Aftonbladet jämför Posk med Trump

"Ledaren är ett praktexempel på att nuvarande system med politiska grupper i kyrkovalet splittrar kyrkan", säger Amanda Carlshamre, Posk. Alla nomineringsgrupper är politiska, menar Aftonbladets Anders Lindberg. Foto: Johannes Frandsen, Aftonbladet

Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg (S) jämför Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) med odemokratiska makthavare. Det är ett övertramp, anser nomineringsgruppen.

– Försöker man hindra vissa från att rösta för att vinna makten, då blir jämförelsen med Trump och det republikanska partiet i USA ganska exakt, säger Anders Lindberg.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Ledaren är ett praktexempel på att nuvarande system med politiska grupper i kyrkovalet splittrar kyrkan", säger Amanda Carlshamre, Posk. Alla nomineringsgrupper är politiska, menar Aftonbladets Anders Lindberg. Foto: Johannes Frandsen, Aftonbladet

Aftonbladets ledarskribent och politiska chefredaktör Anders Lindberg (S) skriver i en ledare att Posk går till val på att avskaffa den interna demokratin I Svenska kyrkan:

”Inte för alla, men för exempelvis mig och några miljoner till som inte är regelbundna kyrkobesökare. Att läsa deras texter och debattartiklar är som att lyssna till ett tal av Ungerns diktator Viktor Orban eller av Donald Trump. De vill skilja agnarna från vetet och låta sina egna stödtrupper rösta medan övriga stängs ute.

Det han syftar till är att nomineringsgruppen vill införa indirekta val och hindra politiska partier från att delta i kyrkovalet.

Han skriver att de ”opolitiska” nomineringsgrupperna är synnerligen politiska och benämner Posk som högerkonservativ, Öppen kyrka (Öka) som vänster och Frimodig kyrka (FK) som ultrahöger.

Både Posk och FK har svarat i öppna brev, då Aftonbladet inte tar emot svar på ledartexter i tidningen. Anders Lindberg har inte gjort sin research, anser de.

– Ledaren är ett praktexempel på att nuvarande system med politiska grupper i kyrkovalet splittrar kyrkan. Jag reagerade med bestörtning och sorg. Inte så mycket över att han smutskastar det jag sagt, det kan jag hantera, utan över tonen som han pratar om Svenska kyrkan med, säger Amanda Carlshamre, ordförande, Posk.

– Vi vill inte frånta människor deras rösträtt. Demokratin är inte under föremål för omförhandling. Indirekta val är lika demokratiska som direkta. Det Posk säger är att det finns flera demokratiska system och att vi vill ha indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomötet.

Era debattartiklar jämförs med retorik av Orban och Trump, hur reagerar du på det?  

– Som jag skrev i brevet, ta inte i så att du spricker. Även de som håller med S i sak förstår nog att det här är ett övertramp. Det är viktigt för oss att markera att den här tonen accepterar vi inte.

Hur ser du på benämningen högerkonservativ?

Jag tänker att det bara är nonsens. Det vet alla som känner en Poskare eller som klickat in på vår hemsida. Vi har vänsterpartister, socialdemokrater, centerpartister och moderater inom ramen för Posk, vi kan inte placeras på en höger- eller vänsterskala.

FK, som också vill ha indirekta val, riktar stark kritik mot skribenten.

– Hans beskyllning mot Posk, och indirekt mot FK, för att vilja inskränka demokratin är obefogad och huvudlös. Hans okunnighet och arrogans illustrerar de svårigheter som uppstår när människor som saknar förankring i kyrkan vill vara med och bestämma. Vi vill värna medlemmarnas inflytande genom sin lokala församling. Demokratin i kyrkan ska byggas underifrån, inte utifrån sekulära partier, säger gruppens talesperson Torkel Lindahl.

Han menar att det är svårt att använda den traditionella höger-vänster-skalan i kyrkan då kyrkobesökare tenderar att ligga till vänster i socialpolitiska frågor och vara mer konservativa än genomsnittet i moraliska frågor.

– När Anders Lindberg använder begreppet "ultrahöger" om Frimodig kyrka blir det bara ett signalord för hans avsky, inte en saklig beskrivning av vad vi står för. Vi är partipolitiskt obundna och vill ha Jesus Kristus i centrum för vårt uppdrag.

Öka värjer sig också mot placeringen på vänster-höger-skalan.

– Vi är inte bundna till någon partipolitik. Vi har en värdegrund som vilar på människors lika värde, det är utgångspunkten. I den praktiska kyrkopolitiska debatten söker vi samverkan med övriga nomineringsgrupper där vi för sakpolitiken framåt. Om det betecknas som vänster eller höger - det må andra avgöra, säger Margareta Karlsson, ordförande, Öka.

Anders Lindberg tolkar nomineringsgruppernas reaktioner som att de är ovana att bli ifrågasatta och säger att hans kritik är principiell: det är fel att utesluta partipolitiska grupper ur kyrkan.

– Eftersom Posk inte har stöd av en majoritet av kyrkans medlemmar är ett förändrat valsystem det enda sättet för gruppen att få makten. Jag vill rösta på S i valet. Men om man hindrar mig och andra från att rösta på de partier vi vill minskar sannolikheten att vi röstar.

Indirekta val betyder också att främst församlingsaktiva skulle rösta, menar han.

– Hela idén med indirekta val för de här människorna är att alla vi som inte är direkt engagerade i kyrkan inte ska rösta. För mig är kyrkan viktig för hela samhället, inte bara för de närmast sörjande. Det går inte att jämföra Svenska kyrkan med någon annan medlemsorganisation i Sverige.  

Liknelsen med Trump och Orban är ett övertramp anser Posk. Vad säger du om det?

– Jag menar att de vill ändra valsystemet för att vinna makten. Själva har de olika käcka motiveringar till varför. Men försöker man hindra vissa från att rösta för att vinna makten, då blir jämförelsen med Trump och det republikanska partiet i USA ganska exakt.

Anders Lindberg anser fortsatt att även de partipolitiskt obundna grupperna är politiska.

– Om man tar frågan om vigsel av samkönade par så har Posk en oerhört konservativ uppfattning. Att vilja få bort sådana som mig från valurnorna är också konservativt.