Idag blev det klart att Moderaterna (M)s partiledare Ulf Kristersson bildar regering med Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD).
Sverigedemokraterna (SD) är inte med i Ulf Kristerssons kommande regering. I stället för ministerposter får SD nöja sig med politiska tjänstemän i regeringskansliet.
Överenskommelsen presenteras vid en presskonferens med Moderatledaren Ulf Kristersson, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch, Liberalernas ledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. Den är döpt till Överenskommelse för Sverige.
Regeringen skrotar enprocentsmålet
Nu kommer Sverige att sänka sitt bistånd till andra länder, berättade Ulf Kristersson på presskonferensen.
Sverige ska skrota enprocentsmålet, som syftar till att en procent av Sveriges bruttonationalinkomst (BNI) ska gå till bistånd. Istället ska en treårig budgetram upprättas. Den kommer att krympa biståndet och inte längre fastställas som en viss andel av BNI.
Biståndet kommer att minska från en procent till 0,85 procent, berättar SvD, som har tagit del av ett utskick från Liberalerna till medlemmarna. På pressträffen ville partierna inte berätta exakt hur mycket biståndet skulle sänkas.
I det så kallade Tidöavtalet, som de tre aspirerande regeringspartierna och Sverigedemokraterna enats om, framgår det att biståndet ska villkoras med att mottagarlandet "tar ansvar för sina egna medborgare och återtar dem när så behövs".
Biståndspolitiken ska utgöra ett verktyg för att öka återvändandet bland migranter, bidra med frivillig återvandring och motverka irreguljär migration, står det i dokumentet.
Den nya regeringen ska också agera för att EU ska frysa bistånd och begränsa möjlighet till visering för de länder som inte samarbetar i frågor om återvändande och återtagande av migranter.
– Sverige förblir ett av världens främsta biståndsländer, nu med tydligare fokus på vårt närområde av förfärliga skäl, säger Ulf Kristersson, syftande på kriget i Ukraina.
Åkesson om mirgationspolitiken: "Ett paradigmskifte"
Partierna i högerblocket är också överens om en stramare migrationspolitik. Färre kvotflyktingar, skärpta krav för medborgarskap och tidsbegränsade uppehållstillstånd för asylsökande är några av punkterna.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppger att partierna haft två avgörande utgångspunkter när det gäller den asylrelaterade invandringen.
Den ena är att asylrätten ska upprätthållas. Den andra är att Sveriges regelverk inte ska vara mer generöst än vad EU-rätten kräver.
– För mig råder det ingen som helst tvekan om att uppgörelsen innebär just det, ett paradigmskiften, säger Jimmie Åkesson, enligt TT.
Klimatsatsningar stoppas för billigare energi
Långsiktigt ska den nuvarande inriktningen kring den övergripande energipolitiken och de långsiktiga villkoren för kärnkraften ändras. Vattenfall kommer att få ett uppdrag om att påbörja planering om upphandling om ny kärnkraft. Inom EU kommer regeringen att driva på för ett snabbspår av typgodkända reaktorer.
Mer kortsiktigt ska vattenkraftens omprövning pausas och avfallsförbränningsskatten och koldioxidskatten för kraftvärmeproduktion ska ses över. Vindkraft fortsätter att vara en viktig del i energipolitiken men utgör inte basen.
Reduktionsplikten kommer att sänkas till EU:s miniminivå från och med 1 januari 2024.
I överenskommelsen skriver partierna bland annat att koldioxidinfångning, CCS, ska genomföras. Under förutsättningen att kostnadseffektivitet uppnås ska det under mandatperioden fattas beslut om att öka de utauktionerande volymerna.
Utbyggnaden av laddinfrastrukturen får stor plats och stöd för denna ska fördelas mellan publika laddstolpar för lätt trafik och stöd till elektrifiering av tunga transporter. Det ska särskilt satsas på att stötta utbyggnaden i områden där det går långsamt, som till exempel i glesbygden. Kostnaderna för att bygga ut laddinfrastrukturen ska enligt överenskommelsen också sänkas.
Inom klimatområdet tas också miljötillståndsprocesserna enligt miljöbalken upp. Dessa ska förenklas och kortas och en utredning ska tillsättas för att se över processerna. De fyra partierna vill också begränsa antalet myndigheter som för statens talan i tillståndsärenden.
– Sverige ska klara klimatomställningen. Vi ska uppfylla vår del av Parisavtalet, men utan att slå sönder företag och svenska familjers ekonomi. Då är målet framåt elektrifiering och vägen dit stavas kärnkraft, sa Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch under partiernas gemensamma pressträff .
I överenskommelsen står att ett program för internationella klimatinvesteringar i enlighet med Parisavtalet artikel sex ska utvecklas men skriver inget mer om hur.
TT