Förtroendebarometern mäter allmänhetens förtroende för medieföretag, institutioner och företag i Sverige och har presenterats årligen av Medieakademin sedan 1997.
Svenska kyrkan har sakta klättrat upp de senaste åren från 41 procent 2019. De två åren dessförinnan var det en dipp, då var det bara 35 och 34 procent av svenskarna som hade förtroende för Svenska kyrkan. Nedgången kom efter två granskningar 2016, Sveriges Radio granskade Svenska kyrkans resor samtidigt som Aftonbladet rapporerade om vidlyftiga resor inom utlandskyrkan.
En stabil organisation att lita på
Förutom kyrkans goda arbete, tror Susanne Rappmann att den oroliga tid vi lever i kan bidra till att Svenska kyrkans förtroende har ökat.
– Kyrkan har funnits under en lång tid och inget tyder på att det inte skulle vara så under en lång tid framöver. Vi är en stabil organisation som man kan lita på. Även om posten och andra samhällsfunktioner har flyttat från glesbygden, finns Svenska kyrkan kvar.
Mätningarna till förtroendebarometern gjordes innan masskjutningen i Örebro, men Susanne Rappmann lyfter det som det senaste av många goda exempel på hur kyrkan finns där vid kriser och katastrofer.
– Vi öppnar inte bara ett rum, utan det är så fint att se i Örebro att det finns en tillit till att vi kan stå kvar och uthärda det svåra och ovissa utan att tänka att vi ska lösa det här.
Polisen störst förtroende
Enligt mätningarna har 47 procent av de svarande förtroende för Svenska kyrkan. Det är positivt, men det finns mer att göra för att förtroendet för Svenska kyrkan ska växa ännu mer, säger Susanne Rappmann.
– De viktigaste ambassadörerna för kyrkan är kyrkfolket. Om vi alla blev lite bättre på att med glädje berätta om när vi varit i kyrkan. Det tror jag får mest genomslag. Och kanske är det lite lättare, om fler på ledarsidorna skriver om kristen tro, att räta på ryggen och säga att jag är kristen och vara stolt över det.
Samtidigt som förtroendet för Svenska kyrkan når sin högsta notering någonsin och kyrkan hamnar på plats 11, sjunker förtroendet för civilsamhället i stort med fem procentenheter.
Allra högst förtroende bland samhällsinstitutionerna åtnjuter polisen med 74 procent och universitet/högskolor med 67 procent.