Kyrkans pension utreds av Finansinspektionen

Vad i köpet av aktier i fastighetsbolaget Stenvalvet det är som Finansinspektionen vill undersöka svarar inte myndigheten på och inte Kyrkans pensions vd Carl Cederberg, så länge granskningen pågår. Foto: Mikael M Johansson, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT 

En stor investering i fastighetsbolaget Stenvalvet har väckt myndighetens intresse.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Vad i köpet av aktier i fastighetsbolaget Stenvalvet det är som Finansinspektionen vill undersöka svarar inte myndigheten på och inte Kyrkans pensions vd Carl Cederberg, så länge granskningen pågår. Foto: Mikael M Johansson, Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT 

Finansinspektionen inledde i oktober en undersökning för att ”granska om föreningen har följt externa och interna regler i samband med investeringen” i fastighetsbolaget Stenvalvet AB,  något som nättidningen Dagens PS var först att rapportera.

Vad i köpet av aktier i fastighetsbolaget Stenvalvet det är som Finansinspektionen vill undersöka svarar inte myndigheten på och inte Svensk kyrkans tjänstepensionsförening, som Kyrkans pension heter egentligen, heller:

- Vi kan inte svara på frågor under pågående utredning, säger Kyrkans pensions vd Carl Cederberg, till Kyrkans Tidning.

Stor ökning av fastighetsägandet

Under januari månad 2022 köpte Kyrkans pensionsförening aktier i samhällsfastighetsbolaget Stenvalvet och ökade sitt ägande, och antalet röster, i bolaget från omkring 37 procent till cirka 69 procent av det totala aktiekapitalet, skriver Kyrkans pension i sin första delårsrapport för 2022. På sikt vill Svenska kyrkans pension minska ägarandelen i Stenvalvet till mindre än 50 procent, skriver Kyrkans pension i rapporten.

I årsredovisningen för 2021 står att fastighetsplaceringarna var värda 4,1 miljarder kronor och utgjorde 16 procent av Kyrkans pensions aktieportfölj. Nu har andelen fastigheter i portföljen ökat till 28,3 procent till ett värde av 6,8 miljarder kronor, enligt delårsrapporten 2022.

- Det beror dels på att andelen aktier i portföljen har minskat från 43,5 procent till 30,8 procent, dels det ökade innehavet i Stenvalvet, säger Carl Cederberg.

"Fastigheter bra investering"

Det minskade aktieinnehavet beror delvis på att aktier såldes för att kunna betala för det ökande ägandet i Stenvalvet.

Är det klokt att göra en sådan förändring av portföljen samtidigt som kriget i Ukraina påverkar ekonomin?

- Fastighetsvärdena har inte nämnvärt påverkats av kriget och därför är förmodligen fastigheter just nu en bättre investering än aktier för en tjänstepensionsaktör, säger Carl Cederberg.

Stenvalvet äger och hyr ut samhällsfastigheter till rättsväsende, utbildning, vård- och omsorg och myndigheter. Hyresgästerna utgörs främst av främst stat, kommuner och regioner.

Finansinspektionen utövar tillsyn över finansmarknaden och myndigheten startar undersökningar på eget initiativ. I vissa fall får myndigheten information som kan leda till att en undersökning inleds. Men Finansinspektionen säger inget om skälen till granskningen av Kyrkans pension. Undersökningen väntas vara klar i slutet av april.

Inväntar finansinspektionens beslut

Dag Klackenberg, Kyrkans pensions styrelseordförande, säger att han inte vet mer än att Finansinspektionen ska granska om interna och externa regler följts.

- Vi har svarat på en mängd frågor som de ställt och så länge den processen pågår är det svårt att göra något annat än att gissa och det brukar vara klokt att avstå från.

Hur ser du på att ni granskas för det här köpet?

- Jag vet inte vad jag ska svara på det. Låt processen löpa klart. Vi vidtog åtgärder som vi ansåg var nödvändiga och nu får vi se om det stämmer överens med vad finansinspektioner kommer fram till.

Vad var det för åtgärder?

- Det kan jag inte svara på, det är det vi svarat på till Finansinspektionen och då måste vi hålla den kanalen. Men när de väl kommit fram till sitt beslut eller åtgärd kommenterar vi gärna.

Kyrkans pension har inte tidigare granskats av Finansisnpektionen, säger vd Carl Cederberg. Han säger också att granskningen inte kan komma att leda till åtgärder som påverkar pensionsutbetalningarna.

Vad säger du till den som har pensionspengar hos er och nu oroar sig? 

– Att vi har köpt aktierna försämrar inte på något sätt Kyrkans pensions möjlighet att betala pensioner i framtiden, säger säger Carl Cederberg.

Stenvalvet äger och hyr ut samhällsfastigheter till rättsväsende, utbildning, vård- och omsorg och myndigheter. Hyresgästerna utgörs främst av främst stat, kommuner och regioner. Finansinspektionen utövar tillsyn över finansmarknaden och myndigheten startar undersökningar på eget initiativ. I vissa fall får myndigheten information som kan leda till att en undersökning inleds. Men Finansinspektionen säger inget om skälen till granskningen av Kyrkans pension.

Undersökningen väntas vara klar i slutet av april. 

Fakta: Kyrkans pension

är försäkringsgivare för tjänstepension för Svenska kyrkans församlingar, pastorat, stift och den nationella nivån.

förvaltar pensionen åt anställda eller tidigare anställda i Svenska kyrkan eller i organisationer som står kyrkan nära.

styrs av styrelse och fullmäktige bestående av företrädare för fackförbund med kyrkligt anställda medlemmar och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.