Så många motioner har lämnats till årets kyrkomöte

Leif Nordlander sitter i kyrkomötet för Frimodig kyrka. Han är en av många som motionerat till årets kyrkomöte. Foto: Marcus Gustafsson

86 motioner har skickats in till årets kyrkomöte. "Oftast blir det avslag. Men man kan ju med en dåres envishet upprepa vissa motioner", säger den flitige motionären Leif Nordlander. 
Nu ska presidiet granska ifall alla motioner hållit sig innanför årets tema. 

Den 1 augusti klockan 16.00 avslutades motionstiden för årets kyrkomötet. Då hade 86 motioner lämnats in.

Det är färre än förra året, då kyrkomötet behandlade 104 motioner, men ungefär lika många som 2022.

Flest motioner kommer från Sverigedemokraterna (SD). Från SD kommer bland annat motioner om anställningsvillkor för Svenska kyrkan i utlandet och att Svenska kyrkan bör lämna ”Priderörelsen”. Ett återkommande tema bland flera av Sverigedemokraternas motioner är att nationell nivå ska bjuda in offentligt till olika typer av möten och samtalsforum.

Tematiskt kyrkomöte 2024

Att många motioner rör just kyrkan i offentligheten är inget märkligt, då kyrkomötet i år är tematiskt. Det innebär att alla motioner antingen måste beröra temat ”Kyrkan i det offentliga rummet” eller någon av kyrkostyrelsens skrivelser.

Av totalt 249 ledamöter i kyrko­mötet är det 53 som står som huvudmotionärer i år. En majoritet av motionerna har också en eller flera medförfattare. Även de 13 biskoparna har motionsrätt i kyrkomötet, men ingen av dem har nyttjat denna rätt den här gången.

Han har författat fem motioner

Leif Nordlander (Frimodig kyrka) har varit en av de flitigaste ledamöterna i år. Han är huvudmotionär till fem motioner. 

– Jag har en lång erfarenhet som kyrkoherde. Då möter man församlingarnas verklighet och det är därifrån jag får inspiration. De viktigaste motionerna tycker jag är de som handlar om ekonomin utifrån ett pastoratsperspektiv, säger han.

Leif Nordlander har bland annat motionerat för att kyrkobyggnadsbidraget ska återinföras och för att församlingars kostnader för kyrknätet ska bekostas av nationell nivå de kommande fem åren.

– Det slår väldigt hårt mot landsbygdspastorat. Det blir mer än en fördubbling av kostnaden för pastorat på landsbygden som redan är i en pressad situation. Då behöver man tid för att anpassa sig.

Varje motion har naturligtvis som syfte att lyfta fram ett unikt förslag, men tycker du att motionsskrivandet i sig kan ha ett syfte?  

– Ja, naturligtvis. Jag tillhör dem som har lyckats att någon gång få igenom en motion, men oftast blir det avslag. Men man kan ju med en dåres envishet upprepa vissa motioner. För att folk får upp ögonen för det och droppen urholkar stenen, säger Leif Nordlander.

I år är det få motioner som överskrider nomineringsgruppsgränserna. Men en av dem har samlat ledamöter över hela den politiska skalan, med motionärer från Borgerlig alternativ, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Centerpartiet, Vänstern i Svenska kyrkan, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna.

Presidiet bestämmer vilka som faller utanför temat

I motionen föreslås att kyrkostyrelsen ska tillsätta en kulturutredning. Utredningen syfte beskrivs vara att undersöka Svenska kyrkans roll och betydelse som kulturaktör och kulturarrangör i det offentliga rummet, utifrån kyrkans egna och unika bidrag till kulturlivet.

Den 16 augusti möts kyrkomötets presidium för att gå igenom alla 86 motioner och bedöma om några motioner ligger utanför temat. Det betyder att alla nu inkomna motioner inte med säkerhet kommer att behandlas under höstens möte.

Kyrkomötets första session hålls den 1–4 oktober. Den andra sessionen hålls den 18–20 november. 
 

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Röstande medlem
Justerad demokrati? Att person X och Y är ledamot i t.ex. kyrkomötet, stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktoge är ett resultat av Svenska kyrkans medlemmars röstning i kyrkovalet. En demokratisk process där medlemmarna säger sitt. Nu utgår demokration och friheten att motionera i kyrkomötet. Nu har presidiet enväldigt makten att besluta vilka motioner som kommer upp på kyrkomötet. Demokrati tar tid och är tidvis irriterande. Krati
Katarina
Om motioner skrives med "dårars envishet" i myckenhet med den goda vetskapen om att "de flesta avlås" och expertisfrågor blir demokratifrågor bara för att (?) - väcker inte det några frågor kring kyrkans organisation ändå?
Andreas Holmberg
Jag tycker inte att kandidater ska prästvigas som inte tror på några fysiska under öht och därmed inte heller på trosbekännelsens "avlad av den helige Ande" och "på tredje dagen uppstånden igen från de döda." Redan Söderblom lärde kandidaterna att detta kunde tolkas så bildligt att de, som han själv, kunde avlägga prästlöftena ändå. Nu är detta tydligen fullt accepterat, inte bara i Västerås, och istället inriktar man sej på att stoppa de kandidater som inte har en fullt könsneutrala inställning till både ämbete och. (helst iaf) äktenskap. Ska detta fortsätta, må det ske över min (inte Jesu) döda kropp!