Nya psalmer får textas till advent och jul

Församlingar som webbsänder gudstjänser i advent och jul kan nu texta fler av psalmerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon

Sammanlagt 19 populära advents- och julpsalmer får läggas ut med text i församlingarnas webbsända gudstjänster till och med trettondedagen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Församlingar som webbsänder gudstjänser i advent och jul kan nu texta fler av psalmerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon

I och med pandemin kom behovet att kunna texta psalmerna i de gudstjänster som sändes digitalt.

–Det har efterfrågats av församlingarna att kunna göra så här, säger Dag Tuvelius, strategisk kommunikatör, Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har endast rättigheter att använda många av psalmbokens psalmer i tryck, med ett bonusavtal som gör att psalmerna får kopieras. Däremot finns inga rättigheter för att lägga ut texten digitalt.

Det finns psalmer som alltid kan användas fritt. En lista över dem finns på Svenska kyrkans hemsida. Dessa psalmer kan vara så gamla att rättigheterna har utgått eller att psalmförfattarna valt att ge kyrkan fri möjlighet att använda dem.

För att få rättigheter till psalmer som har upphovsrätt har det tagits kontakt med de enskilda psalmförfattarna eller de som äger rättigheterna.

Vid påsk blev det fem psalmer som kunde användas. Inför advents-och jultid har det gjorts ett större arbete för att få loss rättigheter. Nu finns sju adventspsalmer, fyra extra psalmer för fjärde advent och åtta julpsalmer som får textas från och med nu och till och med trettondedagen.

– Det är de psalmer som är mest populära och det behövdes fler psalmer än vid påsk eftersom advents-och jultiden är längre, säger Dag Tuvelius som påpekar att rättigheterna endast gäller för digitala sändningar på Svenska kyrkans hemsida eller på Facebook.

– Det är också viktigt att skriva ut vem som har copyright på psalmerna, säger Dag Tuvelius.

Det har gjorts försökt att komplettera hela psalmboken med digitala rättigheter.

– Men det är komplicerat eftersom det finns många hundra intressenter och juridiska aspekter som medför höga kostnader, sa Ann-Katrin Bosbach, samordnare av Svenska kyrkans gudstjänstböcker, till Kyrkans tidning tidigare i år.

Ambitionen är ändå att på sikt få till digitala rättigheter till hela psalmboken. Men det måste få ta tid enligt Ann-Katrin Bosbach:

–Till dess att en helhetslösning är på plats är det möjligt att Svenska kyrkan söker fler temporära digitala rättigheter för specifika tillfällen.

Om en församling bryter mot upphovsrätten är upp till upphovsmännen som har rättigheterna att reagera och det är den enskilda församlingen som i så fall får stå till svars.

– Men om man har någon psalm man gärna vill ha med kan man ju lokalt kontakta den som har copyright och få till ett avtal, säger Dag Tuvelius.

Fakta: Dessa psalmer får textas

Advent: 

109 Det susar genom livets strid 

111 Kristus kommer - Davids son

422 O du som himlens stjärnor tänt

423 Kom Jesus, kom Immanuel

426 Hör du rösten  

609 Advent är mörker och kyla

736 Ett litet barn av Davids hus

 

Maria-psalmer (Fjärde söndagen i advent):

164 På tröskeln till Marias hem

480 Var hälsad, Herrens moder 

481 Alla källor springer fram i glädje

855 Elisabets sång

 

Jul: 

115 O Betlehem du lilla stad

122 Dagen är kommen

123 Lyss till änglasångens ord

128 Vid Betlehem en vinternatt

129 Och det hände vid den tiden 

133 Himlen är så härligt blå 

429 Herdar som på fälten vaktat

737 Ej upplysta gårdar

19 psalmer som annars har särskild upphovsrätt får textas i digitala gudstjänster, fram till och med trettondedagen. Foto: Tomas Ohlsson