Jesper Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i kyrkomötet och motionär till motion 83
Vad är din känsla när klubban nu har fallit och det blev avslag?
- Jag tycker att debatten blev bra i kyrkomötet. Och jag hoppas att alla som deltagit i debatten före kyrkomötet i Kyrkans Tidning, i Dagen och annan media, lyssnar på debatten och tar till sig det som sägs där. Jag tycker att dels så hade vi ett bra debattklimatet, men också att läronämnden och biskopsmötet på ett väldigt tydligt sätt tog ställning för att intentionen och förslagen på intet sätt går emot kyrkan tro, bestämmelse och lära. Tvärtemot är det superbra att de var beredda att ta ett steg fram. Nu gick inte den här motionen igenom, men jag tar med mig denna debatten och funderar på vad nästa steg blir.
Är du besviken?
- Det är klart att jag hade velat att motionen skulle gå igenom, det var därför jag skrev den. Men jag tycker att med kraft i den debatt vi hade får man nu fundera på nästa steg framåt. Både med hänsyn till kyrkan, men också till alla de medlemmar som ska ha rätten att aldrig utsättas för diskriminering och alltid känna sig välkomna.
Daniel Tisell, ledamot för Centerpartiet
Du var osäker igår, hur bestämde du dig för att rösta?
- På motion 83 röstade jag bifall för punkt 1. Punkt 2, att det ska vara diskriminering att avstå viga tycker jag inte känns bra. Jag var med och röstade igenom beslutet 2009 och då var det väldigt tydligt att man skulle kunna avstå, så där röstade jag nej.
Vad är din känsla när klubban har fallit och det blev avslag på båda punkterna?
- Min känsla är att det här är en fråga som vi behöver fortsätta diskutera och prata om.
- Jag noterar också att det finns många tänker att präster som vägrar viga samkönade i framtiden inte ska vigas. Och motion 71 handlade om en rekommendation som kyrkomötet skulle besluta om, inte ett uppdrag eller beslut, så där yrkade jag bifall trots att läronämnden och biskoparna sa nej. Det är bara en viljeyttring och det kan jag uppmuntra. Speciellt eftersom biskoparna själva säger att de har den ambitionen.
- Jag tycker också det är viktigt att församlingar driver hbtq-frågor. Jag skulle aldrig själv som kyrkoherde anställa någon som vägrar viga och jag tror också att det kan blir så att de präster som inte gör det i framtiden kan få svårare att få jobb. Jag hoppas att människor som är hbtq ska känna att kyrkan är 100% för dem, att ingen diskriminering ska ske.
Elisabeth Sandlund, ledamot för Frimodig kyrka
Vad är din känsla när klubban har fallit och det blev avslag på motionen?
- Det var bra av många skäl. därför att det var en väldigt obehaglig motion som pekade mot en kyrka med angiveri. Och det var en ganska betryggande majoritet som yrkade avslag och det var svårt att veta innan.
- Många röstade emot för att man tycker att det här är en dålig metod för att hantera frågan om samkönade vigslar. Sen är det ett antal av oss som också anser att reglerna från 2009 med två parallella spår som ska vara jämställda, att det inte ska spela någon roll när man antas som präst eller när man betyder jobb, att det borde fortsätta gälla i Svenska kyrkan. Och där markerade biskoparna tydligt igår att den regeln är borta nu, nu säger de att de har en målbild där alla präster glatt och frivilligt viger alla par. Jag skulle säga att motionen föll för att det var en dåligt metod, men det ändrar inte färdriktningen. Det är inte så att frågan nu läggs åt sidan och vi talar om sådant som är riktigt viktigt, som evangelisation, det kristna budskapet och att fler ska bli medlemmar i Svenska kyrkan, utan det här kommer att komma tillbaka i olika former.
Susanne Rappmann, biskop Göteborgs stift
Vad är din känsla när klubban nu har fallit och det blev avslag?
- Jag tycker att det här är en viktig fråga, så att i grunden tycker jag det är bra att vi har debatterat den. Det är som en blåslampa på oss i biskopsmötet att fortsätta att arbeta med frågan i den riktning som vi har sagt, vi vill att alla präster med glädje och av fri vilja viger samkönade. Så det är bara att fortsätta arbete tänker jag med det som vi gör. Det efterfrågades en tydlighet och då behöver vi ta till oss det som biskopar. Vi behöver bygga en tydlig plattform så att vi gör det synligt att vi är engagerade i den här frågan.