Somliga frågor lockade många ledamöter att göra sina röster under kyrkomötet i Uppsala. Men när motionerna om församlingsbygge behandlades var intresset svalt, något som fick Anneli Öljarstrand från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) att reagera.
Hon gick upp i talarstolen och berättade hur det ser ut i hennes hemförsamling i Katrineholm: få deltagare på högmässorna, en handfull konfirmander, få med i barngupperna, sjunkande medlemstal som skapar ett behov av att spara miljoner och på sikt kan leda till uppsägning av personal.
En katastrof kan vänta
Hon efterlyste därför ett större fokus under kyrkomötet på hur församlingarna ska kunna vända en hotande katastrof. Till Kyrkans Tidning säger hon att det var hennes första kyrkomöte och att hon blev förvånad över vilka frågor som engagerade ledamöterna.
– Har vi ingen kyrka kvar så spelar inte de andra frågorna heller någon roll, säger hon.
Hon vet att hennes församling inte är ensam om att stå inför stora utmaningar, glesbygdsförsamlingar kan befinna sig i en ännu tuffare situation. Men varför engagerar inte den situationen kyrkomötet?
– Jag tror det spelar roll vad media uppmärksammar. De frågor som debatterades i timtal har media uppmärksammat och ledamöter kan uppfatta dem som särskilt viktiga. Jag säger inte att de är oviktiga, men de måste sättas i ett rätt sammanhang, säger hon.
Hon är dock glad för att en av motionerna gick igenom i kyrkomötet. Kyrkomötet gav i uppdrag åt kyrkostyrelsen att ta initiativ till att församlingsbyggande blir en väsentlig del av utbildningen på Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
– Jag tycker att det var en angelägen motion, säger hon.
Ser det som trendbrott
Det var Frimodig kyrka som stod bakom motionen, en nomineringsgrupp vars motioner om församlingsbyggande och mission inte alltid bejakas av kyrkomötet. Ledamoten Berth Löndahl ser det som något av ett trendbrott.
– Jag blev väldigt glad. Äntligen vill man bygga församling. Socialdemokraterna har varit konsekvent negativa till sådant, säger han.
Tanken är att utbilda och på det sättet ge präster och andra församlingsanställda bättre verktyg att bygga församlingar där människor vill engagera sig i verksamheten och delta i gudstjänster. Berth Löndahl vill inte föregripa kyrkostyrelsens arbete men pekar på att det finns erfarenheter i till exempel i den anglikanska kyrkan i England som är möjliga att lära av.
– Det är inget som ger effekt på kort sikt, men på lång sikt.
Svenska folket ska informeras om storhelgerna
En annan motion som bifölls är att Svenska kyrkan ska ha en informationskampanj i hela landet om de kristna storhelgernas innehåll och mening. Berth Löndahl menar att insikten sprider sig i Svenska kyrkan om det kritiska läget och den låga kristendomskunskapen bland allmänheten.
– I Svenska kyrkan har det tidigare varit som att det inte spelar någon roll om folk kommer till kyrkan, så länge vi har 65 procent av befolkningen som medlemmar så att det säkrar ekonomin. En majoritet har varit medlemmar men i den lokala situationen har det endast varit en mycket liten minoritet som varit aktiva. Men nu tror jag att det framförallt på golvet, i församlingarna, finns en medvetenhet om att omstart krävs av många församlingar.