Försoningsprocess med samerna inledd i Finland

I augusti 2022 hölls samiska kyrkodagar i Enare, Finland. Då samlades samer från Finland, Sverige och Norge. Samiska rådet i Evangelisk-lutherska kyrkans är positiva till en försoningsprocess mellan kyrkan och samerna. Foto: Pekka Mustakallio/kyrkans mediebank

Det är inte första gången som en ursäkt framförs till samerna av den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Senast var det år 2012. Nu får samerna vara delaktiga och ”definiera sina prioriteringar och fokus under processen", berättar samerprästen Mari Valjakka.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Samer

I augusti 2022 hölls samiska kyrkodagar i Enare, Finland. Då samlades samer från Finland, Sverige och Norge. Samiska rådet i Evangelisk-lutherska kyrkans är positiva till en försoningsprocess mellan kyrkan och samerna. Foto: Pekka Mustakallio/kyrkans mediebank

Kyrkomötet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland har avsatt 180 000 euro (1,96 miljoner svenska kronor) till en sannings- och försoningsprocess mellan kyrkan och samerna. 

– Målet är att få veta mer om vad som hänt under historien mellan kyrkan och samerna och att skapa ett tryggt forum för samerna att berätta om deras eller deras släkters upplevelser, säger biskopen i Uleåborgs stift, Jukka Keskitalo i ett mejl till Kyrkans Tidning.  

Projektet är ett samarbete mellan Uleåborgs stift och biskopsmötets kansli och kallas på svenska Samer i kyrkan. Budgetmedlen säkrar också fortsatt anställning av sameprästen Mari Valjakka under de två år, 2023 och 2024, som projektet ska pågå. 

Tio år sedan första ursäkten

Redan 2012 bad dåvarande biskopen i Uleåborgs stift, Samuel Salmi, om ursäkt för de oförrätter som kyrkan gjort sig skyldig till mot samerna. Han hänvisade bland annat till kyrkans roll i rasbiologiska undersökningar. 

Nuvarande biskopen Jukka Keskitalo kommer att fortsätta sin företrädares arbete. Han berättar att 1995 förrättades första gången en omjordfästning av kvarlevorna av samer. 

– De hade tagits upp från gravar under 1880-talet och 1930-talet för att användas i rasistisk forskning, säger Jukka Keskitalo. 

Mötte påve Franciskus

Biskop Jukka Keskitalo, Mari Valjakka och kyrkoherden i Enare (en nordligt belägen kommun där nordsamiska är officiellt språk) besökte i början av året påve Franciskus i Rom för en privat mottagning. 

– I mitt tal sade jag att vår kyrka som helhet borde be om ursäkt till samerna. Det väckte ganska mycket uppmärksamhet i finsk media och väckte även biskopsmötet, berättar Jukka Keskitalo. 

Görs på biskoparnas intiativ

Biskopsmötet diskuterade ärendet i mars och tog initiativ att förbereda sannings- och försoningsprocess med samerna. Evangelisk-lutherska kyrkans i Finlands samiska råd var positivt till biskoparnas initiativ. Under hösten 2022 beslutade kyrkomötet om budget för projektet och sameprästen Mari Valjakka har lett arbete med att ta fram en projektplan. 

– I grunden av det här tvåårsprojektet finns delaktigheten. Med det menar jag att det är samerna som får definiera sina prioriteringar och fokus under processen, säger Mari Valjakka. 

Att öka dialogen mellan samerna och majoritetsbefolkningen i finska kyrkan, att stärka samernas position, samisk kultur och samiska språk i församlingarna och nationellt samt att göra samerna synliga som experter på sin egen teologi, är några av de saker som projektet kommer fokusera på. 

Biskopsmötet träffades den 7 december i Helsingfors och beslutade att godkänna projektplanen för Samer i kyrkan.  

En del av ett längre arbete

Vad som händer efter att projektets slut om två år är inte beslutat, men biskop Jukka Keskitalo tror att ett möjligt utfall är en gudstjänst som liknar den Svenska kyrkans ursäkt till samerna i Uppsala domkyrka förra året och Luleå domkyrka i år.

– Jag medger att två år är en kort tid, men mycket har redan hänt och forskats tidigare också. Just nu har vi fått finansiering av kyrkomötet för två år. Processen ska säkert fortsätta i någon form efter det, säger Jukka Keskitalo. 

– Försonings- och sanningsprocessen startade i vår kyrka många år före detta tvåårsprojekt. Projektet fortsätter och fördjupar den processen. Förhoppningsvis kan det ses som ett call to action och det kan vara framtida grund att stå på som vi kan implementera under och efter detta projekt, säger Mari Valjakka. 

Fakta: Samer i Finland

  • I Finland bor uppskattningsvis 9 000 samer 
  • I Finland talas de samiska språken enaresamiska, skoltsamiska och nordsamiska
  • 2021 tillsattes en sannings- och försoningskommission mellan finska staten och samerna.  Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands  sannings- och försoningsprocess är skild från statens
  • Uleåborg stift är Evangelisk-lutherska kyrkan i Finlands nordligaste stift. Den finska delen av Sapmí, samernas historiska bosättningsområden, ligger inom Uleåborg stift