommarens visningshelger i alla tio medeltida kyrkor har nu guidematerialet vidareutvecklats till julkort. Foto: Mikael M Johansson

– Vi har trappat ner personal medvetet, dels genom pensionsavgångar och dels genom omställning. Visst väckte det känslor när vi var tvungna att halvera personalen. Men jag kontrar med att ställa frågan om det är försvarbart att använda medlemmarnas pengar till att upprätthålla tjänster som blivit överflödiga.

Två tredjedelar av de boende är medlemmar 

Men tillbaka till bemanningen.

Hur ska ni göra för att lyckas fira tio julottor?

– Jag tar själv två julottor, en volontärpräst som också är kyrko­musiker får ta två julottor där orgeln står nära prediksstolen, en prästkandidat och diakonen tar två gudstjänster var och diakoniassistenten som har venia tar de två kvarvarande. Så får vi ihop det. Det bygger också på att människor som bor i närheten av kyrkan hjälper till med att tända ljus och liknande.

Lagunda församling är stark på barn- och ungdomsverksamheten och bland 65-plussarna, men däremellan är det lite si och så med kyrkotillhörigheten. Av de 4 800 boende totalt är två tredjedelar medlemmar i Svenska kyrkan.

– Vi tar våra unga i anspråk. För att till exempel få jobba i vårt kafé i Mariakyrkan måste konfirmanderna gå en ledarutbildning. Under konfirmandtiden får de också prova på kyrkans profil­yrken och de får lära sig ­guida i sin egen ­kyrka, säger Carin Åblad Lundström.

– Det finns många poänger med att de unga lär känna sin egen kyrka. Känner de ansvar och tittar lite extra, ser ung­domarna om det fattas en takpanna eller om en dörr står öppen.

Hur gör ni för att nå ut till en ­vidare krets, nå de onådda?

– Jesus sänder ut lärljungarna två och två. Det gör vi också när vi säger till en ungdom: Ta med dig en vän eller någon i familj när du kommer för att göra din uppgift i kyrkan.

 Carin Åblad Lundström

"Nu när det är så mycket elände överallt, vill vi satsa. Vi ska komma människorna närmare, informera om alla våra fantastiska kyrkor.", säger Carin Åblad Lundström. Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Lagunda församling

Bildades den 1 januari 2010 ­genom sammanläggning av tio församlingar:

 

Biskopskulla församling

Fittja församling

Fröslunda församling

Giresta församling

Gryta församling

Hjälsta församling

Holms församling

Kulla församling

Långtora församling

Nysätra församling