Det blev en debatt där skrivelsen till största delen berömdes och stöddes av utskotten. Några randanmärkningar och medskick blev det ändå till kyrkostyrelsens fortsatta arbete.
Ärkebiskop Antje Jackelén inledde debatten och ställde sig bakom förslagen från gudstjänstutskottet – att stärka rekryteringen av kyrkomusiker och att arbeta för nya psalmer, bland annat.
Hans Lindholm föreslog i debatten att kyrkostyrelsen ska stödja Svenska bibelsällskapets arbete Bibeläventyret. Organisationsutskottet framhöll i sitt betänkande att kyrkan på alla nivåer behöver bli bättre på kommunikation, inte minst på sociala medier. På det området gav Erik Sjöstrand som representant för kyrkostyrelsen sitt stöd, och ansåg att den nationella nivån främst ska ha en stödjande roll.
Ett särskilt yttrande i organisationsutskottet av Sverigedemokraterna ledde till en längre debatt. Där hävdade SD att forskarvärlden inte är så enig kring klimatförsämringarna, något som fick mothugg av flera debattörer i plenum. ”Nyansera bilden”, ansåg SD – ”ni vill trivialisera”, ansåg bland andra Magnus Ek (C).
- Vår uppgift är att ge hopp, och uppmana till handling. Det är det som ingår i dopet, sa Jesper Eneroth (S).
- Hopp, kunskap och handling är en ny treenighet, och det som vi behöver jobba mycket mer med i kyrkan, sa Roland Samuelsson (S).
Katarina Glas (Posk) från ekumenikutskottet betonade alla kristna som en del av den lokala församlingen och samtidigt av den världsvida kyrkan. I ekumeniska samtal och religionsdialog är det viktigt att vi känner vår egen bakgrund, framhöll hon, och fick medhåll av Daniel Tisell (C), som talade för kyrkostyrelsen.
Anton Härder (S) som talade för samhälls- och kulturutskottet förde in ett nytt perspektiv i debatten. Hans utskott ville framhålla att kulturhistoriskt värdefulla kyrkomiljöer kan komma till större användning – men att det finns statliga regelverk som hindrar det, så att Riksantikvarieämbetet och länsstyrelser säger nej när församlingar vill anpassa kyrkolokalen till församlingens verksamhet.
Wanja Lundby-Wedin, kyrkostyrelsens första vice ordförande (S), höll med om att kyrkor kan användas i undervisning och lärande, och påpekade att kyrkostyrelsen har ett uppdrag sedan tidigare med att söka påverka myndigheterna, där man enligt henne dessutom har stöd av regeringen.
Förslagen från utskottet om att Svenska kyrkan behöver befinna sig på nätet, att målgrupper som 90-talisterna särskilt behöver uppmärksammas och att undervisning med fördel sker där människor träffas, fick stöd av kyrkostyrelsen.
- Det är viktigt att kyrkan är en tydlig och stark röst i det offentliga samtalet, också på lokal nivå. Då vilar kyrkan på den folkkyrkoteologiska grunden, sa Wanja Lundby-Wedin.
Gunilla Franzén (C) från förvaltarskapsutskottet skickade med ett tänkesätt som hon ansåg bör genomsyra varje beslut: att det ska var EESA-hållbart: ekonomiskt, ekologiskt, socialt och andligt.
Trots att kyrkolivsutskottet också ställer sig bakom kyrkostyrelsens skrivelse, framhåller man i sitt betänkande fyra områden som man anser saknas hos kyrkostyrelsen: tillgänglighet för alla, folkbildning, det ideella engagemanget och delaktigheten, och anknytningen mellan människors livsfrågor och evangeliet.
- De fyra perspektiven bekräftar och stärker undervisningsperspektivets inriktning, så att vi ännu tydligare kan gå in i uppdraget, sa ärkebiskop Antje Jackelén.