Nya ansökningar om koranbränningar - FN har kallat till möte

Med anledning av koranbränningarna i Europa har FN:s människorättsråd (UNHRC) kallat till extrainsatt möte som sannolikt kommer hållas på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT. Foto: Tim Aro/TT och Pontus Lundahl/TT

Tre olika personer vill bränna religiösa skrifter inom den närmaste tiden. Personerna har lämnat in varsin ansökning om allmän sammankomst till polisen, rapporterar SVT.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

koranbränning

Med anledning av koranbränningarna i Europa har FN:s människorättsråd (UNHRC) kallat till extrainsatt möte som sannolikt kommer hållas på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT. Foto: Tim Aro/TT och Pontus Lundahl/TT

Koranbränningen utanför Stockholms moské i onsdags förra veckan väckte starka reaktioner nationellt och internationellt.

Nu har ytterligare tre ansökningar om allmän sammankomst lämnats in till polisen, två av dem i Stockholm. Syftet med dem är att bränna religiösa skrifter. Polisen ska nu bedöma om de kan beviljas tillstånd eller inte.

Säkerheten viktig

- Det handlar om säkerhetsaspekter på platsen. Det finns vissa ramar som vi bedömer ansökningarna utifrån, kopplade till ordningslagen, säger Rebecca Landberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

En av ansökningarna är från en kvinna i 50-årsåldern som vill bränna koranen utanför en moské i Stockholm, “snarast möjligt”, enligt SVT.

En man i 30-årsåldern vill bränna toran och en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm den 15 juli.

Den 12 juli vill en privatperson bränna religiösa texter i centrala Helsingborg.

Oklart vilken skrift

Polisens region Syd jobbar nu med ärendet i Helsingborg men de vet ännu inte vilken religiös skrift det rör sig om.

- Det beskrivs som en yttrandefrihetsdemonstration inklusive uppeldande av religiös text, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef Nordvästra Skåne till SVT.

- Vår bild är att det kanske inte är riktat mot någon specifik religion utan att det är en del av yttrandefriheten och den debatt som pågår just nu.

Efter den senaste koranbränningen stormades den svenska ambassaden i Irak av demonstranter och svenska utrikesdepartementet gick ut och fördömde aktionen. Påven och andra religiösa ledare likaså.

På onsdagsmorgonen manade Pakistans premiärminister till en landsomfattande protest under kommande fredag.

FN: möte nästa vecka

Med anledning av koranbränningarna i Europa har FN:s människorättsråd (UNHRC) kallat till extrainsatt möte som sannolikt kommer hållas på tisdag i nästa vecka, uppger rådet för TT.

I ett mejl skriver Pascal Sim, talesman för rådet, att organisationens ordförande och fyra vice ordförande under en överläggning som börjar klockan 15.00 svensk tid på onsdagen ska sätta sig för att bestämma en exakt tidpunkt för mötet.

"I princip kan den extrainsatta debatten äga rum på eftermiddagen tisdagen den 11 juli", skriver Pascal Sim i mejlet.

Han tillägger dock att datum och tidpunkt kommer att fastslås definitivt under onsdagens överläggning.

Mötet kommer att hållas i FN-byggnaden i Genève i Schweiz.

"Oroväckande ökningen"

Vidare skriver Sim att begäran om ett möte inkom in till UNHRC i måndags kväll. Den kom från Pakistan, på uppdrag av den Islamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater.

Enligt Sim rör det ett möte för att "diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat som manifesteras av återkommande vanhelgande av den heliga Koranen i vissa europeiska och andra länder.”

FN:s råd för mänskliga rättigheter har länge kritiserats som ett FN-organ med stora trovärdighetsproblem då en stor andel av medlemmarna anklagats för att själva systematiskt kränka mänskliga rättigheter.

"Islamofobi och hat"

Pakistans premiärminister Shehbaz Sharif gick under måndagen ut och fördömde förra veckans koranbränning i Stockholm.

Under ett möte med den pakistanska regeringen sade Sharif också att det inte är första gången koraner bränns i Sverige.

Det belyser att muslimer i Sverige, som är en minoritet, möter islamofobi och hat.

Sharif sade vidare att den pakistanska regeringen starkt uppmanar den svenska regeringen att vidta åtgärder för att något liknande inte ska hända igen.

TT