– Det här är inte reglerat eftersom ingen kunde komma på tanken att det skulle kunna hända. Men nu är frågan aktuell och det gör att vi måste se över kyrkoordningen, säger Johan Tyrberg
Tillsammans med sina kollegor i biskopsmötet kom Johan Tyrberg med uttalandet som slår fast att: "Oavsett vilken lösning den akuta krisen i Härnösands stift får har det på ett principiellt plan blivit tydligt att vi i framtiden behöver en annan ordning för att kunna hantera en liknande situation väl".
Johan Tyrberg säger att det inte finns någon konkret plan för hur det här ska hanteras, men det troliga är att det kan bli en fråga för kommande kyrkomöte.
– Nu måste vi avvakta och se hur det fortsätter i Härnösands stift. Alla vi biskopar har fått upp ögonen för att det här var en möjlighet. När kyrkoordningen skrevs trodde ingen på att det kunde hända, men bristerna som uppdagats måste rättas till på sikt.
Johan Tyrberg berättar att biskopsmötet har en ständig dialog med biskop Eva Nordung Byström.
– Ärkebiskopen, kyrkokansliet och biskop Eva samtalar. Men just nu har vi i biskopsmötet inga andra planer än att avvakta och lyssna in utvecklingen nu när vi gjort det här uttalandet. Även kyrkostyrelsen är bekymrad över situationen.
Men när kan en motion till kyrkomötet tänkas komma?
– Det är inget som vi drar ur rockärmen på en höft, det här måste få ta lite tid och bearbetas juridiskt, teologiskt, ecklesiologiskt, ja på alla sätt.
Vad hoppas du kommer att hända i Härnösands stift?
– Jag vågar inte gissa något, men det jag förstås hoppas på utan att vara insatt i alla detaljer är en försoningsprocess där biskopen kan arbeta vidare.
Du har tidigare lyft frågan om prästers anställningsformer, aktualiseras detta på nytt?
– Det är inget självklart hur exempelvis kyrkoherdar ska vara anställda, men jag tror på en utvärdering av den anställningsreform som gjorde att alla präster sedan sekelskiftet är anställda lokalt. Det finns olika möjligheter för anställningar och inte bara för präster utan för alla som arbetar i kyrkan.
Johan Tyrberg återkommer till det faktum att stiftet inte har kontroll av de utköp som sker av präster och kyrkoherdar. Egentligen ska domkapitlet pröva utköpen, men Johan Tyrberg vet att utköp förekommer utan den prövningen.
– Motsvarigheten ska vara att ett stift inte kan avskeda en biskop utan någon form av överprövning.
Över de gångna veckorna, har biskopsmötet ändrat inställning från det som tycktes vara en personmotsättning mellan biskopen och stiftsdirektorn till något större och principiellt?
– Biskopsmötet har från början haft en god bild av vad som förevarit i Härnösands stift. Biskopsmötets främsta sändebud i stiftet är biskop Eva själv.
Men vad har biskopsmötet gjort för att arbeta med frågan?
– Det har inte synts offentligt vad som gjorts och sagts. Det bästa sättet att gå in i en konflikt är en så låg energinivå som möjligt som ingångsvärde. Man börjar inte att med att agera med full kraft.
– Klart är att kyrkoordningens regelverk inte kunde förutse vad som händer här. Nu måste det justeras för att vi ska kunna bygga kyrka, förkunna evangeliet och förvalta sakramenten.