Mässa på nya sätt i smittans tid

Kyrkovaktmästare Lars Ingemansson förbereder för en smittsäker nattvardsgudstjänst i Tissleskogs kyrka. Foto:

Inställda gudstjänster ställer frågor om hur nattvarden kan firas.

Steneby pastorat avstår helt, Halmstads församling firar enbart med bröd och Norra Ölands pastorat erbjuder sig att komma hem till församlingsborna.

I Tisselskogs kyrka i Steneby pastorat firades skärtorsdagsmässa efter särskilda försiktighetsåtgärder. Vaktmästare Lars Ingemansson hade innan mässan förberett två bord. Ett med vin i små plastbägare och ett med oblater på servetter.

– Jag hade plasthandskar på mig och la ut en oblat på varje servett och hällde upp en skvätt vin i varje liten behållare. Så fick man själv gå fram och ta, säger han.

– Det är inget jag någonsin gjort tidigare under mina 30 år i pastoratet. Men det är så det är i de här tiderna, man får vara kreativ.

Skärtorsdagsmässan var ett undantag. I Steneby pastorat firas fortfarande offentliga gudstjänster, men sedan slutet av mars utan nattvard.

– Vi kom till slutsatsen att vi inte vill fira nattvard då man enbart delar ut brödet och bara prästen dricker vinet. Det tycker jag inte passar in i Steneby pastorats tradition. Men jag har full respekt för pastorat som gör på andra sätt, säger kyrkoherde Lena Hildén.

Vi kommer till ytterdörren, ställer ner gåvorna mellan oss och håller behörigt avstånd. Det är nattvardsbröd och vin från förra mässan. Magnus Johansson, präst.

Hon berättar att flera församlingsbor har hört av sig och uttryckt tacksamhet över att pastoratet tar smittspridningen på allvar, men säger att det så klart känns sorgligt.

– En församlingsbo förklarade det som att det känns ”rumphugget” att fira utan nattvard och jag håller med. Vi längtar efter tiden när vi får fira mässa med hela församlingen igen.

Norra Ölands pastorat firar inte längre offentliga gudstjänster, utan enbart livesända. För att de som vill ändå ska kunna ta emot nattvarden erbjuder sig prästerna i pastoratet att komma hem till församlingsborna.

– Vi kommer till ytterdörren, ställer ner gåvorna mellan oss och håller behörigt avstånd. Det är nattvardsbröd och vin från förra mässan, säger prästen Magnus Johansson.

Själv har han under den senaste veckan gjort sju hembesök med nattvard. Pastorat erbjuder även den som vill att boka tid med en präst, för enskild nattvard i kyrkan.

– Många här är vana att ta nattvard flera gånger i veckan och de är väldigt glada över att få ta emot det på det här sättet.

Halmstads församling firar likt många andra församlingar nattvard enbart med bröd.

– Redan när de nya bestämmelserna kom i slutet av mars tog jag kontakt med professor Sven-Erik Brodd i Uppsala för att rådfråga honom vad som gäller teologiskt, säger kyrkoherde Anders Björnberg.

– Han hänvisade till att det i kyrkoordningen redan finns möjlighet att fira nattvarden under endast brödets gestalt och att det i full utsträckning är en fullständig kommunion.

Halmstads församling har ställt in söndagens högmässor, men håller kyrkorna öppna för enskild andakt. I veckorna firas dock kvällsmässor med anpassad nattvard.

– För en del människor är det ett andningshål och därför har vi behållit våra kvällsmässor, säger Anders Björnberg.

Fakta: Nattvard 2018

Totalt antal kommunioner: 2 640 973

Kommunioner vid

Högmässor: 1 258 742

Veckomässor: 555 396

Konfirmationsgudstjänster: 191 523

Familjemässor: 67 649

Sjukkommunioner: 6 168

Källa: Svenska kyrkans analysenhet

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift