Övervakningen är vår tids syndaflod

Recension. När den amerikanske säkerhetsforskaren Bruce Schneier lägger datasamhället på operationsbordet blir man chockad över vad han hittar, skriver Susanne Wigorts Yngvesson.

Bok: Data och Goliat av Bruce Schneier (Daidalos)

 

För dem som såg Matrix påminner Schneiers realism om det brutala uppvaknande som huvudpersonen Neo är med om i maskinernas kuvös. Människan är där en produkt av ett avancerat datasamhälle där hennes enda värde är att vara batteri åt Systemet.

Även i Schneiers bok Data och Goliat – Dold datainsamling och makten över världen drivs tesen att ingen enbart är användare utan i hög grad en produkt av teknologin och dess kommersialisering. Vi anpassar våra liv efter apparater där vi lagrar minnen och arbete. Gör oss beroende och utsatta i det kontantlösa samhället som kan spåra varje chokladbit som swishas. Hur påverkar det våra samhällen och mellanmänskliga relationer? Och hur används all insamlad data?

Schneier vill varna för datasamhällets effekter i form av kränkningar mot mänskliga rättigheter och en massövervakning som aldrig tidigare skådats. Vi är redan inne i det, vilket Edward Snowden avslöjade. Schneier belägger sina påståenden noga, så att hans budskap inte ska förväxlas med science fiction.

Detta är en styrka med boken. Han visar att demokratier blir till verktyg för massövervakning. Både stater och individer manövreras av kommersiella intressen. Ordet manövreras kan tolkas som förutbestämt, men det finns ingen allsmäktig gud som styr världen. Schneier beskriver en inneboende logik i teknologi, politik och kommersialism, som forsar fram som en syndaflod av massövervakning – och det är inte mycket David kan göra mot den store Goliat.

I diskussioner om juridiskt skydd för våra privata sfärer gentemot staters och andras intrång i våra digitala rum tror vi oss kunna hålla isär rättssamhället från massövervakningens agenda. Det är en skenföreställning, vilket dataskyddslagen är ett exempel på. Men något måste ju göras. Vi bör inte kunna ge och ta information hur som helst.

Schneier erbjuder inga lösningar. Vad han erbjuder är kunskap som motståndshandling. Så länge människor är okunniga om massövervakningens och teknologins grepp om oss, kan ingenting göras. Vi blir slavar i ett maskineri. Det är sanningen som gör oss fria, som Jesus sade.

Massövervakningen är på gång att omforma det globala samhället. Ekonomier och militära säkerhetstjänster är beroende av massinformation som i sin tur skapar argument för nya vapen som drönare eller brandväggar för tillgången till vår egen information.

Detta är en avgörande politisk fråga i vår tid, men i än högre grad en existentiell utmaning. Schneiers bok är viktig för denna svåra diskussion och det är lovvärt att han framhåller de existentiella dimensionerna likväl som de politiska. Massövervakning motiveras utifrån säkerhetsskäl och trygghet, men är vi inte snarare på väg att göra oss oerhört sårbara? Sådana mekanismer skapar rädslor och i värsta fall gröper de ur demokratierna så som vi har känt dem fram till nu.

 

Susanne Wigorts Yngvesson

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.