Av tio motioner om stridsfrågan kyrkans skogar och skogsbruk, fick en bifall och nio avslogs under tisdagens votering i kyrkomötet.
I två betänkanden av förvaltarskapsutskottet, Svenska kyrkans skogsförvaltning och Gemensamt ansvar för skydd av skog, behandlas motionerna som tar upp frågor som debatterats mycket inför kyrkomötet.
Åsa Rehndell, ledamot för Himmel och jord (Hoj) hade skrivit hela åtta av motionerna om skogen.
I motionerna föreslogs bland annat omställning till ett helt naturnära skogsbruk utan kalhyggen. Motionärerna ville motverka klimatförändringar, skador och invasiva arter och att 30 procent av kyrkan skog ska skyddas.
Några motioner handlade om skogsförvaltning och särskilt i samernas renbetesland.
Hänvisade till utredning
Utskottet hänvisade återkommande till en utredning som kyrkomötet beslutade om förra året, som ska titta på ”hur kyrkoordningens bestämmelser ska utformas för att säkerställa en så ekologiskt, ekonomiskt, socialt och andligt hållbar skogsförvaltning som möjligt med beaktande av bland annat mänskliga rättigheter, biologisk mångfald och klimatet samt överväga hur detta bäst redovisas”.
Utskottet hänvisade också återkommande till att det är stiften som har ansvar för klimat och naturvårdsarbete. och det skrev att och handlingsplanen för ursäkten till det samiska folket inte ska föregripas.
Kulturrenovering
Den enda motion som utskottet ville se bifall på var den från centerpartisten Paul Höglund. Hans förslag var att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att påbörja förhandlingar med myndigheter för att möjliggöra avsättningar i kyrkans skogar av virke till kulturrenoveringar av kyrkans fastigheter.
Biskop Mikael Mogren stödde den.
- Det är en jätteviktig fråga som blivit akut eftersom vi tidigare fått mycket av den här skogen från Ryssland. Visionen är att vi inte bara ska bli självförsörjande vad gäller kvalitetsvirke utan en producent för andra, sade han.