Jimmie Åkesson: Vi ska prägla samhället

En samlande kraft som värnar det svenska kulturarvet, däri ligger Svenska kyrkans potential. Det menar SD:s Jimmie Åkesson, som ser sitt parti som en motkraft mot kyrkans ”vänsterliberalism”.

– Svenska kyrkan är en av få kvarvarande fasta punkter som kan hålla oss svenskar kvar kring ett gemensamt arv. Men jag tycker inte att man tar sig an det uppdraget, i stället har kyrkan blivit en politisk kraft som bidrar till polariseringen i samhället.

När Kyrkans Tidning möter Jimmie Åkesson på riksdagskansliet i Stockholm återkommer han ofta till just den tanken: Svenska kyrkan borde vara förvaltare av det svenska kulturarvet.

– Och det är faktiskt så att det är mina förfäder som vilar där under kyrkan. Den kopplingen mellan mig och Svenska kyrkan kan ingen ta ifrån mig.

Jimmie Åkesson menar att Sverigedemokraternas engagemang i kyrkopolitiken har ett brett stöd inom partiet. Dessutom är det viktigt att SD ställer upp just som ett parti, tycker han.

– Även om alla inte är troende finns det ett djupt engagemang i förvaltandet av kulturarvet. Om vi skulle koppla isär partiet och de kyrkopolitiskt engagerade skulle vi sända ut signalen att kyrkan inte är viktig för oss.

Själv går han inte i kyrkan särskilt ofta. Det har han gemensamt med sina väljare som, enligt rapporten Svenska väljare från 2014, har en väldigt låg kyrksamhet.

– Det finns många skäl till att vanligt, hederligt, arbetande folk inte går i kyrkan. Man kanske går på en fotbollsmatch istället. Man har helt enkelt inte tid.

– Om kyrkan skulle satsa på att bli en sammanhållande kraft i stället, då tror jag att fler skulle känna att det var meningsfullt att gå i kyrkan.

Hur ser en sverigedemokratisk kyrka ut?

– Det måste finnas två spår: tro och tradition. En kyrka som har plats för både dem som tror och för dem som vill förvalta vårt kulturarv. För mig är det viktigt att kyrkan inte säljer ut sitt kulturarv. Det är därför jag kommer att rösta i kyrkovalet.

Hos er, S och C beslutar fortfarande partistyrelsen om kyrkopolitiken. Hur länge är det intressant för SD att ställa upp i kyrkovalet?

– Så länge som Svenska kyrkan är en maktinstitution för det vänsterliberala etablissemanget vill vi vara en motkraft. Jag tror att vi med vår socialkonservativa ståndpunkt kan utgöra den motkraften.

Det vänsterliberala etablissemanget?

– Många av våra kyrkligt aktiva medlemmar upplever att det inte finns utrymme för tradition inom kyrkan. De som styr är bara intresserade av att modernisera. De gör aktivism av sin kristendomstolkning. Man vill till exempel gömma flyktingar, något vi anser ska vara förbjudet.

Svenska kyrkan tar ju ofta teologiskt motiverad ställning för flyktingar. Krockar SD:s och kyrkans värderingar där?

– Nej, vårt parti är väldigt präglat av den kristna grund som Svenska kyrkan vilar på. Sedan är min uppfattning om teologi att man kan få stöd för lite vad man vill. Sök och du ska finna, eller vad man brukar säga.

Jimmie Åkesson tycker inte som statsminister Stefan Löfven, att präster på sikt inte ska få säga nej till att viga par av samma kön.

– Nej, det vore ett löftesbrott mot den väjningsrätt som beslutades i samband med att vigsel för samkönade infördes. Det är heller inte optimalt för par som skulle riskera att få en vigselförrättare som inte tror på det han eller hon förrättar.

Hans parti har suttit i riksdagen i snart tio år, i kyrkomötet sexton. Men Jimmie Åkesson anser inte att SD är en del av något politiskt etablissemang.

– Men vi ska ta över och skapa ett nytt etablissemang. Det ska vara vi som präglar samhället, inte vänsterliberalerna.

Sverigedemokraternas och Svenska kyrkans gemensamma resa tog sin början vid kyrkovalet 2001. Då fick partiet 0,8 procent av rösterna vilket räckte till att ge partiet två mandat i kyrkomötet. Detta ledde i sin tur till stor medial uppmärksamhet och ekonomiskt bistånd från Svenska kyrkan i form av mandatstöd.

Sedan dess har Sverigedemokraterna gått framåt i varje kyrkoval. 2013 fick partiet sex procent av rösterna. Men inför årets val storsatsar man, partiet har sexdubblat antalet kyrkovalskandidater från 116 till 771.

– Vi är en folkrörelse som utmanar etablissemanget. Jag tror att vi kommer att göra ett bra val.

Om vi ser förbi partipolitiken. Vilken roll spelar Svenska kyrkan för Jimmie Åkesson?

– Jag går gärna i kyrkan när jag blir kallad. Men jag kan önska att jag gick oftare. Kyrkan är en bra plats för en stressad person, och ofta sägs där både kloka och tänkvärda saker.

Ber du?

– Varje dag.

Till vem riktar du din bön?

– Den frågan är för personlig.

Fakta: Jimmie Åkesson

Ålder: fyllde 38 den 17 maj

Familj: sambon Louise Erixon och en son

Bor: Sölvesborg

Medlem i Svenska kyrkan: ja, men övervägde att gå ur efter biskop Eva Brunnes predikan mot främlingsfientlighet vid riksdagens öppnande 2010

Foto: Johanna Norin

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.