Kyrkan ordnar stadshäng i stället för sommarläger

Graffitimålning, kubb, pyssel och fisketurer är några av aktiviteterna som prästen Joel Hultdin och kollegorna ordnar för unga i Umeå. Foto: Matilda Audas Björkholm

Runt 300 konfirmander skulle varit med på något av Umeå pastorats nio inställda sommarläger. I stället erbjuds nu åtta veckors ”sommarhäng” vid Stadskyrkan.

Även Eslöv hör till de församlingar som specialsatsar på barn och unga i sommar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Graffitimålning, kubb, pyssel och fisketurer är några av aktiviteterna som prästen Joel Hultdin och kollegorna ordnar för unga i Umeå. Foto: Matilda Audas Björkholm

Prästen Joel Hultdin beskriver pastoratets satsning som en ungdomsfestival i stan, ett alternativ till de konfirmandläger som inte kunde bli av på grund av pandemin.

– Salen i källaren i Stadskyrkan har en öppning ut mot älven. Det är vår hubb. Här finns kafé, pyssel med målarfärg, kubb och ett uppsatt volleybollnät.

Satsningen startade den 15 juni och pågår till och med den 9 augusti. Varje dag inleds med lunch-
andakt och avslutas med aftonbön. Däremellan finns möjlighet att anmäla sig till de fasta aktiviteter som anordnas tre gånger om dagen.

– De här veckorna har det varit så bra väder. Vi har haft mer sportiga aktiviteter på förmiddagen, som bad eller beachvolleyboll, lugnare aktiviteter på eftermiddagen, som pyssel eller kubb och grillning eller sällskapsspel på kvällen, säger Joel Hultdin.

Sommarhänget riktar sig till ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Alla som varit inskrivna för konfirmation under året har fått hem ett vykort med inbjudan, som även fungerar som en fikabiljett för två.

– Vi har ett gäng stammisar som är här från att det öppnar varje dag. Vid aktiviteterna har vi nog hittills varit som mest tio personer. De som kommit har tyckt att det varit bra och kommit igen.

Personalstyrkan i pastoratet gick snabbt ihop och samordnade sig för att göra satsningen möjlig, berättar Joel Hultdin. De unga ledare som skulle praktiserat eller jobbat på lägren har i stället erbjudits sommarjobb som ledare vid sommarhänget.

– För många av oss som jobbar med ungdomar i kyrkan är sommaren peaken och att behöva ställa in lägren har för mig varit en sorg, säger Joel Hultdin.

– Vi ser också en tydlig trend att det finns ett stort behov för meningsskapande utrymme för ungdomar, särskilt nu när det är mycket hemestrar. Här är man välkommen som den man är och behöver inte prestera eller upprätthålla någon fasad.

I våras öppnade  ungdomsenheten i Umeå stadsförsamling samtalsmottagningen P S Ung. Under sommaren skulle verksamheten enligt plan ha pausats, men fortsätter nu inom ramen för satsningen att hålla öppet för den som behöver prata av sig.

Foto: Svenska kyrkan Eslöv.

Även Svenska kyrkan i Eslöv har ta git fasta på att det i år behövs särskilda aktiviteter på hemmaplan för unga. Under två veckor erbjuder församlingen sommarlovskyrka med gratis aktiviteter och utflykter för barn mellan sex och tolv år. Platserna blev snabbt fullbokade.

– Vi såg i pandemins fotspår att det behövdes ännu mer nu att vi satsar på det här. Många barn far illa och har inte möjlighet att göra något tillsammans med sin familj, säger Jenny Delén, präst och projektledare för satsningen.

När Kyrkans Tidning talar med henne är hon och kollegorna ute vid en lägerstuga tillsammans med 40 barn. Gruppen har precis paddlat och ska efter lunch ta sig an en klättervägg.

– Vi vill ge barnen gemenskap. Kyrkan ska inte kännas främmande, utan det ska kännas som att komma hem till sitt eget vardagsrum, säger Jenny Delén.