Den 9 juni är det EU-val i Sverige. Då ska 21 Europaparlamentariker väljas. Frågor om religion har inte stått högt på agendan i årets valrörelse, men några undantag finns.
En av huvudfrågorna för Sverigedemokraterna (SD) detta val är att stoppa vad de ser som islamiseringen av Europa. “Mitt Europa bygger murar. Mot islam, mot invandringskaos, mot islamister” står det i ett av Sverigedemokraternas kampanjinlägg.
Ebba Busch, Kristdemokraternas (KD:s) partiledare, sa nyligen i en intervju med Dagens Nyheter att EU bör ta initiativ för att få muslimer som inte stöttar europeiska värderingar att återvända till sina hemländer.
Dubbla signaler

Bengt Johansson, forskar på mediernas valrörelsebevakning och politisk reklam:
– Var går gränsen mellan att vara muslim och islamist? Det är ganska rörigt och blir väldigt generaliserade. Jag tänker att de som är praktiserade muslimer ändå känner att de pekas ut som att de inte hör hemma här.
I KD:s valmanifest står “Europa har en stor möjlighet, men också ett stort ansvar, att driva på för mänskliga rättigheter i vår omvärld. (...) Från Kristdemokraternas sida har vi särskilt understrukit den på många håll i världen hotade religionsfriheten.”
– Det sänder dubbla signaler till väljarna. Det känns nästan bara som ett kampanjutspel som inte har täckning i valmanifestet.
Klimatet inte en stor fråga
Bengt Johansson säger att den här typen av drastiska utspel brukar komma av två skäl - om det har varit tyst om partiet eller om partiet ligger illa till i opinionerna och måste skapa uppmärksamhet.
– Det Ebba Busch uttrycker har inte synts innan från Kristdemokraterna i den här kampanjen. Utspelet görs för att man tror att man har fler väljare att vinna än att förlora på det. Och KD ligger ju lite pyrt till om man tittar på opinionsmätningarna.
En fråga som engagerat Svenska kyrkan de senaste åren är klimatfrågan. Det har dock inte varit någon stor fråga inför EU-valet, säger Bengt Johansson. Migration, som också ofta engagerar Svenska kyrkan, har tagit mer plats i kampanjerna.
– Men ökad migration eller mer arbete mot klimatkrisen är inte frågor som präglar den här valrörelsen. Snarare lutar det åt andra hållet.
"Gräns är ledordet i årets EU-val"
Den stora frågan i valet till Europaparlamentet är säkerheten, menar Bengt Johansson.
– Ordet gräns är ledordet i årets EU-val. Det är valrörelse i orolig tid och det präglar hela retoriken.
– Prat om gränser och murar associerar jag till att det finns något som hotar oss, här inne. Det är inte den öppna famnen som definierar den här valrörelsen. Det är “Vi” mot “Dem”, men “Dem” kan skifta mellan Ryssland, islamister, gängkriminella.