Häljarp köpte Vens gamla prästgård

I april invigdes församlingsgården en halvtimmes båtresa från Landskrona.

Bättre en prästgård på Ven än 16 miljoner kronor på banken. Så resonerade kyrkorådet i Häljarps församling när kyrkoherde Annarella Hagenfeldt fick mandat att fullfölja en dröm: att förvandla Vens prästgård till en församlingsgård där teologin går hand i hand med nya intäktskällor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
I april invigdes församlingsgården en halvtimmes båtresa från Landskrona.

– De förtroendevalda var väldigt modiga som vågade satsa. I kyrkorådet till exempel finns en spännvidd i ålder; från Ingemar Tykesson som varit ledamot i 50 år till andra, betydligt yngre. Samtliga lyser av framtidstro och omtanke om vår verksamhet.

Utsikten över ängarna och bort mot Öresund är vidsträckt och djupgrön. En halvtimme med båt från Landskrona och en kort bussresa från Vens färjeläge har tagit oss till Vens prästgård. Annarella Hagenfeldt berättar historien om fastighetsköpet.

– De flesta församlingar går åt andra hållet, gör sig av med fastigheter för att få loss pengar till verksamhet och underhåll. Vi gick i andra riktningen, helt i linje med Häljarps långa tradition av intäktsbringande fastighets-ägande och utarrenderingar.

Vens prästgård byggdes 1927 och är numera församlingsgård i Häljarps regi.

Häljarps församling har fyra kyrkor, Asmundtorp, Tofta, Saxtorp och Annelöv, församlingsgårdar och arrendegårdar. Bostäderna på de sju övriga arrendegårdarna har dock sålts under åren, medan marken behållits och fortsatt ge god avkastning.

Pengarna används till verksamheten, medel som kom väl till pass till köpeskillingen för Vens prästgård: åtta miljoner kronor samt renovering för en lika stor summa.

– Stiftet har historiskt sett velat åt vår mark, men församlingen har vägrat och månat om sin ekonomi, säger Annarella Hagenfeldt och skrattar lite åt sin församlings födgeni och förutseende.

Första prioritet i Häljarps 350 kvadratmeter nya församlingsgård har församlingens egen verksamhet.

Första gången Annarella Hagenfeldt hörde talas om att grannförsamlingen Landskrona ville sälja sin prästgård på Ven var för tre år sedan. Hon satt på gräsmattan utanför huset från 1924 med en större grupp ungdomar.

Drömmen som hon haft länge, att församlingen skulle få en gård att använda för eget bruk och för att hyra ut, blev plötsligt möjlig.

– Jag gick till min ekonom och berättade vad jag ville göra utifrån en idé med inspiration från exempelvis Helsingborgs pastorats församlingsgård Mor Cilla i Arild. Han sa: ”sätt samman en presentation och berätta vad du vill göra.” Kyrkorådet sa ja, arbetsutskottet sa ja och hela kyrkofullmäktige, utom en som reserverade sig, sa ja. Jag drevs av visionen och arbetade jättehårt.

2017 ägnades åt projektering, förarbete kring brandskydd och ventilation, utrymningsvägar, tillgänglighet, vatten, avlopp och värme. Avvägningar kring vad man skulle bevara respektive ersätta och bygga nytt gjordes för att kunna ge arkitekten uppdrag att rita. 

– Skulle jag göra om den här resan med fastigheten skulle jag låta en extern byggrupp vara med i diskussionerna. Nu var det jag och vår fastighetschef Johan Sten som tog hand om byggprojektet. Det har varit roligt men väldigt mycket arbete. Kanske hade nya ögon sett annorlunda på arbetet? Allra mest spännande var det när vi samlade församlingens hela arbetslag på 23 personer för att diskutera vad vi ville fylla församlingsgården med. Vad ville vi göra? Det var så bra för gruppkänslan.

"Jag har aldrig tvekat. För det här handlar om hur vi ska överleva ekonomiskt i framtiden", säger kyrkoherde Annarella Hagenfeldt.

Direkt efter invigningen i april började förfrågningarna komma. Sommaren är fylld av verksamhet, från besök från Lunds stiftskansli till konfirmationsläger i Häljarps egen regi.

Retreater, pilgrimsvandringar, vuxenläger, musikläger ingår i planerna. Första prioritet har församlingens verksamhet, egna arrangemang samt minnesstunder och dopkaffe, därefter kommer andra församlingar och externa hyresgäster. Priserna är reducerade för Svenska kyrkans verksamheter.

– Jag har aldrig tvekat. Själva grunden var att få med mig arbetslaget, få alla med på tänket. För det här handlar om hur vi ska överleva ekonomiskt i framtiden, att vi kan göra det som vi ska göra som öppen kyrka med stark närvaro i samhället, säger Annarella Hagenfeldt som genomgått kursen ”Att driva företag i församlingen” på Fjellstedtska skolan i Uppsala.

Efter ett och ett halvt års renovering stod församlingsgården fräsch och funktionell med 30 bäddar.

Med ett citat ur psalm 56 formulerar Annarella Hagenfeldt sin teologiska idé för verksamheten när hon talar om byggnaden och platsen: ”Kalla på gammal och på ung, kalla på själ som trött och tung drömt om den eviga vilan.”

– Gud är inte bunden vid rum. Där vi människor samlas i bön är redan ”rummet”, Guds närvaro. Gud behöver inte rum men det behöver vi. Rum att samlas i till fest och glädje, rum att samlas i till sorg och förtvivlan. Och rum att bara samlas i. Prästgården på Ven är inte ett församlingshem i den bemärkelsen att församlingen har sitt hem där i. Huset ligger utanför församlingens territoriella gräns och är heller inte bemannad och öppen som ett församlingshem brukar vara. Men den ger en möjlighet till församlingens inre mognad.

– Församlingens verksamheter kan, på ett enkelt vis, få gå ur det vardagliga och vandra in i en ny miljö. Det är en plats där församlingens folk kan få möjlighet att bryta upp, lämna den alldagliga tillvaron för att en liten stund leva i en annan verklighet. I tysthet, enkelhet och långsamhet men också i gemenskap, sprudlande glädje och fest. I studier, upplevelser och bekräftelse. Prästgården på Ven kan användas till mycket. Dess rum har många ansikten. Gemensamt är de en kallelse ut i en annan verklighet. 

Rubriken för Lunds stifts vision är Bottna i nåden, skapa i världen och med prästgården på Ven vill Annarella Hagenfeldt att församlingen ska arbeta för att Guds rike skall bli synligt.

– Svenska kyrkan ska vara aktiv ute i samhället. Synlighet är mission! När vi syns missionerar vi.

– För Jesus var alla människor välkomna. Kyrkan finns här för alla medmänniskor och vi stärker vår närvaro i samhället. Inom Svenska kyrkan måste vi lära oss att tänka nytt vad gäller intäkter och finansiering. Vi har ibland lite svårt att tänka i termer av näringslivsinspiration och pengar. Men grunden för allt är teologin, den som finns överallt och mellan människorna. När man sitter i kapellet i prästgården känner man det gudomliga. Prästgården i sig är en samlingspunkt och viloplats.

Fakta: Vens prästgård

Byggdes 1927, numera församlingsgård i Häljarps regi

350 kvadratmeter

30 bäddar

Kök med självhushåll. Mat är möjligt att beställa från aktörer på ön.

Wifi, ljudanläggning, hörslinga, två mikrofoner, headset och handmikrofon, audiokontakt, två bildskärmar. Möjlighet till videokonferens.

Ven har 350 bofasta