Kyrkomötet nästa: Dessa grupper är valets vinnare

S gör ett stabilt val och förblir ohotat störst i kyrkomötet. Näst störst blir Posk, som är kritiska mot mediebevakningen, men nöjda med väljarnas stöd. Även SD, Visk och C har gjort bra val.

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkans, Posk, gruppledare Hans Olof Andrén tror att årets val kommer gå till historien som ”SD-valet”.

– Trots att fokus i massmedia låg på de politiska partierna, främst S och SD, gick vi framåt. Vi har ökat med nästan 60 000 röster, och vi kommer antagligen öka ännu mer när förtidsrösterna har räknats. Vi har gjort en fantastisk ökning, säger han.

Varför tror du att väljare har röstat på Posk?

– Jag tror att många har tagit till sig den kritik som funnits mot partipolitiseringen i kyrkan. Det fanns nog många väljare som ville stoppa SD och samtidigt inte ha partipolitik i kyrkan, säger Hans-Olof Andrén och berättar att många väljare han mött har sagt att  det ”partipolitiskt obundna låter bra”.

Däremot är han kritisk mot medias rapportering om kyrkovalet.

– Mot slutet av valrörelsen vaknade public service till. De begriper sig bara på det politiska och då hamnade SD-frågan i fokus och i rapporteringen om kyrkovalet. Helt plötsligt framstod partierna som de enda alternativen till Sverigedemokraterna.

– Och visst blev det så att S ökade litegrann. Men inte jättemycket, med tanke på den kolossala satsning de har gjort.

– Det var nog en nyhet för många av dem som röstade i kyrkovalet för första gången att det finns partipolitiskt obundna grupper. Då är vårt namn bra, eftersom det berättar vad vi är och vad vi står för.

– Sedan har vi gjort en väldigt bra valrörelse med många entusiastiska frivilliga och hängivna som engagerat sig. Där tror jag att vi har ett försprång gentemot de som tidigare varit politiska partier. De har varit lite vilsna eftersom de är vana vid att ha en stor organisation bakom sig.

Socialdemokratiska arbetarpartiet förblir kyrkomötets största grupp. Enligt de röster som nu har räknats valde 281 574 personer att lägga sin röst på partiet. 2013 var det 199 588. Partiet gick från 29,37 procent till 30,45. En ökning på drygt en procentenhet, vilket ger 3 nya mandat i kyrkomötet.

– Först och främst är det fantastiskt att valdeltagandet har gått upp till nivåer man inte sett sedan 50-alet. Det är en seger för Svenska kyrkan som helhet, säger en belåten Jesper Eneroth, gruppledare för S i kyrkomötet.

– Jag kan även konstatera att vi har fått fler röster än någonsin sedan det direktvalda kyrkomötets införande. Jag tolkar det som ett tydligt stöd för vår linje om en öppen folkkyrka där man inte ställer grupp mot grupp, säger han.

Ni ligger kvar runt 30 procent, precis som tidigare val. Hade ni väntat er fler mandat?

– Vi satte ett mål på att nå 200 000 röster, och vi fick 280 000. Sedan har vi aldrig legat över 30 procent förut, men det gör vi nu.

Socialdemokraterna, ungdomsförbundet SSU, fackföreningar och S-studenter har alla engagerat sig i valrörelsen. Tidningen Kommunalarbetaren berättade fackförbundet Kommunal hade föresatt sig att innan kyrkovalet ringa alla förbundets medlemmar och förtroendevalda för att uppmana dem att rösta.

– Vi har gjort en fantastisk valrörelse med ett stort engagemang hos alla kyrkopolitiskt engagerade socialdemokrater och andra. Jag tror att det till stor del har berott på den tydliga värderingskonflikten mellan oss och Sverigedemokraterna, säger Jesper Eneroth.

Han tror att orsaken till att S behåller sin plats som kyrkomötets största grupp beror på att partiet att partiet har ett budskap som appellerar till många:

– Vi har gått till val på alla människors lika värde och folkkyrkan. Men även lyft upp arbetsmiljöfrågorna. Vi har som enda grupp velat tala om arbetsgivarfrågor. Svenska kyrkan är på många håll dessvärre en alldeles för dålig arbetsgivare, säger han.

– Ska man ha ett bra församlingsliv och en bra möjlighet till kyrkomusikens utveckling måste vi satsa på arbetsmiljöfrågorna. Vi kan inte acceptera att Svenska kyrkan ligger så pass högt när det kommer till psykosocial ohälsa och att vi på många håll har osäkra anställningar. Jag tror att det har betytt mycket att vi valt att fokusera på det.

Även Centerpartiet och Sverigedemokraterna gjorde ett bra kyrkoval. Sverigedemokraterna går från knappt sex procent till 9,2. Om det står sig betyder det att man får 23 mandat i kyrkomötet.

Vice gruppledare för Sverigedemokraterna, Julia Kronlid, sa till Kyrkans Tidning på valnatten att partiets målsättning var att fördubbla sig.

– Och det är inte så långt i från det. Vi kan inte dubbla varje gång, säger hon och berättar att partiet nu hoppas få ordinarie platser och rösträtt i utskotten.

Centerpartiets gruppledare Conny Tyrberg tror att Annie Lööfs medverkan i valrörelsen kan ha bidragit.

– Hon har signalerat samma saker som våra kyrkopolitiker. Det känns väldigt bra att ha det stödet, sa han till Kyrkans Tidning på valnatten.

Han talade också om att Centerpartiet har lyckats hitta frågorna som ”människor tycker om”:

– Vi vill att Svenska kyrkan skall vara en kyrka för hela landet och en plats för alla att besöka.

Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, sällar sig till skaran som skördade framgång på valnatten. Kyrkomötesgruppen, som leds av Anki Erdmann, går med sina 3,6 procent från sex till nio mandat i kyrkomötet.

Taggar:

Kyrkoval
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.