– Det är en klok investering på lång sikt, säger Per Starke, chef för avdelningen för gemensamma funktioner i kyrkokansliet.
Kyrkans hus, som kyrkokansliet i Uppsala heter, byggdes på 1970-talet och fastighetens installationer har nu nått sin tekniska livslängd.
– Huset är gammalt och behöver stambyten av vatten, avlopp och ventilation. Källaren är ett jättebekymmer, det är illa ställt med betongplattan i garaget, säger Per Starke.
– Det byggdes på 70-talet med stora enskilda rum och det drar mycket energi. Nu ska det bli bättre med renoverade fönster och ny ventilation.
Skulle det inte bli billigare att sälja huset och hyra eller bygga nytt?
– Att sälja ett hus med ett stort renoveringsbehov är inte en bra affär, säger han.
Väntas bli 400 arbetsplatser
Svenska kyrkans generalsekreterare Helen Ottosson Lovén har fått i uppdrag att ge så många som möjligt av kyrkokansliets anställda plats i de egna lokalerna. I dag sitter delar av kyrkokansliets personal i hyrda lokaler i Historicum, som ligger granne med Kyrkans hus vid universitetsparken.
– Vi ska både göra oss av med hyrda lokaler och hyra ut delar av det ombyggda huset, säger Per Starke.
Huset ska bli mer flexibelt när det byggs om.
– Vi bygger så att vi kan knoppa av en flygel eller en våning. Huset kommer att rymma 400 arbetsplatser när det blir färdigt. Det var byggt för 280 personer från början.
Färdigt om två år
Det ombyggda kyrkokansliet kommer att vara ett aktivitetsbaserat kontor. Det betyder att de anställda inte kommer att ha egna rum eller fasta arbetsplatser.
– Det kommer att bli en varierad miljö, med rum för Teamsmöten och tysta rum för telefonsamtal som behöver föras enskilt till exempel. Vill man sitta i öppna landskap så gör man det.
Ombyggnationen ska vara färdig om cirka två år.
– Byggbranschen är svår därför går det inte att säga exakt när det blir klart och inte heller exakt vad det kommer att kosta. Men budgeten som avsatts för projektet är 400 miljoner kronor.
– Vår entreprenör kan påverka sin ersättning genom att vara effektiv och bygga med hållbara återvunna material och genom att återvinna inventarier som byggmaterial, säger Per Starke.
Passar på att ge huset en kyrklig prägel
En annan förändring är att det nya ombyggda huset kommer att få en tydligare kyrklig prägel.
– När vi ändå lägger ner en massa pengar så kommer vi att lyfta fram kapellet tydligare och profilera huset som ett kyrkans hus, säger Per Starke.
Den sjunde november kommer arbetet att börja. Under ombyggnationen sitter stora delar av personalen i hyrda lokaler på Klostergatan, i Uppsala Nya Tidnings före detta redaktionslokaler.