Här tjänar förtroendevalda mest och minst

Oscars församling i Stockholm har Svenska kyrkans högst arvoderade kyrkorådsordförande. Under 2022 fick ordföranden 184 100 kronor i arvode. Det visar Kyrkans Tidnings enkätundersökning.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ekonomi

Fler än nio av tio församlingar och pastorat betalar ut arvoden till sina förtroendevalda. Nästan alla betalar dels fasta arvoden till vissa ledamöter som ordföranden, dels rörliga arvoden per sammanträde.

13 församlingar och pastorat som svarat på enkäten hade ett ordförandearvode på över 100 000 kronor under 2022.

Några av dem hade ett fast ordförandearvode som inkluderar sammanträdesarvode. Andra hade arvoden som kopplas till olika basbelopp som samhället använder sig av i bidragssammanhang, som till exempel pensioner.

Till exempel var årsarvodet i Oscars församling för kyrko­rådets ordförande 1,5 inkomstbasbelopp plus ett halvt inkomstbasbelopp som alla fick som sitter i kyrkorådets arbetsutskott.

Ordföranden fick förra året 142 000 konor i fasta arvoden. Dessutom fick ordföranden 42 100 kronor i rörliga sammanträdesarvoden. Totalt blev det 184 100 konor i arvoden under 2022. I år kommer det fasta ­arvodet att räknas upp till 144 600 kronor.

– Jag lägger mycket tid och arbete på mitt uppdrag och är delaktig i församlingens olika verksamheter. Jag deltar vid anställningsintervjuer vid tillsättning av präst- och chefstjänster och i övrigt om jag blir ombedd att delta, säger ordföranden Anette Lundquist-Larsson.

Hon har dock svårt att kvantifiera hur många timmar i veckan det handlar om.

Tvåa på listan kommer Västerås pastorat. Här var årsarvodet 2,25 gånger inkomstbasbeloppet. Förra året innebar det 177 500 kronor. I år stiger arvodet till 185 750. I Västerås pastorat tillkommer inga rörliga arvoden.

– Jag lägger ungefär 60–70 procent av en heltid på uppdraget, säger Torsten Källberg, tidigare landstingsråd och nattchef på Västmanlands Läns Tidning, nu pensionär.

– Arbetsbördan varierar stort. Ibland är det konferenser som pågår flera dagar i sträck, andra dagar bara någon underskrift av handlingar, men man ska alltid vara tillgänglig, säger han.

–Men jag är van vid att jobba mycket.

Efter Västerås pastorat, på plats tre av dem som svarat på enkäten, följer Sankt Johannes församling i Stockholms innerstad. Här fick dåvarande ordföranden ett fast belopp på 174 200 kronor.

På fjärde plats på listan kommer Järfälla församling norr om Stockholm. Där fick ordföranden i kyrkorådet ett arvode på 140 786 kronor varav 135 700 i fast arvode.

I Kyrkans Tidnings tidigare granskningar av arvoden har Örebro pastorat toppat listorna. 2022 hamnade Örebros arvode på femte plats på listan.

Arvodet var under året bara hälften så stort som tidigare. De fasta och rörliga arvodena plus ersättningen för förlorad arbetsinkomst var under 2018 303 000 kronor. 2022 fick kyrkorådets ordförande 136 700 kronor, varav 96 600 var ett fast årsarvode och resten rörliga sammanträdes­arvoden. Dessutom fick han drygt 25 000 i ersättning för förlorad arbetsinkomst för möten som ägde rum på arbetstid.

Ordföranden 2022 är densamme som 2018: Timmy Leijen.

Han säger att det tidigare reglementet var gammalt och behövde göras om och att pastoratets sätt att jobba har förändrats under åren.

– I början satt jag med vid alla löneförhandlingar. Det gör jag inte längre. Därför har vi sänkt det fasta arvodet.

– I dag lägger jag normalt en dag i veckan på uppdraget, men vissa veckor blir det flera dagar.

I Lunds stift var det inte ordföranden i stiftets och Svenska kyrkans största pastorat, Malmö, som hade det högsta arvodet förra året utan, litet överraskande, dåvarande ordföranden i kyrko­rådet i Höllvikens församling, som ligger söder om Malmö.

Arvodet 2022 var 136 717 kronor för kyrkorådets ordförande i Höllviken, medan ordföranden i Malmö pastorat fick lite mindre, 129 240 kronor.

– Du får räkna med att ord­förandens arbete tar minst 20 timmar i veckan med alla samtal, arbetsmöten, utbildningar, intervjuer och all planering och representation, säger Malmö pastorats kyrkorådsordförande, Per Håkansson.

Arvode kyrkan

Sammanlagt arvode till kyrkorådets ordförande 2022

Fakta: Arvodesenkät 2022

Enkäten skickades till alla 593 av Svenska kyrkans församlingar och pastorat.

64 procent har svarat på ­någon fråga eller alla frågor.

Röster från undersökningen: 

Fakta: Varför betalar ni arvoden till förtroendevalda?

Ett skäl för att betala arvode är att man då kan kräva en motprestation.

 

Uppdraget i kyrkoråd är ett uppdrag med enormt stort ansvar, där ansvaret har ökat markant de senaste åren. Ett uppdrag med arbetsmiljöansvar som t.o.m kan ge fängelse om det vill sig riktigt illa. Till det uppdraget behövs kompetenta människor som förstår sitt uppdrag. Det motiverar rimliga arvoden.

Fakta: Varför har ni höjt arvodena?

Min bedömning är att de förtroendevalda har ett stort ansvar med tanke på arbetsbördan som finns.

 

Det har varit svårt för nomineringsgrupperna att få fler att engagera sig. Dessutom vill vi visa på att de förtroendevalda fyller en viktig funktion i vår församling.

 

Det gjordes efter ett initiativ från nationell nivå.

Fakta: Varför får förtroendevalda inga arvoden?

Inte heller kyrkorådets ordförande har arvode. Den tid och det engagemang som han bidrar med vill han ge som en gåva till församlingen, kyrkan och ytterst sett till Gud.

 

Det är gammal tradition här, att man inte tar ut sammanträdesarvoden.

 

Vi vill att arbetet i församlingsråden ska präglas av idealitet. Kyrkvärdarna får inte heller arvoden och då tycker vi att det inte ska vara några arvoden till församlingsrådens ledamöter heller.