Till årets kyrkomöte har inkommit en motion om att ge ekonomiskt stöd till Marie Cederschiölds kyrkomusikerutbildning, för att kunna garantera intagning 2023.
Kyrkomusikerutbildningen vid Marie Cederschiöld högskola har ingen statlig finansiering, men fick tidigare ett årligt stöd från Svenska kyrkan. Sedan 2014 har de finansierat sig själva.
– Utbildningen har gått runt på god vilja från högskolan och det har lyckats i ett par år, men det går aldrig att upprätthålla i längden. Vi har kommit till vägs ände, sa Oskar Ekberg, utbildningsledare för kyrkomusikerutbildningen, till Kyrkans Tidning tidigare i år.
Alla nya kyrkomusiker behövs
Motionär är Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet, som sitter i kyrkomötet för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk). I motionen framhåller han vikten av att utbilda nya kyrkomusiker, eftersom det kommer att behövas 700 nya kyrkomusiker innan 2030 för att fylla pensionsavgångar.
Kyrkomusikerutbildningen på Marie Cederschiöld har inte kunnat anta några elever för läsåret 2022-2023 och Mattias Lundberg berättar att skolans ledning har signalerat att om ingen antagning sker nästa år, läggs utbildningen ner.
– Då förlorar man ungefär en femtedel av de nya kyrkomusikerna, säger Mattias Lundberg.
– Det skulle kosta mycket mer för Svenska kyrkan i framtiden att försöka ersätta det här på ett annat sätt. Det är mindre kostsamt att rädda kvar något som redan existerar.
I motionen hänvisas till kyrkoordningen, där det står att det är kyrkostyrelsens uppgift att se till att kyrkliga grundutbildningar ges i tillräcklig omfattning.
Har sökt statlig finansiering
Marie Cederschiöld har under året sökt statlig finansiering. Om finansieringen beviljas och finns med i budgeten för 2023, kommer stödet som föreslås i motionen kanske inte behövas. Stödet föreslås ligga på nivå med det stöd på som utbildningen tidigare fick av Svenska kyrkan, fem miljoner kronor.
Mattias Lundberg säger att motionen är skriven för att ha både hängslen och livrem. Att försäkra sig om att Svenska kyrkan inte kommer förlora några fler utbildningsplatser för kyrkomusiker.
Det kan ju finnas andra utbildningar som också önskar mer finansiering. Tycker du det är rimligt att kyrkomötet gör undantag för enskilda utbildningar?
– Det är ett garantibelopp för att man ska kunna fortsätta anta ett år till om det inte går vägen, inte att göra en permanent finansiering. Det tror jag hade varit omöjligt, för då hade kyrkomötet varit fel forum. Så som det är formulerat ser jag inget hinder för att någon annan skulle göra en liknande motion för en annan utbildning ett annat år. Då får man argumentera case by case, som vi har gjort, för vad just den utbildningen betyder.
Hoppas på reflekterad diskussion
Mattias Lundberg tror inte att det finns någon som vill ha färre kyrkomusiker, då körsång och musik är en så central del av kyrkans verksamhet. Att det kan komma motargument är han dock med på.
– Argumenten kommer vara i så fall att kyrkan på nationell nivå inte ska göra enskilda utbildningsinsatser. Jag fruktar just det, att någon kommer med ett retoriskt välformulerat argument av principiell karaktär. Då blir det lätt för folk att tänka “det låter rimligt, vi avslår det, så slipper jag ta ställning i frågan”. Därför hoppas jag att det blir en ordentlig, reflekterande diskussion om konsekvenserna.
Sven Milltoft (Borgerligt alternativ), Carin Åblad Lundström (Öppen kyrka - en kyrka för alla) och fyra biskopar: Mikael Mogren, Västerås stift, Susanne Rappmann, Göteborgs stift, Åke Bonnier, Skara stift, och Andreas Holmberg, Stockholms stift, har också skrivit under motionen.