”Som vaktmästare ska man ha ögon för allt”

Hannes Nygårdh

”Att hjälpa till och få saker att fungera ger mig mervärde”, säger Hannes Nygårdh, stift- och kyrkvaktmästare. Foto: Mikael M Johansson

"Det är bra om alla yrkesgrupper som finns i församlingarna är representerade på stiftskansliet." Det säger Hannes Nygårdh, som nyligen blivit stift- och kyrkvaktmästare på Stockholms stiftskansli.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Hannes Nygårdh

”Att hjälpa till och få saker att fungera ger mig mervärde”, säger Hannes Nygårdh, stift- och kyrkvaktmästare. Foto: Mikael M Johansson

Vad jobbar du med just nu?

– I mitt jobb ingår att ta emot mötesdeltagare, se till så att möteslokalerna är i ordning och servera kaffe och fika. I går var det fullt upp. Då hade vi Mötesplats Konfirmand här. Det var föredrag och möten för Stockholms församlingars medarbetare som arbetar med konfirmander. I dag är det lite lugnare. Det är visserligen många möten i huset men inte lika många deltagare totalt som i går.

Vad gör du annars i jobbet?

– Jag håller på mycket med utformandet av S:t Jacobs kyrka, som Stockholms stift äger sedan 2019, och planeringen av hur verksamheten där rent praktiskt ska fungera när kyrkan öppnar på nytt efter att ha varit stängd för renovering. Planen är att den ska öppna igen till första advent 2025. I övrigt består mitt jobb av att underlätta stiftskansliets arbete genom att se till att allt flyter på med till exempel lokalbokningar och cateringbeställningar. Eftersom jag är så pass ny på jobbet håller jag också på med att försöka sätta mig in i allt som sker här på stiftskansliet och lära mig känna igen alla människor som jobbar här.

Din bakgrund?

– Jag har jobbat hela mitt yrkesverksamma liv inom kyrkan. Min farsa var präst, och min morsa var musiklärare och jobbade några år som kyrkomusiker, så jag har växt upp i miljön. Jag pluggade media på gymnasiet i Östersund. Efter studenten började jag jobba som kyrkogårdsarbetare. När vaktmästarna insåg att jag inte bara var bra på att ta människor utan även kunde sköta en ljudanläggning fick jag komma in i kyrkan. 

När jag flyttade till Stockholm jobbade jag extra på helgerna som kyrkvaktmästare innan jag fick jobb i Stora Sköndals kyrka som kyrkvaktmästare, husfar och Act Svenska kyrkan-samordnare. 

Vilken är din drivkraft?

– Att få andras arbete att flyta på. Som vaktmästare ska man ha ögon för allt, ingen ska behöva fråga var vaktmästaren är, allt ska bara fungera. Att hjälpa till och få saker att fungera ger mig mervärde.

Varför ville du bli stiftvaktmästare?

– Jag kände att jag ville göra något nytt. Annonsen i Kyrkans Tidning stack ut. Det var fortfarande ett jobb inom Svenska kyrkan, i Stockholm och som vaktmästare, men ändå något annat. Så jag sökte och fick jobbet. I mitt anställningskontrakt står att jag är stift- och kyrkvaktmästare. Tanken är att jag ska kombinera jobbet som stiftvaktmästare med att arbeta som kyrkvaktmästare i S:t Jacobs kyrka när kyrkan öppnar igen. Fram tills dess är jag kontorsvaktmästare här på kansliet.

Vad vill du uppnå?

– Jag vill starta ett nätverk för kyrkvaktmästare i Stockholms församlingar. Jag tror att det skulle gagna både vaktmästarna och församlingarna. I dag finns inte så mycket utbyte mellan kyrkvaktmästarna, man kör sitt eget race i den egna församlingen. Många jobbar kvar länge på samma ställe och lär upp sin efterträdare. Med ett nätverk skulle man kunna lära av varandra när det kommer till sådant som till exempel ljud, säkerhet och kulturarv så att man slipper att alltid uppfinna hjulet själv.

Andra tankar kring jobbet?

– Det är inte alla stift som har en stiftvaktmästare, men jag tycker det är bra om alla yrkesgrupper som finns i församlingarna är representerade på stiftskansliet. Eftersom kansliet ska främja församlingarnas arbete är det bra om kansliet är grundat i verkligheten.

Fakta: Hannes Nygårdh

Ålder: 34 år.
Yrke: Stift- och kyrkvaktmästare.
År i yrket: Nybliven stiftvaktmästare, från 1 oktober. Åtta år som kyrkvaktmästare i Stora Sköndals kyrka, Farsta församling i Stockholms stift, varav fem år på heltid. 
Jobbar: På Stockholms stiftskansli och i S:t Jacobs kyrka i Stockholm.
Kollegor: Cirka 50 stycken på stiftskansliet. I princip alla professioner som finns i en församling, plus biskopen och hans sekreterare och pressekreterare, plus administratörer, ekonomer, jurister, kommunikatörer och andra.
På fritiden: Klättrar, tar del av Stockholms stora kulturutbud, går på konserter och är engagerad i festivalen Urkult som arrangeras i Näsåker, Sollefteå, i augusti varje år.
Läser just nu: Ovanjorden av Mikael Berglund.
Talang: Duktig på att organisera.
Då blev det tokigt: 
”Vid min första gudstjänst som vaktmästare lämnade jag prästens mikrofon i gång hela gudstjänsten. När vi var klara kom prästen och sa att det där gick ju bra, men i fortsättningen kanske inte församlingen vill höra min psalmsång i hög­talarna.”