Plastens påverkan på djur och natur får allt större uppmärksamhet. Inför årets fasta har Church of England tagit fram tips om hur vi kan minska användningen. Jenny Carlenius från Linköping vet vad som krävs för att lyckas rata plasten.
– Det var superutmanande, säger Jenny Carlenius som jobbar på förskola i Linköping och som plastfastade 2015.
– Det blev väldigt tydligt hur mycket plast man använder i sin vardag. Nästan allt man konsumerar innehåller i princip plast.
Jenny Carlenius, som tidigare var vice förbundsordförande i Svenska kyrkans unga, berättar att plastfastan var ett hastigt infall. Hon hade läst om någon som hade en plastfri månad, och ville själv göra något konkret för skapelsen. Dessutom spelade klimatångesten in.
– Jag ville visa på ett annat levnadssätt under fastan som skulle utmana mig. Jag kombinerade det med bibelläsning så att det inte bara skulle bli något praktiskt, utan ha med skapelse- och Gudsperspektivet.
Det är mycket att tänka på när man ska välja bortplasten: Att ta med tygkassar till affären för att förvara frukt och grönt, att mycket av godiset är inslaget i plast, att det kan vara svårt att tacka nej till presenter.
– Man måste ha energi när man går till affären.
Hennes regel under fastan var att inte köpa nya produkter som innehåller plast, men att det var okej att använda det hon hade köpt tidigare. Så när deodoranten tog slut fick hon helt sonika blanda ihop sin egen.
– Jag googlade på hur man gör en deo. Och då får man göra det: blanda ihop bakpulver och kokosolja.
Även om hon inte har upprepat plastfastan har erfarenheten gett ett bestående intryck i livet.
– Det går i vågor hur mycket man orkar. Men jag har försökt bli mer zero waste i mitt liv i linje med den minimalistiska era som jag tror att vi är på väg in i nu. Jag tror att plastfastan har inspirerat mig att våga köra på.
Inför årets fasta lanserade Church of England en kalender med tips på hur man kan undvika plast under fastetiden. Kalendern har skickats ut till alla 42 stift i kyrkan.
Varje vecka har ett tema, exempelvis mat och dryck, kök, kläder och resor.
Bland tipsen finns bland annat att ge upp plastmuggar, byta tandborste till en gjord i bambu och att köpa bröd som inte är förpackad i plast.
”Fasteutmaningen handlar om att öka vårt medvetande om hur mycket vi är beroende av engångsartiklar av plast, och att utmana oss själva att minska användningen av detta”, säger Ruth Knight, Engelska kyrkans miljöchef, till BBC.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.