Programmet för kunskapsutveckling ska ta fram nya kunskaper och metoder för vården och utvecklingen av det kyrkliga kulturarvet.
Kyrkostyrelsen har beslutat vilka som blir först att få del av den nya ersättningen.
Tre förstudier och tre projekt tilldelas medel för nästa år, enligt ett pressmeddelande.
Liv i kyrkan är en förstudie som får 192 000 kronor. Lunds universitet och Lunds stift undersöker tillsammans vad som sker när tre församlingar eller pastorat i tre kyrkomiljöer tillsammans med lokala aktörer arbetar för att utveckla sina kyrkorum. Målet är att öka tillgängligheten och meningsfullheten i samhället.
Karlstads stift, Hagfors pastorat och arkitektkontoret SBK Värmland AB får 200 000 kronor till förstudien Kyrkan i lokalsamhället.
Projektet tar utgångspunkt i den fysiska miljön, där kyrkomiljöerna är en del, med målet att främja människors delaktighet i kulturmiljöarbetet.
Örebro läns museum och Viby församling får 120 000 kronor för förstudien Föremålen berättar. Projektets syfte är att öka kunskapen om och engagemanget för kyrkliga inventarier hos församlingar och allmänhet. Målet är att inspirera till mer kunskap genom ett samarbete mellan forskare och församlingar.
Tre projekt, som alla startar 2021, har också fått pengar.
Lunds Tekniska högskola och Balksten Byggnadsvård AB får 1 075 000 kronor för projektet Materialegenskaper hos fogbruk i nygotiska murverk.
Projektet ska titta på materialegenskaper hos historiska fogbruk för att bidra till bättre reparationer i nygotiska kyrkobyggnaders murverk.
Sedan murverken uppfördes har de haft problem med fukt och saltinträngning. Problemen är extra stora i Göteborgs stift men undersökningens resultat kan användas även för murverk i andra delar av landet.
Hantverkslaboratoriet, Linköpings stift och Västerås stift får 1 348 000 kronor för projektet Småskalig framställning och förmedling av furutjära.
Målet med projektet är att ta fram handledningar för en småskalig framställning av furutjära med både traditionella och nya metoder.
Hantverkslaboratoriet får 1 081 000 kronor för att vara ett nationellt centrum som stödjer och utvecklar de hantverkskunskaper som krävs för att vårda kulturhistoriskt värdefulla miljöer.
Christina Persson, kulturarvshandläggare på kyrkokansliet i Uppsala, säger i pressmeddelandet att hon är glad över bredden i ansökningarna det här första året med den nya möjligheten.
– Såväl församlingar som pastorat och stift är medsökande, det borgar för att projekten har en förankring inom kyrkans verksamhet. Det är också viktigt att det kyrkoantikvariska arbetet är vetenskapligt förankrat och därför är det glädjande att flera universitet och högskolor tillsammans med kyrkliga enheter står bakom ansökningarna, säger Christina Persson.
En procent av den totala kyrkoantikvariska ersättningen från staten på 460 miljoner kronor ska gå till projekt som berör kunskapsutveckling, enligt beslut från Svenska kyrkan. Pengarna kan sökas till projekt inom konservering, hantverk, klimat och miljö samt tillgängliggörande och kulturarvsförvaltning.
Den nya ansökningsperioden om KAE-medel för 2022 inom det nationella programmet för kunskapsutveckling startade den 1 november och pågår till 28 februari 2021.