Religiösa profiler vill sätta stopp för ekocid

Foto: Pontus Tideman

En ny internationell lag mot ekocid. Det argumenterar flera andliga profiler för i en ny bok som lanseras den 9 november vid FN:s klimatkonferens COP27 i Sharm El-Sheikh, Egypten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat

Foto: Pontus Tideman

Idag ges boken Faith voices for ecocide law ut. Det är en samling av texter där bland annat den tidigare ärkebiskopen KG Hammar medverkar.

Författarna är religiösa profiler från olika religiösa traditioner och de fokuserar på relationen mellan människan och naturen, samtidigt som de pekar på ett behov av en internationell lagstiftning mot  ecocid. Ordet ekocid betyder miljöförstöring i så stor skala att den utgör ett brott mot mänskligheten. Författarna säger att ekocid är att bokstavligt talat "döda sitt hem".

Ser en potential i det religiösa ledarskapet

Klimatet är ständigt aktuellt, inte minst i och med klimatkonferensen COP27. I samband med den sade FN:s generalsekreterare António Guterres att mänskligheten har ett val: samarbeta eller gå under. Klimatdebatten i Sverige präglas just nu av den nya regeringens politiska vägval.

Över hela världen identifierar mer än åtta av tio personer sig med en religiös grupp. Dessutom betonar många religiösa traditioner ansvaret att respektera och skydda den värld som vi är en del av. Därför anser gruppen "Faith for ecocide law" som står bakom boken, att religiösa ledarea ledare kan ha en stor potential när det gäller nya gemensamma regler för mänskligheten. Bakom "Faith for ecocide law" står bland andra Sveriges kristna råd, Stockholms katolska stift, Sigtuna stiftelsen, Svenska kyrkans unga och Sveriges interreligiösa råd.

Eko-teologisk hållning

KG Hammar har vid sidan av sina roller inom kyrkan engagerat sig i miljöfrågorna.

"För mig som kristen är arbetet för en ecocid-lagstiftning det viktigaste jag kan göra. All kristen teologi måste bli eko-teologi för att bli relevant i den tid vi befinner oss i", säger han i pressmeddelandet i samband med boksläppet. 

Fakta: Ekocid

Ekocid innebär storskalig miljöförstöring. Exempelvis kan det handla om: 

  • Storskalig odling av palmolja
  • Oljeexploateringen i Nigerdeltat
  • Fracking
  • Utvinning av Kanadas tjärsand
  • Utfiskningen av haven

Genom att införa ekocid som ett  internationellt brott i Romstadgan skulle miljöbrott kunna hanteras av den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. Därmed skulle hela det internationella samfundet behöva förhålla sig till de storskaliga miljöbrotten. Förhoppningen är att om man inför ekocid som ett internationellt brott kan det likställas med folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. 

Förespråkare för en lagstiftning mot ekocid argumenterar: "När människans livsmiljö ödeläggs blir fred till slut omöjlig. För att kunna värna om mänskliga rättigheter behövs en internationell lag mot ekocid."

Källa: Endecocide.se

 

Fakta: KG Hammar

  • Var ärkebiskop 1997 - 2006 
  • Innan det biskop i Lunds stift 1992 - 1997 
  • Är välkänd som fredsaktivist 
  • Har sedan han gick i pension bland annat engagerat sig i svensk politik. 
  • Medlem i partiet Klimatalliansen som ställde upp i riksdagsvalet. 
  • Har skrivit och varit med i flertalet böcker och antologier. Bland annat “Lilla Fredsboken" som han skrev tillsammans med Fredrika Gårdfeldt, Benjamin Ulbricht samt sin fru Lotta Fång.