– Initiativet är svenskt, men programmet har också blicken fäst ut mot Europa. Vi har deltagare från 15 länder, säger Anna Hjälm som arbetar med Svenska kyrkans program Interreligiös praktik för fred – En värld av grannar, som initierats av ärkebiskop Antje Jackelén.
Sedan 2018 har ett antal mindre träffar hållits och nästa år avslutar ett större möte själva programmet, men arbetet för fred, mottagande, integration och interreligiös praktik kommer förstås att fortsätta, enligt Anna Hjälm.
En av de lokala framgångsrika modellerna finns i Örebro pastorat. Här har man under namnet Tro möter tro arbetat med religionsmöten sedan 2006, bland annat tillsammans med kooperativet Träffpunkt Oxhagen som samlar många nationaliteter.
– Det betyder mycket att ärkebiskopen lyfter ämnet och utmanar oss i församlingarna att leva som goda grannar. Det ger stöd i arbetet och näring åt den diakonala kallelsen så att vi kan bidra till social hållbarhet, säger Åsa Nausner, strateg för möten över gränser i Örebro pastorat.
– En kyrka som inte sträcker ut handen till en främling, är ingen kyrka. Att möta varje människa med respekt som en resurs för vår gemensamma framtid är centralt i arbetet för En värld av grannar.
– Rubriken En värld av grannar ska bli höstens tema även för vårt arbete. För vi behöver bra rubriker att samlas kring. Det kan bli fina samtal, vad är en god granne? Hur vill jag vara?
I 14 år har olika samfund träffats och lärt känna varandra inom Tro möter tro. Undergrupper som Tro möter tro Ung samt Tro möter tro Kvinna har fått nätverket att växa och blivit en viktig röst och aktör i civilsamhället. Från träffpunkten utgår också nattvandrande mammor, här erbjuds olika partnerskap, sommarkollo, cykelskola, barnverksamheter.
– All gemenskap som jag får med mina systrar på träffpunkten betyder allt för mig, våra aktiviteter, matlagning, kvinnofester, språkgrupper, våra samtal, allt, säger Hasiba Alikander från irakiska Kurdistan.
Hennes historia rymmer mycket, både före och efter hennes ankomst till Sverige i slutet av 90-talet. Men ensamheten kan begränsa livet ibland och då går hon den korta promenaden ner till träffpunkten där det alltid sjuder av liv. Det blir oftast varje dag, inte bara på tisdagar, då det är språkträffar som sträcker sig betydligt längre än den avsedda lektionen, eller på torsdagar då Tro möter tro Kvinna samlas. Ofta är de runt 20–25 kvinnor.
Just i dag träffas vi hemma hos samordnaren på Träffpunkt Oxhagen, centralgestalten i arbetet, Camila Hoso. Över några koppar starkt bosniskt kaffe, tranbärsmackor och turkiska kardemummakakor berättar hon om engagemanget sedan starten.