Bakom motionen som föreslagit att kyrkostyrelsen ska lyfta uigurernas situation i Kina i internationella ekumeniska organisationer samt föreslå en granskning av folkrättens tillämpning i Kina står fyra ledamöter från Kristdemokrater i Svenska kyrkan (KR).
Ekumenikutskottet hade yrkat på avslag, men med anledning av motionen föreslagit att uppdra till kyrkostyrelsen att undersöka hur uigurernas situation i Kina kan belysas i internationella ekumeniska organisationer.
Torbjörn Aronson (KR) tackade för utskottets behandling av motionen och yrkade bifall till utskottets betänkande.
– Vi behöver belysa och uppmärksamma uigurernas situation, sa han.
Folkrätten i Israel och Palestina
Beslutet på förra årets kyrkomöte om att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, även utifrån FN:s apartheidkonvention, väckte debatt och fick kritik. Utskottet hade även då föreslagit avslag till den motionen. Det var det tilläggsyrkande som Daniel Tisell (C) under mötet anmälde som röstades igenom.
Kyrkomötet beslutade att avslå en motion av Gary Aelius (SD) om en återupprättad relation med Israel och det judiska folket genom att föreslå att ”Svenska kyrkan ska göra ett officiellt uttalande att samfundet är Israelvänligt utifrån vad Bibeln, Guds ord, säger om judarna som Guds utvalda folk, och utifrån att staten Israel idag är världens enda judiska stat”. Utskottet ville också avslå motionen.
– Nu har vi chans att reparera den stora skada vi ställde till med förra året, sa Gary Aelius i debatten.
Gun Eriksson (S) yrkade på att motionen skulle avslås.
– Den här motionen utgår från att Svenska kyrkan inte har någon relation med Israel och det judiska folket. Det är inte korrekt, sa hon.
Även biskop Åke Bonnier talade för utskottets förslag och mot motionen.
– Att nu efter förra årets beklagansvärda kyrkomötesbeslut säga från Svenska kyrkans sida att samfunden är israelvänligt utifrån vad Bibeln säger om judarna som Guds utvalda folk kommer bara att vara ett luddigt och svårtolkat påstående, sa han.
Nytt fokusområde
Kyrkomötet sade också nej till Sverigedemokraternas motion om att Act Svenska kyrkan ska inrätta ett nytt fokusområde avseende att stödja förföljda kristna, en motion som också utskottet ville avslå.
– Det arbetet som görs i dag är inte tillräckligt, sa Anna Sundberg (SD), i debatten
Hon fick mothugg från Socialdemokraterna och från Öppen kyrka.
– Den här motionen har felaktigt fokus. Vi hjälper inte människor för att de är kristna utan för att vi är det, sa Birgitta Axelsson Edström (Öka).
Fördjupad kyrkogemenskap
Kyrkomötet sa också ja till en särskild ekumenisk gemenskap med den episkopala kyrkan. Utskottet ville se att kyrkostyrelsens skrivelse om kyrkogemenskap mellan Svenska kyrkan och den episkopala kyrkan går igenom. I debatten var det också bara talare som stödde den linjen som gick upp i talarstolen. En av dem var biskop Johan Dalman som representerade kyrkostyrelsen.
– Det är en oerhört lång förlovning som nu äntligen blir någon form av äktenskap. De har tryckt på och varit avundsjuka sedan vi skrev under Borgåöverenskommelsen, sa han med ett leende.