Kyrkorna i norr bildar nytt nätverk

Åsa Nyström

Biskop Åsa Nyström menar att det är viktigt att fortsätta samarbetet med de nordiska kyrkorna även om den rysk-ortodoxa inte deltar.

Efter anfallet mot Ukraina pausades samarbetet med den rysk-ortodoxa kyrkan. Nu startar ett nytt kyrkonätverk för kyrkorna i norr.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Åsa Nyström

Biskop Åsa Nyström menar att det är viktigt att fortsätta samarbetet med de nordiska kyrkorna även om den rysk-ortodoxa inte deltar.

Sedan 1996 samarbetar kyrkorna i Barentsområdet inom SKKB (Samarbetsrådet för kristna kyrkor i Barentsområdet) som har medlemmar från den nordligaste stiften i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Men när Ryssland attackerade Ukraina beslöt man att lägga samarbetet på is, åtminstone fram till 2024, då en ny utvärdering görs.

- Det var ett självklart beslut, inte minst för att metropoliten i Murmansk sa detsamma som Kirill om kriget, säger biskop Åsa Nyström i Luleå stift.

En annan orsak till att arbetet sattes på paus är att det framkommit att ryska kristna som vill samarbete med västliga kyrkor kan betraktas som spioner.

- Vi måste markera starkt mot kriget, och samtidigt vara rädda om folk som annars kan drabbas, säger hon.

Vi måste markera starkt mot kriget.

Fred och hopp

Nyligen möttes representanter för de nordiska kyrkorna i Torneå för att diskutera framtiden och bilda Nordkalottens kyrkliga nätverk. Nätverket kommer att arbeta med bland annat utbyte inom församlingsliv, kultur och teologi, med urfolksfrågor och med miljö- och klimatarbete.

Biskop Åsa Nyström menar att det är viktigt att fortsätta samarbetet med de nordiska kyrkorna även om den rysk-ortodoxa inte deltar.

- Kyrkorna spelar en oerhört viktig roll på Nordkalotten, vi är viktiga för fred, för livsmod, hopp och sammanhållning. Vi har också ett gemensamt urfolk i samerna. Nationsgränserna är en ganska sentida uppfinning, folk här har rört sig fritt här över gränserna, säger hon.

Stor sorg

I samlingen i Torneå deltog Petri Honkonen, som är Finlands forsknings- och kulturminister.  Han betonade hur viktigt kyrkornas arbete i regionen är, både för enskilda människor och för samhället. Kyrkorna skapar förtroendefulla kontakter, värnar människovärdet och bär på hopp om fred och rättvisa.

Även om det nu skapats ett nätverk är Åsa Nyströms förhoppning att rådets arbete kan återupptas någon gång i framtiden, då det åter är möjligt att möta den rysk-ortodoxa kyrkan.

- Vi känner en väldigt stor sorg att vi inte längre kan mötas, men också över kriget och förlorad vänskap, säger biskop Åsa.