Skörstorpsborna satsade 3 300 arbetstimmar på att renovera församlingsgården – ett ideellt engagemang som förvandlade den nedgångna byggnaden till en populär lokal mötesplats. Nu har Falköpings pastorat beslutat att sälja den.
– Det är klart att vi hade trott att den investering i tid som församlingsborna har lagt ner skulle räcka lite längre än två mandatperioder, säger Conny Johansson som är sammankallande i sockenrådet i Skörstorp.
Falköpings Tidning berättade i går om beslutet som fattades i början av november. För åtta år sedan var det också aktuellt med en försäljning av församlingsgården. Då gick byborna samman och gjorde kalkyler över kostnaderna för att renovera huset med ideella krafter. Eftersom gården skulle säljas hade pastoratet bland annat budgeterat för att bygga en handikapptoalett och för belysning till parkeringen. Totalt handlade det om 800 000 kronor.
– Vårt motförslag var att lägga de pengarna till ett ideellt projekt. Och om det blir något över, arvodera dem som har jobbat mest med en symbolisk summa, säger Conny Johansson.
– Så vi gjorde en budget och tog fram ritningar. Det finns flera snickarkunniga här som är pensionärer.
Förslaget beviljades och försäljningen uteblev. Under ett års tid drevs projektet av byborna själva. Ett 20-tal personer av de 90 som bor i byn arbetade ideellt med att rusta upp församlingsgården, varav fyra jobbade mer regelbundet. Samtidigt betalade pastoratet räkningarna för material.
– Resultatet blev fantastiskt. Det är Falbygdens finaste församlingsgård, säger han, och berättar att gården nu används flitigt i alla möjliga sammanhang, såväl kyrkligt som för födelsedagsfester, konferenser och andra sammankomster.
När Biskop Åke Bonnier var på visitation i pastoratet i våras, var en av anhalterna just församlingsgården i Skörstorp, berättar Conny Johansson var inbjuden att pratat om projektet och det ideella engagemanget i byn.
–Det lyftes fram som det goda exemplet, och man prisade det ideella engagemanget kring församlingsgården. Ett halvår senare säljer man den.
Av byns 90 invånare är 8 kyrkvärdar. Ett par går varje morgon och låser upp kyrkan för besökare, och varje kväll låser de den och larmar på.
– Det är rätt fantastiskt, säger Conny Johansson
En månad före försäljningsbeslutet fick Conny Johansson på omvägar höra om planerna på försäljning av gården.
– Det var en fågel som kvittrade i mitt öra att försäljning var på gång, säger Conny Johansson.
– Men vi blev tagna på sängen av det här. Vi hade inte hört någonting även om den uppmärksamme säkert kan utläsa planerna i tidigare budgetar. Så det är klart att det är en besvikelse, och man kan tycka att vi som jobbat så mycket ideellt, borde blivit involverade i ett tidigare skede.
Conny Johansson hoppas att försäljningen kan stoppas, vilket han nu kommer att verka för. Men han tror att engagemanget för kyrkan har fått sig en törn.
–Det är klart att utan den lokala förankringen i beslutet får man känslan av att de inte behöver oss, och naturligtvis minskar engagemanget, säger han.
– Problemet är att man flyttar allting in till städerna, även inom kyrkan. Men engagemanget på landsbygden är högre procentuellt sett än i städerna. Man sågar den gren man sitter på.
Ingegerd Darius Reinholdsson (S) är kyrkorådets ordförande. Hon säger att försäljningen av församlingsgården beror på en allmänt försämrad ekonomi till följd av vikande medlemssiffror.
Om sockenrådet har informerats inför beslutet kan hon inte svara på.
– Det är riktigt som de säger, att det borde ha informeras från kyrkofullmäktige och jag kan inte svara på om det har gjorts i samband med ett beslut som fattades i fjol, säger hon.
Däremot anser hon att informationen om försäljningen borde vara känd eftersom en person som bland annat sitter i kyrkofullmäktige och kyrkorådet och samtidigt också sitter i sockenrådet.
– Det skulle förvåna om hen inte informerade om detta, säger hon.
När det nya kyrkorådet tillträder ska de ta kontakt med Skärtorpsborna och diskutera hur försäljningen ska gå till, berättar hon. I Vartofta Åsaka har bygdeföreningen erbjudits att överta församlingsgården för ”en symbolisk summa” efter försäljningen. Detsamma kan också komma att gälla församlingsgården i Skörstorp.
– Vad jag förstår så är den i ett förnämligt skick och det är ett gyllene tillfälle för dem att ta över fastigheten, säger hon.
Här är en by som har lagt ner tusentals ideella timmar och som har ett stort engagemang för kyrkan. Är det inte värt att ta hänsyn till vid ett sådant här beslut?
– Då skulle vi inte göra några besparingar någonstans. Det kvittar vad som ska förändras, så kommer denna kritik, säger hon.
– Och jag måste säga att det finns många frivilligarbetare inne i Falköping.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.